NOVI SVETSKI SKANDAL ZBOG RUSIJE? Na pomolu je pravi haos u sportu

Novosti online

09. 01. 2023. u 16:24

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od sporednih, a važnih tema iznedrio i sport. Prvobitne vesti na temu "sportske sankcije Rusima" su isprva obradovale rusku javnost, ali bi najnovije - mogle da je zabrinu.

НОВИ СВЕТСКИ СКАНДАЛ ЗБОГ РУСИЈЕ? На помолу је прави хаос у спорту

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u gradovima kao što su Soledar i Bahmut, gde ovih dana rat bukti u svoj svojoj snazi zbog velike ofanzive ruskih snaga (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), izuzetno burno je i u sportskim krugovima.

A sve zbog toga što je su pojedini zapadni mediji nedavno, i to samo delimično, preneli intervju koji je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, dao za italijanski list "Korijere dela sera".

Bah je tada ovo istakao o evenutalnom povratku Rusa međunarodnim takmičenjima:

- Ne radi se nužno o povratku Rusije, već o tome da se sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat vrate na takmičenja... Ovaj rat i nisu započeli ruski sportisti.

To, kao i vest da bi azijska olimpijska organizacija mogla da pokrene pripremu za sportski povratak Rusa, bili su dovoljni da se stvori prilično haotična situacija, i to zbog onih država u kojima je potpuno neprihvatljivo da se Rusi takmiče. 

Zato se sada preti - bojkotom Olimpijskih igara u Parizu 2024, upravo od strane onih evropskih država kojima je povratak ruskih sportista na međunarodna nadmetanja nezamisliv.

O tome je govorio počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta, Norvežanin Gerharg Hajberg.

- Plan da se naprave prihvatljivi uslovi da se ruski sportisti uključe u učešće na olimpijskim igrama je preran. Saveznici Ukrajine su širom Evrope i njihova zabrinutost je u potpunosti opravdana. Prerano je da se Azijski olimpijski komitet bavi mogućim pronalaženjem "rupa" u propisima za povratak Rusije. Da, ruski susedi bi možda čak mogli da posegnu za bojkotom (Olimpijskih igara čiji je 2024. godine domaćin Pariz"). Zapad ne bi smeo da se igra s takvim stvarima u ovom trenutku", prenosi ruska agencija RIA Novosti stvar Hejberga.

Ali, šta je Bah, zapravo, rekao o povratku Rusa na takmičenja?

U pomenutom intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera", Tomas Bah je rekao mnogo toga drugog.

- O Rusiji pričam već mesecima sa predsednicima i premijerima država, niko od njih ne zna da mi kaže kada i kako će se rat završiti. Onima koji me pitaju kako će se MOK postaviti prema Rusima i sledećim Olimpijskim igrama, odnosno da li će im biti dozvoljeno da se takmiče, kažem: ko sam ja da znam da vam (sada) odgovorim na to?

"Ali, da li politika MOK-a prema (predsedniku Rusije, Vladimiru) Putinu ostaje ista?", glasilo je pitanje italijanskog lista:

- Naravno. Četiri sata po početku invazije mi smo jasno osudili Rusiju i suspendovali je iz MOK-a, tražeći od međunarodnih sportskih organizacija da ne prihvate (učešća) predstavnike te zemlje i da ne organizuju svoja takmičenja u Rusiji. Svi su prihvatili naš savet. Bio je to pravi izbor, ali to ne rešava našu dilemu.

Tomas Bas, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta / Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

"Koju dilemu?"

- Ruski sportisti svakako nisu počeli rat. Oni koji sebe distanciraju od režima trebalo bi da mogu da se takmiče (na međunarodnim nadmetanjima), ali pod neutralnom zastavom. Naš cilj je da se pobrinemo da svi sportisti sa ruskim pasošem, koji ne podržavaju rat, učestvuju u takmičenjima opet. Ali, to nije lako.

"Zašto?"

- Zato što postoji velike razlike na političkom nivou koja se tiču naših odluka. Neke vlade su, nezavisno od drugih, odlučile da ne izdaju vize ruskim sportistima, čak i kada im je dozvoljeno da se takmiče. Drugi zabranjuju svojim takmičarima da se nadmeću sa Rusima. Na sve to, u nekim zemljama se oni (Rusi) ne osećaju prijatno, nije im garantovana bezbednost. Naša mirovna misija slabi a ruski i beloruski sportisti sada plaćaju cenu zbog toga. Ali, problem može da bude i gori.

"Kako?"

- Sport postaje sve veći i veći poligon za političke odmazde. Iranci mogu da traže da se Amerikanci ne takmiče, Palestinci odbacuju Izraelce i tako dalje. Svet je pun konflikata, pa se oni prenose i na sport. Uvek postoji neko ko se s nekim bore, ko ne želi da se neko takmiči ili traži sankcije. Sport je podeljen, mi smo podeljeni - rekao je, između ostalog, Tomas Bah u opširnom intervjuu, u kome Rusiju i njene sportiste više nije spominjao.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

SAD TO NE JEDE: Dijana otkrila koji je omiljeni Noletov slatkiš iz detinjstva (RECEPT)