PANIKA U HRVATSKOJ: Preti im ruski scenario, bez obeležja na Olimpijskim igrama

Novosti online

26. 10. 2021. u 12:45

HRVATSKU će u decembru posetiti inspektori Svetske antidoping agencije (WADA), a posle te inspekcije Hrvatska bi, prema nekim navodima iz zdravstvenih krugova, mogla da bude suspendovana i to zbog poprilično apsurdne činjenice da su jedna od malobrojnih država koje nemaju nezavisnu antidoping agenciju.

ПАНИКА У ХРВАТСКОЈ: Прети им руски сценарио, без обележја на Олимпијским играма

Foto: AP

Vlada Republike Hrvatske još 2010. godine je zbog uštede ukinula neke agencije, pa tako i Hrvatsku antidoping agenciju koja je pripala Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Danas je to Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a time Hrvatska ne zadovoljava WADA kriterijume

- WADA tu ima vrlo jasne propise, nacionalna antidoping agencija mora biti potpuno nezavisna i ne sme da bude vezana uz neki državni zavod ili službu. Trenutno je u pripremi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i to je dobra prilika da se to promeni, ali prema mojim saznanjima ne menja se ništa - rekao je profesor Davor Plavec, predsednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu.

Doktor Plavec zbog toga nije optimista kada je u pitanju status Hrvatske u svetu sporta.

- Nama u decembru dolazi WADA inspekcija i Hrvatska bi čak mogla da bude proglašena "non-compliant" državom, odnosno onom koja nije usklađena sa svetskim antidoping propisima, a to je upravo ono zbog čega su suspendovane Rusija i Severna Koreja. Drugim rečima, i Hrvatskoj preti suspenzija.

Hrvati su u strahu, uhvatila ih je panika da im se ne dogodi scenario Rusije, koja je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju pod zastavom MOK-a.

(Sportklub.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KIŠNI ČOVEK: Lando Noris startuje sa prve pozicije