ADRIANA VILAGOŠ KANDIDATKINJA ZA MLADOG SPORTISTU EVROPE: Srpska bacačica koplja ušla u najuži izbor za prestižnu titulu

Novosti online

22. 10. 2021. u 18:43

SVETSKA juniorska šampionka u bacanju koplja Adriana Vilagoš je jedna od pet kandidata koji konkurišu za trofej najboljeg mladog sportiste Evrope.

АДРИАНА ВИЛАГОШ КАНДИДАТКИЊА ЗА МЛАДОГ СПОРТИСТУ ЕВРОПЕ: Српска бацачица копља ушла у најужи избор за престижну титулу

FOTO: G. Šljivić

Ceremonija proglašenja biće održana 25. i 26. novembra u Samorinu (Slovačka), a osim trofeja pobednik će dobiti i stipendiju od 15.000 evra. 

Adriana je nacionalno blago Srbije, ove godine je hicem od  61,46 m postala svetska juniorska šampionka, a već nekoliko godina unazad beleži izvanredne rezultate u svojoj, ali i u starijim uzrasnim kategorijama.

Među velikim brojem vrhunskih rezultata, treba istaći da je pre tri godine u konkurenciji starijih pionirki bacila najbolji rezultat u svetu (63,80 m), a ove godine njeno koplje teško 500 grama letelo je čak do 70,10 m, što je najbolji rezultat na svetu u konkurenciji mlađih juniorki, pa joj je taj rezultat doneo titulu balkanske šampionke.

Ona je sa 100 grama težim kopljem uspela da postigne rezultat od 60,44 m, što joj je omogućilo da postane vicešampionka Evrope za juniore, na ovogodišnjem takmičenju u Talinu.

Konačno, na ovogodišnjem prvenstvu sveta za takmičare do 20 godina, Adriana je uspela da baci koplje do udaljenosti od, čime je i ostvarila najbolji rezultat u svetu, a zatim je na pobedničkom postolju oduševila naciju pevanjem himne.

Foto: Printskrin/Arena sport

Pored naše Adriane, u konkurenciji za ovu prestižnu nagradu nalaze se još 3 devojčice i 1 dečak. U pitanju su Skaj Braun (skejtbording) iz Velike Britanije, Adrijana Ćerezo Iglesias (tekvondo) iz Španije, Viktorija Listunova (sportska gimnastika) iz Rusije i David Popovići (plivanje) iz Rumunije.

Ceremonija proglašenja najboljeg mladog sportiste Evrope biće održana tokom Seminara Evropskih olimpijskih komiteta u Samorinu (Slovačka) 25. i 26. novembra 2021. godine, a najboljeg mladog sportistu izabraće predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope. Pored prestižnog trofeja, laureat će od Evropskih olimpijskih komiteta dobiti stipendiju u iznosu od 15 hiljada evra. I ostali finalisti ostvaruju pravo na novčane nagrade za potrebe daljeg sportskog usavršavanja, a shodno konačnom plasmanu.

Nagrada za najboljeg mladog sportistu Evrope “Pjotr Nurovski” dodeljuje se svake godine počevši od 2010, kada je nagrada ustanovljena i nazvana po tragično preminulom predsedniku Olimpijskog komiteta Poljske koji je svoj život izgubio u avionskoj nesreći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)