DUGUJU I SEBI I NAVIJAČIMA: Zvezda protiv Žalgirisa igra za ponos i kakvu-takvu plej-in šansu

V. Preradović

09. 02. 2024. u 09:00

ČAK i ako ostanemo bez šanse, imamo obavezu da u svakoj utakmici idemo na pobedu jer naši navijači to zaslužuju. Iako Zvezda još nije bez šanse za skok preko plej-in crte podvučene ispod desetog mesta, između redova ove izjave Adama Hange može se pročitati da ni njeni igrači nisu čvrste vere.

ДУГУЈУ И СЕБИ И НАВИЈАЧИМА: Звезда против Жалгириса игра за понос и какву-такву плеј-ин шансу

FOTO: M. Vukadinović

Meč 26. kola Evrolige sa Žalgirisom u "Areni" (petak, 20.00) dočekuju sa skorom 10-15 i tri pobede daleko od zone kvalifikacija. Da podsetimo, od ove sezone uveden je plej-in po ugledu na NBA za timove plasirane od sedmog do desetog mesta. Za dve preostale plej-of karte igraće sedmi i osmi, deveti i deseti, jednu utakmicu na terenu boljeg u ligaškom delu. Pobednik 7/8 dobija broj 7 u plej-ofu, poraženi igra za broj 8 jedan meč na svom terenu sa boljim iz para 9/10.

Da je ovaj sistem instaliran prethodne sezone, crveno-beli bi ušli u plej-in kao deseti sa učinkom 17-17. Da li u preostalih devet utakmica mogu do sedam pobeda za izjednačenje postignutog prošle godine? Igrama u dosadašnjem toku takmičenja nisu nikog uverili da mogu, pa ni sebe, ali svakako mogu da savladaju Žalgiris i revanširaju se za poraz u Kaunasu u 2. kolu (74:79), kada ih je još vodio trener Duško Ivanović.

- Važno je da budemo koncentrisani, da igramo dobru odbranu, u napadu da čitamo situacije i igramo pametno. Prilično se razlikuju u odnosu na prvi deo sezone - kaže trener crveno-belih Janis Sferopulos.

Kasnije tokom sezone meru promene na klupi primenio je i litvanski klub, Kazisa Maskvitisa nasledio je Andrea Trinkijeri i malim intervencijama na kritičnim tačkama stabilizovao stanje pacijenta. "Zeleni" dolaze u Beograd sa tri trijumfa u poslednja četiri meča, meru im je uzeo Partizan 26. januara u "Areni" (81:72), gde izvesno neće biti tople dobrodošlice za italijanskog trenera kao u tom susretu sa crno-belima. Svojevremeno je flertovao sa crveno-belima, ali su simpatije iščezle kada je novembru 2018. seo na komšijsku klupu.

- Igrači uvek pozitivno reaguju na promenu trenera, energija bude na visokom nivou. Odbrambeno su više nego solidni, u napadu se trude da igraju jednostavno.

TOMPKINS USKORO...

EVROLIGAŠKI veteran Trej Tompkins, koji je potpisao jednomesečni ugovor sa Zvezdom, nije spreman da zaigra.

- U procesu je rehabilitacije, potrebno je još nekoliko dana kako bi bio spreman. Ima sjajno evroligaško iskustvo, bio je deo Reala i zna kako se osvajaju titule. Uklapa se u naš mentalitet i daće nam ono što nam nedostaje - kaže Sferopulos i dodaje da je klub pre toga pokušao da angažuje Kema Birča. - Kada smo pre dva meseca pričali sa njim, nije bio spreman da dođe kod nas.

Glavni preduslov za šestu pobedu u 16. evroligaškom susretu sa Žalgirisom je defanzivna čvrstina, kojom crveno-beli moraju da pariraju Trinkijerijevoj ful-kontakt košarci. Osim Kinana Evansa, evropske verzije NBA zvezde Kavija Lenarda, u litvanskom timu nema igrača sa velikim brojem poena u rukama. Panatinaikosu je u prošlom kolu ubacio 24, Partizanu 25, Fenerbahčeu 21, peti je strelac Evrolige sa prosekom 16,8.

- Ako dozvolimo Žalgirisu da igra u svom ritmu, bićemo u problemu. Naša igra mora da polazi od odbrane, to moramo da promenimo u odnosu na meč protiv Budućnosti.

Poraz u ovom meču doveo bi Zvezdu u poziciju da do kraja otplaćuje dug navijačima, pobeda produžava privid da je i dalje u konkurenciji za plej-in. Bar do gostovanja Bajernu u Monaku 1. i 7. marta, nakon pauze za nacionalne kupove i kvalifikacije za Evrobasket 2025.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)