U "KLUBU 100" ZA SAMO 18 GODINA: Oni su postali peta ekipa Formuli 1 sa trocifrenim brojem pobeda

S.RAJIĆ

20. 06. 2023. u 18:00

Pobedom Maksa Ferštapena na Velikoj nagradi Kanade, ekipa Red Bula došla je do jubilarnog 100. trijumfa u "najbržem cirkusu na svetu". Dostignuće vredno ekskluzivnog kluba postigli su za samo 18 godina. Ispred "bikova" su sada samo četiri kultne ekipe, koje su postale sinonimi za takmičenje - Ferari ima 242 trijumfa, Meklaren 183, Mercedes 125, a Vilijams 114.

У КЛУБУ 100 ЗА САМО 18 ГОДИНА: Они су постали пета екипа Формули 1 са троцифреним бројем победа

FOTO: Tanjug/AP

- To što smo uradili je neverovatno. To je nagrada za sve ljude u fabrici. Samo učešće na 100 trka je puno, a ne postići toliko pobeda. Od broja nastupa u f1, na 27 odsto smo pobeđivali. Zadivljujuće - zadovoljan je šef ekipe Kristijan Horner, koji je na funkciji od samog početka, 2005.

Pobede za tim

Maks Ferštapen 41

Sebastijan Fetel 38

Mark Veber 9

Danijel Rikardo 7

Serhio Perez 5 

Kada je pokojni biznis mogul Ditrih Matesic, krajem 2004, kupio tadašnju ekipu Jaguara, cilj mu je bio da podigne reputaciju kompanije na još jednom tržištu. Ono što je postigao, daleko je prevazišlo italijansku firmu za trikotažu koja se takođe okušala u vodama F1, radi promocije, a na kraju su završili sa dve šampionske krune, tada još na početku karijere talentovanog Mihaela Šumahera.

Red Bul je postepeno ugrađivao šampionske šrafove u tim. Na prvi trijumf čekali su četiri godine. To im je doneo još jedan Nemac Sebastijan Fetel na VN Kine 2009. Ispostaviće se da je to dobitna kombinacija, jer je ovaj momak tokom staža u ekipi (2009-2013) doprineo sa 38 pobeda i četiri uzastopne titule.

Kada su imali svet pod nogama, samo su nastavili utabanom stazom. Porazi u eri Mercedesa nisu ih obeshrabrili. Gurnuli su u vatru tada 17-godišnjeg Ferštapena 2016. Sada ubiru plodove. Holanđanin se dovoljno iskalio da sruši tron nadmoćnom Luisu Hamiltou 2021, posle toliko iskustva u sedmoj sezoni deluje kao veteran, koji krstari ka trećoj tituli. U Kanadi je Maks stigao do 41. pobede u karijeri, ujedno i za tim.

Najuspešniji u Monaku

NAJVIŠE pobeda Red Bul je odneo u Monaku. Na ulicama kneževine ovaj tim je zabeležio sedam trijumfa. Potom slede Abu Dabi (UAE) - šest, dok na stazama Suzuki (Japan), Spa (Belgija), Sepangu (Malezija), Interlagosu (Brazil) i Katalunji (Španija) imaju pet. 

Iako su gro pobedničkih šampanjca doneli Fetel i Ferštapen - 79, za Red Bul u ovom podvigu tima svoje ime su utkali Mark Veber, Danijel Rikardo i Serhio Perez. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)