ŽENE (NI)JE TEŽE TRENIRATI NEGO MUŠKARCE: Legendarni Aleksandar Ćirić vežba vaterpolistkinje Olimpijakosa i mušku selekciju Irana

S. Krstović

23. 02. 2023. u 11:22

ALEKSANDARĆirić trenersku karijeru gradi u inostranstvu. Legendarni vaterpolista se prvo dokazivao na klupi selekcije Irana, a od prošle godine vodi i vaterpolistkinje Olimpijakosa, sa kojima je u prvoj godini mandata osvojio sve što se moglo osvojiti.

ЖЕНЕ (НИ)ЈЕ ТЕЖЕ ТРЕНИРАТИ НЕГО МУШКАРЦЕ: Легендарни Александар Ћирић вежба ватерполисткиње Олимпијакоса и мушку селекцију Ирана

epa

ALEKSANDARĆirić trenersku karijeru gradi u inostranstvu. Legendarni vaterpolista se prvo dokazivao na klupi selekcije Irana, a od prošle godine vodi i vaterpolistkinje Olimpijakosa, sa kojima je u prvoj godini mandata osvojio sve što se moglo osvojiti.

Na pitanje otkud velikan srpskog sporta u ženskom vaterpolu, odgovara:

- Posao kao posao. Otvorila se prilika da preuzmem Olimpijakos, malo sam bio zasićen jednom te istom sredinom, mislim na Iran. Bilo je malo takmičenja, velike pauze bez ikakvih turnira, shvatio sam da moram da radim na sebi, da imam više utakmica, da se gradim kao trener. Sve se poklopilo i to je jedini razlog zašto sam uzeo Olimpijakos. Otvorila se ta šansa, nisam želeo da je ispustim. Znao sam da su ove devojke izuzetne dobre, profesionalne, da su bile osvajačice Lige šampiona godinu dana ranije - ističe u telefonskom razgovoru za "Novosti" Aleksandar Ćirić.

Na pitanje kako je vežbati sa damama naglašava da je način rada sličan kao sa muškarcima:

- Drugačije jeste, ali po pitanju metodologije rada sve je isto. Odnos igrač-trener, mislim da su one poprilično ozbiljne, lojalne, ali u nekim situacijama ne mogu baš sve da razumem kako sve to izgleda iz njihove glave. Ipak, verujem da nema nikakvih problema. Nema tu mnogo razlike, sigurno je muški vaterpolo mnogo brži, snažniji, ali mislim da u nekoj perspetkivi ženski vaterpolo ima dosta prostora i da se na njega ozbiljno računa u budućnosti. U mnogim zemljama sve više se ulaže.

U Olimpijakos je došao na preporuku Harisa Pavlidisoma. Osvojio je nacionalno prvenstvo i Kup, Ligu šampiona, Superkup, odbranio Kup Grčke... Priznaje i da je osećao veliku odgovornost kada je seo na klupu crveno-belih sa Pireja.

- I te kako. Došao sam na mesto trenera, koji je godinama sve osvajao i normalno da sam osećao veliku odgovornost prema Harisu, koji je sa mnom razgovorao, doveo me i garantovao je za mene da ću nastaviti tamo gde je on stao. Veliki je teret bio na mojim leđima. Uz jedan pristup, možda malo drugačiji, mada su principi isti, došli smo do tih rezultata prošle godine, pa čak i ove - ističe Ćirić.

Grkinje su daleko ispred naših dama, za koje je veliki uspeh plasman na EP...

- Činjenica da su Grkinje lane bile maltene u svim finalima, od kadetkinja do seniorki. One su u vrhu, tako da nam dosta beže. Sada je pitanje ulaganja i koliko sport pribiližiti ženama, kako ga popularizovati. U Grčkoj je dosta drugačije, jer zemlja je na moru, pa imaju veću bazu. To je razlika - kaže Ćirić.

Podseća popularni Ćira da je velika konkurencija u ženskom vaterpolu.

- Zbog sankcija fale Ruskinje koje su izuzetno jake. Ima desetak veoma ozbiljnih ekipa, koja svaka svaku može da dobije, jer su male razlike - podvlači Ćirić.

Olimpijakos je i srpska kolonija. Mušku sekciju sa klupe vodi Igor Milanović, a jedna od najvećih zvezda je Filip Filipović.

- Imamo divan odnos, viđamo se svakog dana na bazenu, družimo se, trudimo se da pomognemo kao ljudi, kao treneri. Olimpijakos je institucija, i fudbal i košarka i odbojka i vaterpolo, baš su lepo sredili klub po svim horizontalama. Mislim da dajemo svoj doprinos velikom klubu - kaže Ćirić.

