OLIMPIJSKA VIZA SE VADI U KINI I JAPANU: Odbojkašice favoritkinje u grupi A, odbojkaši mogu sa svima u grupi B

S. K.

17. 03. 2023. u 21:15

OLIMPIJSKU vizu odbojkašice će da vade u Kini, a muškarci u Japanu, odlučeno je na žrebu u sedištu FIVB u Lozani. Plasman na Igre u Parizu izvadiće po dve najbolje selekcije iz svake grupe. Na prvi pogled, a i na osnovu trenutnog rejtinga svetske prvakinje su uz Kineskinje velike favoritkinje u grupi A, dok odbojkaše, ipak, čeka daleko teži zadatak u zemlji izlazećeg sunca.

ОЛИМПИЈСКА ВИЗА СЕ ВАДИ У КИНИ И ЈАПАНУ: Одбојкашице фавориткиње у групи А, одбојкаши могу са свима у групи Б

foto: FIVB

Rivalke Tijani Bošković i drugaricama u grupi A (Kina) osim domaćine Kine su Dominikanska Republika, Holandija, Kanada, Češka, Meksiko i Ukrajina. Ruku na srce osim u dueli sa Kineskinjama naše devojke ne bi trebalo da imaju većih problema, tako da je realno, ako opravdaju ulogu favorita da već u septembru izvade olimpijsku vizu. Ukoliko ostvare cilj u Pariz će napasti jedino zlato koje im nedostaje. Devojke su u Riju 2016. bile srebrne, a u Tokiju 2021. bronzane.

U grupi B (Japan) su: Japan, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentina, Peru, a u C (Poljska): Poljska, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja, Slovenija.

Muškarci su na svetskoj rang listi 11. i za razliku od devojaka, koje su prve, bili su u četvrtom šeširu i prirodno izvukli teže rivala. Puleni Igora Kolakovića su u grupi B u Japanu, gde će se od 30. septembra do 8. oktobra za prva dva mesta osim sa domaćinom boriti sa SAD, Slovenija, Turska, Tunis, Egipat i Finska. Ono što ohrabruje da naši momci mogu da se nadigravaju sa favorizovanim Amerikancima i Japancima, dok će biti ravnopravi u duelima sa Slovencima i sve boljim Turcima. Egipćani i Finci ne bi trebalo da iznenade naše. Ne zaboravimo da su "orlovi" poslednji put na Igrama igrali u Londonu 2012. godine, a imaju zlato iz Sidneja 2000. i bronzu iz Atlante 1996.

U grupi A (Brazil) su: Brazil, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemačka, Češka, Katar, a u grupi C (Kina): Kina, Poljska, Argentina, Holandija, Kanada, Meksiko, Belgija, Bugarska.

ODLUČUJE I RANG LISTA

POSLE kvalifikacija imaćemo sedam učesnika (Francuska je sigurna kao domaćin) olimpijskog turnira, od 26. jula do 11. avgusta iduće godine. Preostalih pet učesnika plasman će izboriti na osnovu rang liste, koja će biti formirana posle Lige nacija 2024. S tim da će prednost selekcije čija kontinentalna federacija nema predstavnika na LOI u Parizu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba