MESTO NAM JE U PARIZU! Košarkašice Srbije blistaju posle plasmana na Olimpijske igre

S.Rajić

12. 02. 2024. u 20:30

ČEKALE su u redu za svoju kartu za OI košarkašice nešto duže nego što su se nadale, sve do kraja poslednjeg meča turnira, ali nisu "izvisile". Srpkinje su zahvaljujući pobedi Nemačke nad Brazilom (73:71) u Belemu obezbedile učešće na najvećoj sportskoj smotri u Parizu (26. jul - 11. avgust).

МЕСТО НАМ ЈЕ У ПАРИЗУ! Кошаркашице Србије блистају после пласмана на Олимпијске игре

FOTO: FIBA.Basketball

Nikome iz naše ekspedicije na tribinama nije bilo lako da posmatra kako neko drugi određuje sudbinu, posle izgubljenog meča sa Australijom (73:75). Na kraju, većina devojaka završila je u suzama od zadovoljstva i sreće, zbog poraza Brazilki.

- Rezultat naše treće utakmice protiv Australije nije bio onakav kakav smo htele, ali hvala Bogu, Nemačka je pobedila i idemo u Pariz. Ne mogu da vam opišem koliko sam srećna. Blagoslovena sam što sam u ovom timu sa mojim saigračicama koje su mi kao prave sestre - blistala je krilni centar Anđela Dugalić (22), koja će se prvi put naći na OI.

Kao udarna igla ovog tima pokazala se Ivon Anderson. Naturalizovana Amerikanka bukvalno je ostavila srce na terenu. U manje od 24 sata od 80 minuta u dva meča, u igri je provela čak 69 i postigla 50 koševa.

- Ovo je dokaz da smo sazidane od čvrstog materijala. Ova generacija ima svoju priču i ispisuje je svaki put iznova novom borbom i svaki put budemo sve bolje. Olimpijske igre su velika stvar i velika čast. Od završetka Igara u Tokiju, imala sam na umu i u srcu i isti žar da odemo u Francusku. To sam videla i kod saigračica, i to je razlog zašto smo na kraju uspele da se kvalifikujemo u Pariz - ističe 34-godišnja Andersonova.

Stvari posle neuspeha od Nemačke nisu izgledale blistavo.

- Nije baš išlo onako kako smo očekivale, ali tako je to u sportu - nekad ide kako ti želiš, a neki put mora da se ide težim putem. Mislim da smo imale i sreće i da smo na kraju završile tamo gde i treba da budemo - konstatovala je jedna od najiskusniji u timu Saša Čađo.

U kolekciji tri odličja

NAŠE košarkašice su se treći put plasirale na OI pod imenom Srbija. Zasad imaju bronzanu medalju u Riju 2016, dok su u Tokiju 2021. završile kao četvrte.

Kao Jugoslavija, takođe smo upisali tri nastupa u rasponu od 1980. do 1988, a tada su osvojena dva odličja. Bronza u Moskvi 1980, srebro u Seulu 1988, dok su u Los Anđelesu četiri godine ranije bile šeste.

Na turniru 12 selekcija

PORED Srbije, Australije i Nemačke sa turnira u Brazilu, na Igre su se plasirali i Japan, Španija, Kanada, Kina, Portoriko, Belgija i Nigerija. Ranije su učešće kao domaćini obezbedile Francuskinje i tim SAD kao svetski prvak prošle godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)