"NEČASNE RADNJE": Rusi sumnjaju da je doping skandal senzacionalne 15-godišnjakinje unapred osmišljen

SPORTSKI arbitražni sud je odlučio da najtalentovanija ruska klizačica, juniorska svetska prvakinja Kamila Valijeva (15) može da nastupi u pojedinačnoj konkurenciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

НЕЧАСНЕ РАДЊЕ: Руси сумњају да је допинг скандал сензационалне 15-годишњакиње унапред осмишљен

Tanjug/AP

Moskovski novinari pišu da je Sportski arbitražni sud tako odlučio jer je Kamila maloletna i ima status "zaštićenog lica", dakle ona nije kriva za taj nemili slučaj. Osim toga, olakšavajuća okolnost je i to što je laboratorija u Stokholmu kasnila sa saopštenjem rezultata.


Međunarodni savez klizača i Međunarodni olimpijski komitet su tražili da se Kamila diskvalifikuje jer je njen doping test napravljen 25. decembra bio pozitivan. Laboratorija u Stokholmu je otkrila da je Kamila koristila zabranjeno metaboličko sredstvo "trimetazidin" koje je namenjeno srčanim bolesnicima, a nalazi se na listi zabranjenih preparata.

Svi testovi koje je Valijeva prošla u Pekingu bili su negativni, dakle nikakvih zabranjenih supstanci u njenoj krvi nije bilo. Interesantno je da je test koji je napravljen 25. decembra u Sankt Peterburgu i zatim je bio upućen u Stokholm saopšten javnosti tek kad je Rusija osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju. Zbog toga rukovodstvo Ruskog olimpijskog komiteta sumnja da se radi o nečasnom poslu. 

Da je taj skandal dobio i političku dimenziju dokaz je da se o njemu govorilo i u ruskom parlamentu kao i u Kremlju. U Moskvi najčešće postavljaju pitanje zašto se toliko dugo čekalo sa rezultatom testa koji je bio napravljen 25 decembra. Pitanje je dodatno zanimljivo ako se uzme u obzir da su sva druga testiranja bila negativna i nikakvih zabranjenih sredstava u krvi nije bilo.

Sud je razmatrao slučaj Valijeve u nedelju uveče po pekinškom vremenu. Valijeva će već u utorak nastupiti na takmičenju.

Kako je Kamila Valijeva oduševila planetu?

Kamila Valijeva je prva klizačica u istoriji koja je na velikom takmičenju izvela četvorostruki skok.

Zapravo, uradila je to dvaput na svom nastupu u pomenutom timskom nadmetanju.

Mlada Ruskinja je u Pekingu, uz zvuke Ravelovog "Bolera", izvela četvorostruki salhov, pa kombinaciju četvorostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četvorostruki tulup koji ipak nije uspela da izvede, ali je trijumf začinila trostrukim akslom.

Bonus video: Najveći olimpijski skandal - Pendrekom prebijena klizačica da bi druga pobedila

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna