MAGNUS JE NAJVEĆI: Genijalni Norvežanin peti put postao šampion sveta u šahu (FOTO)

Novosti online

10. 12. 2021. u 18:31

NORVEŠKI velemajstor Magnus Karlsen peti put je postao svetski šampion u šahu pošto je u 11. partiji meča za titulu savladao Jana Neponijaščeg sa 7,5:3:5.

МАГНУС ЈЕ НАЈВЕЋИ: Генијални Норвежанин пети пут постао шампион света у шаху (ФОТО)

FOTO: AP

Meč od 14 partija matematički je rešen današnjom 11, u kojoj je Karlsen pobedom došao do nedostižnih 7 i po poena. Kao što mu i ime kaže (Magnus na latinskom znači Veliki), Karlsen je pokazao da mu u svetu šaha nema ravnog, trenutno najbolji ruski šahista pokazao se kao nedorastao protivnik sjajnom Norvežaninu.

Već posle šeste partije, najduže u istoriji borbi za svetskog šahonskog šampiona, u kojoj je posle 136 poteza i skoro osam sati igre slavio Norvežanin, videlo se da Rus nema šta da traži.

Nepo se nije oporavio od tog poraza pa je posle brzog remija u sedmoj partiji, igubio i osmu i devetu. U osmoj je igrao kao amater, bez potrebe se odrekao rokade u otvaranju i već u 21. potezu bio je izgubljen, a u devetoj je napravio početničku grešku u središnjici čime je zapečatio sebi sudbinu.

EPA/EFE

Mičel Salgado, legenda FK Real Madrid, povukao je prvi potez u osmoj partiji meča

Usledio je brz remi, a onda je Rus u 11. partiji belim figurama zaigrao Italijansku partiju, koja s razlogom odavno nije na repertoaru vrhunskih igrača, valjda u pokušaju da novim remijem odloži promociju novog-starog šampiona za još dan ili dva. 

Plan mu nije uspeo, jer je u 23. potezu napravio novu početničku grešku. Karlsen je mogao i ranije da reši partiju, time i meč, ali je i sam odigrao nepreizno u 27. potezu pa je odluka pala tek posle 49. poteza, kad je Nepomnijači konačno predao partiju, time i meč.

Bila je ovo četvrta odbrana titule koju je Karlsen osvojio 2013. godine protiv Ananda. Branio je 2014. protiv indijskog velemajstora, 2016. protiv Rusa Karjakina i 2018. protiv Amerikanca italijanskog porekla Karuane, a u meču protiv Nepomnijaščeg izjednačio je rekord po najubedljivijoj pobedi od 4:0 koju je trijumfom u meču protiv Emanuela Laskera pre tačno sto godina postavio Hoze Raul Kapablanka.

Norvežanin, koji je 31 rođendan prtoslavio tokom ovog meča u Dubaiju, tek danas je uspeo da pretekne Nepomnijaščeg u međusobnim susretima i sada vodi sa 5:4. Rus je naime u mlađim danima bio daleko uspešniji od najboljeg igrača sveta i sve do 2019. godine vodio sa 4:0 u međusobnim susretima.

Vrlo promenjiva igra ruskog "broja 1" tokom godina uticala je i na njegov skor protiv Karlsena, ali i verovatno uskratila ljubitelje šaha za veliko rivalstvo koje su ova dvojica mogla da nam priušte. Ovako, Karlsen će bar još nekoliko godina ostati neprikosnoveni vladar, a nama ostaje da vidimo hoće li borbu za petu odbranu titule voditi sa Nepom, Karuanom ili nekim trećim (Ding, Vašje-Lagrav...).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna