NOVA ABA SEZONA, STARI FAVORITI: Pet timova se znatno izdvaja u jadranskoj konkurenciji, proširenoj za dva učesnika

V. P.

02. 10. 2020. u 20:25

DUEL FMP i Primorske otključao je novu sezonu ABA lige, koja je bila pod ključem gotovo sedam meseci. Mimo virusne pošasti koja je paralisala i sport, početak regionalnog takmičenja lebdeo je u oblaku neizvesnosti zbog unutrašnjih sporova gurnutih pod tepih i ostavljenih za rešavanje u hodu.

НОВА АБА СЕЗОНА, СТАРИ ФАВОРИТИ: Пет тимова се знатно издваја у јадранској конкуренцији, проширеној за два учесника

Ognjen Jaramaz, adut Partizana / Foto M. Vukadinović

Partizan će u prvom kolu večeras (21.00) ugostiti čačanski Borac u Hali sportova "Ranko Žeravica". Kao i u Evrokupu, crno-beli su u trenutku otkazivanja sezone rezervisali prvo mesto pred plej-of. Sada su vraćeni na početak teške misije da ponove najbolju takmičarsku godinu u protekloj deceniji. Sigurno je samo da su ostali u krugu najvećih favorita za plasman među četiri najbolja tima i napad na sedmu jadransku titulu.

Poraz od Huventuda na premijeri Evrokupa pokazao je crno-belima koliko će biti teško ponoviti rezultate iz prethodne sezone. Na prvom koraku imaće ulogu apsolutnog favorita u meču sa ABA novajlijom Borcem, koji je do prekida bio neprikosnevni lider drugog ranga regionalnog takmičenja.

- Ekipa Borca je i pre tri nedelje pokazala na našoj pripremnoj utakmici da će biti težak protivnik za sve u ABA ligi - kaže trener Partizana Vlado Šćepanović. - Očekujem dobru utakmicu, da iz meča u meč podižemo nivo igre i beležimo pobede. Iako igramo kao domaćini, faliće nam publika da bismo na pravi način osetili prednost domaćeg terena. Opet, to je stara tema i stvar na koju ne možemo da utičemo, već samo da se trudimo da budemo najbolji u datim okolnostima.

Jadranska premijera Crvene zvezde, prvog favorita za šampionski prsten, zakazana je za ponedeljak kada će tim trenera Saše Obradovića gostovati Ciboni. U međuvremenu, Mega sa novim sponzorom "Sokerbetom" ulazi u sezonu današnjim susretom sa Igokeom u Laktašima.

- Najvažnije je da se košarka ponovo igra - ističe trener Mege Vladimir Jovanović. - Bilo je dosta neizvesnosti poslednjih meseci u vezi sa početkom lige, uprkos tome mislim da smo pokušali da na pravi način iskoristimo prethodni period koji je bio više nego dugačak. Čeka nas Igokea, koja je do sada imala dva zvanična meča koja imaju težinu s obzirom na to da su sve ekipe bez takmičarskih utakmica više od šest meseci. Nadam se pre svega da ćemo biti zdravi, a kroz ligu da ćemo rasti kao ekipa, ali i kao pojedinci.

Osim Borca, u jadranskom društvu od ove sezone je i Split, koji u prvom kolu gostuje Budućnosti, jednom od pretendenata na titulu.

- Nakon zahtevne utakmice u Evrokupu protiv Breše okrećemo se početku ABA lige, u suštini prioritetnom takmičenju za nas - ne krije trener Podgoričana Petar Mijović ambiciju da Budućnost preko Jadrana uplovi u Evroligu.

Listu kandidata za plej-of kvartet kompletiraju Cedevita Olimpija i Mornar, šansa da se još neko umeša daleko je od granice realnog.

U KAKVOJ LIGI IGRAMO?

CRVENA zvezda se na dan početka ABA sezone oglasila saopštenjem, u kojem je priložila odluke sa majske sednice Skupštine koje nisu sprovedene u delo.

- Svedoci smo pokušaja da se liga degradira. Kako drugačije okarakterisati takmičenje u kome se pojedini klubovi ne pridržavaju ni odluka za koje su sami glasali, u koje ulazimo bez usvojenih "propozicija takmičenja", potvrde imenovanja direktora, sportskog direktora i disciplinskog sudije, što je jedinstven slučaj u svetu sporta - navode crveno-beli, uz napomenu da je isteklo vreme za vansudsku nagodbu sa ABA ligom, zbog čega je nastavljen sudski postupak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna