PARIZ SE SPREMA ZA SVOJE TREĆE OLIMPIJSKE IGRE: Sportisti će na otvaranju defilovati Senom

ODBROJAVANjE je počelo. Protekle sedmice izbrojano je tačno još hiljadu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu. Tek što je završena odložena smotra u Tokiju, već se približila ona u Gradu svetlosti. Korona je ubrzala kalendar.

ПАРИЗ СЕ СПРЕМА ЗА СВОЈЕ ТРЕЋЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ: Спортисти ће на отварању дефиловати Сеном

Foto: AP

Tačno sto godina nakon poslednje Olimpijade, Pariz glanca svoje bulevare pred novi olimpijski randevu. U januaru ove godine je održana Olimpijska nedelja, Olimpijski dan u junu, a sada će, s trocifrenom brojkom u kalendaru, svaki dan praktično doneti nešto novo.

Mnoge zanimljive pojedinosti već su poznate. Ceremonija otvaranja zakazana za 26. juli trajaće više od tri sata, a delegacije će defilovati rekom, na Seni, od mosta Fransoa Miterana do Trokadera, praktično celom dužinom kojom ova reka preseca francusku prestonicu.

Lepotu pariskog arhitekturalnog nasleđa organizatori su odlučili da inkorporiraju u sportska takmičenja. Tako će konjički sport naći utočište u parku čuvenog dvorca u Versaju, pod staklenim svodovima Velike palate podignute za veliku izložbu 1900. takmičiće se mačevaoci i tekvondisti, dok će strelci lukom gađati oko zidina Vojnomemorijalnog kompleksa Invalidi.

Na Trgu Konkord, uz poznati obelisk, biće instalirane efemerne tribine za basket 3 puta 3, brejking, be-em-iks i skejtbord, dok će se na Marsovim poljima iza Ajfelove kule nadmetati džudisti i rvači. Tu će se, pod slavnom konstrukcijom Gistava Ajfela, igrati i odbojka na pesku. Kod Mosta Aleksandra Trećeg održavaće se trijatlon.

Foto: AP

 

Senu nameravaju da pročiste do pitkosti, pa će se kod Mosta Alma održavati plivačka takmičenja slobodnim stilom, a tu će biti i početne i krajnje tačke biciklista i maratonaca. Interesantno je da su organizatori želeli da uključe široke mase na marginama nekih takmičenja, pa će tako desetine hiljada običnih smrtnika imati priliku da protrče istu maratonsku stazu istog dana kada i olimpijci. To će, tokom Paraolimpijskih igara, biti omogućeno biciklistima amaterima.

Biće mesta i za daleku egzotiku, imajući u vidu da je, zbog rasprostranjenosti prekomorskih teritorija, Francuska zemlja u kojoj nikada ne smrkava. Surferi će tako jahati na plavetnim talasima Tahitija.

Osim Pariza, Olimpijada će se, zahvaljujući najviše

bubamari, raširiti i po drugim gradovima. U Nantu, Bordou, Nici, Sent Etjenu i Marselju će se igrati fudbal, najveća francuska mediteranska luka će ugostiti i jedriličare, dok će u Lilu biti održano takmičenje u rukometu.

Francuzi se u organizaciji Igara uglavnom oslanjaju na već postojeće objekte. Tako će se takmičenja punom parom odvijati na Stadionu Francuske, "Parku prinčeva", Rolan Garosu, u Bersiju... Zanimljivo je da će maksimalno biti iskorišćene i hale Pariskog sajma, u kojima će se dizati tegovi, igrati odbojka i stoni tenis i preliminarni turnir u košarci.

Foto: AP

 

Naravno, uveliko se grade i novi objekti. U roku će, kažu, biti završeni Olimpijsko selo u Sen Deniju gde će biti smešteno 14.000 olimpijaca i 8.000 paraolimpijaca, akvacentar u istom gradu i pres-centar u obližnjem Dinjiju. Olimpijsko selo i akvacentar bi trebalo da budu završeni u decembru 2023, ali, bazen u Obervilijeu, koji će služiti za plivačke treninge, kuburi s tajmingom.

Ima i drugih be-molova. Parižani nisu uspeli da obezbede proširenje gradske i prigradske železnice. Produžetak automatske linije metroa broj 14 ka južnim obodima grada praktično će biti jedino što će u tom smislu biti urađeno. Velika mreža "Pariz-ekspres" metroa sa širenjem na periferiju neće biti gotova za Igre. Gosti i Parižani će tako morati da se oslone na već postojeću mrežu, istina impoznatnu, ali često i zagušenu.

Od saobraćajnih planova, biće obnovljen periferni auto-put oko grada, a planira se i velika novotarija - leteći taksi s aerodroma do Sen Denija.

Plan organizacije predviđa da detaljni kalendar takmičenja bude objavljen početkom sledeće godine. Dakle, već za nekoliko meseci. Na jesen 2022. biće predstavljena maskota, a sredinom 2023. moći će da se kupe ulaznice. Svi se nadaju da će virus korona do tada biti daleka prošlost i da će gosti iz celog sveta moći da se sliju u Pariz.

Foto: AP

 

Za treću Olimpijadu u Gradu svetlosti (prve dve održane 1900. i 1924), Grad Pariz namerava da završi i renoviranje čuvene Bogorodičine katedrale koja je stradala u požaru, da bi Grad svetlosti blesnuo u punom sjaju za planetarnu spotrsku smotru. Bez Notr Dama u svoj njegovoj lepoti, to ne bi bio pravi ugođaj.

BUDžET

PROCENjUJE se, zasada, da će organizacija Olimpijskih igara u Parizu koštati oko 7,3 milijarde evra, što je za 1,1 milijardu više od inicijalno predviđene 6,2 milijarde. Organizatori ističu da je to daleko manje od prethodno organizovanih igara. Podsećanja radi, one u Tokiju koštale su rekordnih 15,4 milijarde.

PENjANjE U BURŽEU, GOLF U VERSAJU

U BERSIJU će se održati finalna takmičenja u košarci, umetničkoj gimnastici i na trampolini, na "Parku prinčeva" će se igrati fudbal, dok će na Rolan Garosu biti nadmetanja u tenisu i, zanimljivo, boksu. U areni na Defansu na programu su vaterpolo i plivanje, a na severnim gradskim vratima Šapel badmiton i ritmička gimnastika. Takmičenja iz streljaštva su u Lakurnevu, nedaleko od Sen Denija, a u penjanju takođe u obližnjem Buržeu. Hokej na travi igraće se severozapadno od prestonice, na stadionu "Iv de Manoar". Loptice u golfu će se kotrljati nedaleko od Versaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a