FRKA U DENVERU: Nikola Jokić u problemu! Ovo bi moglo sve da promeni

Novosti online

03. 11. 2023. u 18:21 >> 18:41

Nikola Jokić i Denver nagetsi, kao aktuelni NBA šampioni, prilično dobro su započeli odbranu titule, ali je za navijače kluba iz Kolorada najnovija vest iz njihove omiljene ekipe - ne baš sjajna.

ФРКА У ДЕНВЕРУ: Никола Јокић у проблему! Ово би могло све да промени

Foto AP

Podsetimo, Jokić i saigrači su najpre u velikom derbiju Zapadne konferencije pobedili Los Anđeles Lejkerse kod kuće sa 119:107, a onda su u gostima dobili i Memfis (104:108) i Oklahoma siti (95:128), pa u Denveru ekipu Jute (110:102). Sve to uz bravure Srbina.

A potom se desio više nego ubedljiv poraz od Minesote (110:89) u kome je Jokić utrošio čak 23 šuta da bi dostigao 25 poena, ali uz pet izgubljenih lopti i za njega skromne tri asistencije - izgleda da je zadobio i povredu.

Jer, pred važan meč protiv Dalasa, i to dvostruko važan, Denver je objavio da je Jokić ja listi povređenih.

Istina, uz ime srpskog asa se navodi da je njegov nastup protiv Maveriksa "verovatan", ali činjenica da je Jokić na listi povređenih, te da u opisu stoji "bolovi u donjem delu leđa" - sigurno da jesu određeni razlog za brigu, jer se radi o samom početku vrlo, vrlo naporne sezone.

A koliko je Srbin bitan za ekipu, svedoči i šta je radio od početka ovog šampionata: 

Jokić je Lejkersima ubacio 29 poena, uz 13 skokova, 11 asistencija, "krađu" i blokadu, protiv "grizlija" jeste imao čak devet izgubljenih lopti, ali je pored 22 poena ostvario i sedam sistencija, te 12 skokova, dok je protiv Oklahome, za manje od pola sata na parketu, imao u činak od 28 poena, 14 skokova i pet asistencija.

Protiv Jute je iznova ostvario "tripl dabl" - 27 poena, 11 asistencija, 10 skokova, a i dve blokade, dosad najviše na jednom ovosezonskom meču, da bi zatim usledi pomenuti poraz od Minesote (25 poena, ali uz šut 11/23, 10 skokova i tri asistencije).

Statistika trenutno "kaže" da su Jokićevi proseci 26,2 poena, 11,8 skokova i 7,4 asistencija, pa nema sumnje da bi odsustvo protiv Dalasa, u prvom meču koji se računa i za novo takmičenje, svojevrsni "NBA kup" (o formatu takmičenja nešto niže), bilo jako težak udarac za branioca trona.

Kada igra Denver? Raspored utakmica:

Denver redom igra:

kod kuće protiv Dalasa (subota, 4. novembar, 03.00)

kod kuće protiv Čikaga (nedelja, 5. novembar, 02.00)

kod kuće protiv Nju Orleansa (utorak, 7. novembar, 03.00)

kod kuće protiv Golden Stejta (četvrtak, 9. novembar, 04.00)

u gostima protiv Hjustona (ponedeljak, 13. novembar 01.00)

kod kuće protiv Los Anđeles Klipersa (sreda, 15. novembar, 04.00)

u gostima protiv Nju Orleansa (subota, 18. novembar, 02.00)

u gostima protiv Klivlenda (ponedeljak, 20. novembar, ponoć)

u gostima protiv Detroita (utorak, 21. novembar, 01.00)

u gostima protiv Orlanda (četvrtak, 23. novembar, 01.00)

u gostima protiv Hjustona (subota, 25. novembar, 02.00)

kod kuće protiv San Antonija (ponedeljak, 27. novembar, 02.00)

u gostima protiv Los Anđeles Klipersa (utorak, 28. novembar, 04.30)

kod kuće protiv Hjustona (četvrtak, 30. novembar, 03.00)

i tako dalje.

"NBA kup" (u originalu "NBA in-season tournament) - format, pravila...

Po uzoru na fudbalska Kup takmičenja, a pre svega na tradiciju koju ima engleski FA kup, NBA liga je od sezone 2023/2024 uvela "unutarsezonski turnir" ili, što bi se u Evropi reklo, Kup. Evo i kako će se on odvijati kod članova najjače košarkaške lige na svetu:

- Formira se šest petočlanih grupa

- Po tri grupe ima svaka konferencija, Istočna i zapadna

- Utorkom i petkom, tokom novembra, igraju se mečevi unutar grupa (svaki tim će odigrati dva duela kod kuće, dva u gostima), a pritom će se ove utakmice računati i kao uobičajene prvenstvene, i, naravno, za "Kup".

- Po četiri najbolja tima iz svake konferencije prolaze u nokaut fazu, i to po tri pobednika grupa i sa "istok" i sa "zapada", ali i po još jedan tim iz tih konferencija - najbolje rangirani drugoplasirani. Ukupno, dakle, osam klubova ide dalje

- Polufinala i finale će se igrati u Las Vegasu

- Za ovosezonski turnir, svaki košarkaš iz ekipe koja osvoji NBA kup dobiće po 500.000 dolara. Svaki košarkaš iz ekipe koja izgubi u finalu dobiće po 200.000 evra. Nagrada za poražene polufinaliste je po 100.000 dolara, a za poražene četvrtfinaliste 50.000.

Klubovi su rešili da za domaćinstva u "Kupu" pripreme poseban izgled parketa i dresova, ovako je to ovog petka u Denveru...

... a što se tiče te utakmice, u tim Dalasa se, posle dva meča pauze, vraća druga zvezda ekie pored Luke Dončića, Kajri Irving. Maveriksi su, podsetimo, sezonu počeli sa četiri uzastopne pobede.

Pored Jokića, na listi povređenih su kod nagetsa još i Džamala Marej ("verovatno" igra, navedeno je da ima kontuziju desnog kvadricepsa), zatim Kristijan Braun (takođe "verovatan), te duže odsutni Vlatko Čančar, usled operacije levog kolena. Za Dalas najverovatnije ne igra Maksi Kleber, a povratak Irvinga prilično je ohrabrujuć za tim koji je već savladao Čikago, San Antonio, Memfis i Bruklin.

Nova sezona NBA lige

Ligaški deo nadmetanja traje do 14. aprila 2024, do kada bi, prema rasporedu, svi timovi trebalo da odigraju po 82 utakmice. Prvi put će se održati i svojevrsni "NBA kup", od 3. do 9. novembra (svi mečevi, osim finala, računaće se kao uobičajeni mečevi prvenstva), Ol-star utakmica se održava 18. februara u Indijanapolisu, plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa. Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)