Irance vodi nekoliko godina i priznaje da ne zna da li će potpisati novi ugovor.

- Videćemo šta oni žele, uskoro će Azijske igre. Iskreno, možda bih izgurao i ovo takmičenja, smatram da bi bez obzira na to ostao ja ili otišao trebalo bi da se nastavi u dobrom ritmu - smatra Ćirić.

Strpljivi rad sa Irancima doneo je rezultate.

- Napredovali smo toliko da smo na poslednjim Azijskim igrama pobedili Kazahstan. Nekada smo gubili i sa 15 golova razlike, a sada smo uspeli da ih pobedimo. Isto je i sa Kinom, jedino je Japan van konkurenciji, za nas i dalje nedostižan. Tu smo među četiri najbolje selekcije. Mislim da sa dobrim ulaganjem, dobrim sparinzima, pripremama verujem da mogu još daleko da doguraju. Samo, Iran je daleko, treba dosta sredstava za organizovanje priprema, utakmica, turnira, to je jedini barijera. Bazu da ne spominjem, tu baš kaskaju - primećuje Ćirić.

Promena pravila dosta su uticala na sve selekcije, pa i našu, čak se promenio i odnos snaga u svetskom vrhu.

- Sa pravilima se sve menja. Moraćeš da imaš potkovanog vaterpolistu, koji zna da odigra beka, da uleti na centru, da zna da igra i odbranu. Sve je drugačije, brže, dolaze do izražaja tehnički potkovani igrači, maksimalno spremni. Čak su i šutevi drugačiji nego u vreme kada smo mi igramo. Jednostavo sa promenom pravila menja se i način igre i stil, presudna je tehnička obuka igrača - kaže Ćirić.

Naša smena generacija je bolna, a javnost je mogla da shvati da je i u vaterpolu jaka konkurencija.

- Što se tiče smene generacije nisam duboko ulazio u analizu svega, to je pitanje za selektora Uroša Stevanovića i ostalih koji vode srpski vaterpolo. Što se tiče konkurencije, danas svi treniraju. Drugo je to što navijači žele da naši sve melju. Pa i mojoj generaciji je bilo teško, svi hoće da ti skinu skalp. Desila se ta smena generacije, možda će oni da iskoče u jednom trenutku, da se priviknu. Treba dati šansu i Urošu, i momcima, nikako ne bi trebalo suditi pre vremena - podvlači Ćirić.

Svestan je Ćirić da naša javnost ceni samo prvo mesto.

- I kada sam ja igrao bilo je uspona, padova, jedan sekund, jedna greška te deli od četvrtfinala, polufinala, medalje, bez medalje. Sve su to tanke linije i to su detalji koji odlučuju - ističe Ćirić.

GLOSA

IRAN JE nekad gubio 15 razlike od Kazahstana, ali nedavno smo ga pobedili

GLOSA

OLIMPIJAKOS je institucija i u fudbalu, košarci, odbojci, vaterpolu...

RANO ZA SRBIJU

DAli planirate da se vratite u zemlju?

- Videćemo, o tom-potom. Nikad ne reci nikad, ali mora dosta stvari da se promeni. Priznajem da su me zvali neki klubovi, ali iz raznoraznih razloga nisam prihvatio.

UTICAJ ORLIĆA

ČUVENIVlaho Orlić uticao je na Ćirića da postane trener...

- Bata me je svojevremeno inicirao, postavljao neke zadatke, posle me je Vasilovski zvao da mu pomažem u radu sa mlađim kategorijama i osetio sam da imam želju da se bavim ovim poslom. Tako je krenulo. Sigurno bi mi bilo lakše da sam imao nekog pored sebe, ovako sam se savetovao preko telefona ako mi nešto nije bilo jasno. Ali, da sam bio u zemlji, da sam imao mentora pored sebe mislim da bi mi mnoge stvare bile jasnije mnogo ranije - naglašava Ćirić..

VELIKANI SJAJNI TRENERI

IZselekcije koja je 2006. donela evropsku krunu Srbiji, osim Ćirića, uspešni treneri su postali: Savić, Vujasinović, Gocić, Nikić, Peković... Na klupu je nedavno seo i legendarni Aleksandar Šoštar.

- Drago mi je to što se svu bavimo pedagoškim radom, jer smo stvarno učitelji. Treba imati smisla, živaca, treba raditi. Radujem se uspehu svakoga od nas, pogotova što smo generacija - kaže Ćirić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice