SRBIJA DOMAĆIN ŠKOLARIJADE: Svetske sportske igre u Beogradu

Novosti online

04. 09. 2021. u 13:24

Glavni grad Srbije, od 11. do 19. septembra biće domaćin Školarijade – Svetskih sportskih igara mladih.

СРБИЈА ДОМАЋИН ШКОЛАРИЈАДЕ: Светске спортске игре у Београду

FOTO: Savez za školski sport

Ono što je Olimpijada za najbolje sportiste sveta, biće Školarijada za učenike osnovnih škola. Prvi put u istoriji školskog sporta na jednom mestu će se naći osnovci iz celog sveta i takmičiće se u čak 14 sportova.

Premijera ovog velikog međunarodnog takmičenja koja se organizuje uz podršku Vlade Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Međunarodne Federacije za školski sport (ISF), a u organizaciji Saveza za školski sport Srbije, biće u Beogradu od 11. do 19. septembra. Gosti naše prestonice biće oko 2.500 mladih sportista, koji će u Srbiju doći iz čak 43 države.

- Ovo takmičenje će biti posebno jer će konačno mlađi učenici imati priliku da se takmiče na međunarodnom nivou, ali i da se da se upoznaju i druže sa svojim vršnjacima iz celog sveta. Savez za školski sport Srbije, u nekoliko prethodnih godina već je bio organizator Svetskih školskih prvenstava u odbojci, basketu 3x3 i fudbalu, tako da ima znanje i iskustvo za organizaciju ovako velikih događaja. Prethodna 2020. godina će se pamtiti kao jedna od najgorih godina u istoriji, zbog korona virusa usled kojeg su mnoga sportska takmičenja otkazana ili odložena. U ovoj godini u kojoj su se konačno i dogodile Olimpijske igre, spremni smo da organizujemo ovaj događaj i uveravam vas da ćemo preduzeti sve potrebne mere kako bi sve proteklo u zdravlju, druženju i takmičenju. Naš glavni cilj je da se svaki učesnik oseća bezbedno i da se zadovoljan vrati kući, sa najlepšim iskustvom i uspomenama. To je glavna misija školskog sporta. Želeo bih da se zahvalim ISF što nam je pružio podršku i priliku da organizujemo ove jedinstvene igre i napišemo novo poglavlje u istoriji školskog sporta – napomenuo je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

FOTO: Savez za školski sport

Cilj ISF U15 Svetskih školskih sportskih igara, ili jednostavno Školarijade, nije isključivo takmičenje samo po sebi. Osnovicma iz celog sveta dan će biti ispunjen druženjem, zabavnim i edukativnim sportskim programima, kao što je „fun&skill“ zona koja će na donjem Kalemgdanu tokom četiri dana biti na raspolaganju takmičarima. Deo ovog događaja je i veliki forum o školskom sportu koji će biti održan 15. septembra, a za isti dan planirano je i Veče nacija, kao i zvanično otvaranje Školarijade.

- Od ključnog značaja za ISF je da se obrati mlađim učenicima, jer je izuzetno važno pomoći im da od malih nogu uspostave zdrav način života, steknu i razviju liderske sposobnosti, otkriju takmičenje, a takođe i steknu bolje razumevanje sveta. Ovo su glavni razlozi zbog kojih smo odlučili da pokrenemo ISF U15 Svetske školske sportske igre, u čemu je veliku ulogu odigrao Savez za školski sport Srbije. Pokazali su inicijativu i želimo da ih se zahvalimo na tome. Radujemo se susretu sa svima vama u Beogradu – istakao je predsednik Međunarodne Federacije za školski sport, Francuz Loran Petrinka.

FOTO: Savez za školski sport

Učesnici prve, istorijske Školarijade takmičiće se u atletici, badmintonu, košarci, basketu 3x3, šahu, fudbalu, džudou, karateu, orijentiringu, plivanju, stonotenisu, tekvondu, rvanju i odbojci. Svi takmičari biće smešteni u Beogradu, u kojem se se uostalom održati takmičenja u većini sportova, izuzev orijentiring – Kosmaj, atletika – Sremska Mitrovica i karate – Pančevo. 

U skladu sa odlukama kriznog štaba i odredbama Vlade Republike Srbije svi učesnici Školarijade koji doputuju u Srbiju, biće obavezni da prilikom ulaska u zemlju prilože negativan PCR test, koji ne sme da bude stariji od 48 sati. Po dolasku u Beograd svaki učesnik Školarijade dobiće paket dobrodošlice, koji će sadržati maske i dezinfekciona sredstva, kao i obaveštenje o merama kojih mora da se pridržava.

Prilkom ulaska na borilišta svim mladim sportistima, te i svim akreditovanim učesnicima, biće merena temperatura, obavezna je dezinfekcija ruku kao i nošenje zaštitnih maski unutar hale u koje će pristup imati samo učesnici konkretnog sporta. Učesnicima će na raspolaganju biti medicinsko osoblje, tehničari, dokotori i epidemiolozi. U slučaju da neko od takmičara bude pozitivan na koronu, biće mu određena dvonedeljna izolacija. Sva takmičenja se se odvijati bez prisustva publike.

Srbija je veoma uspešna na velikim školskim međunarodnim takmičenjima. Očekujemo puno medalja i na ovom, za klince sada najvažnijem takmičenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)