KEVIN PANTER: ''Pet godina u Evropi mi je trebalo za prvi milion, Željko Obradović ima veliki uticaj na mene''

Novosti online

15. 09. 2023. u 13:07

Kapiten Partizana gostovao je u podkastu Swish Cultures gde je pokušao da Amerikancima objasni šta u Beograd predstavlja ime Kevina Pantera.

КЕВИН ПАНТЕР: Пет година у Европи ми је требало за први милион, Жељко Обрадовић има велики утицај на мене

FOTO: M. Vukadinović

Razmišlja li Panter uopšte o pokušaju da se domogne NBA lige?

- Da budem iskren, teško je. Moraš da se zapitaš prvo šta ti je u stvari bitno. To je broj jedan. Moraš da gledaš u godine, da vidiš koliko hoćeš da igraš. Mnogo je tu faktora. Vrlo lako bih mogao da se vratim u NBA, vrlo lako, ali finansijski ne bih mogao da uradim neke stvari o kojima sam sanjao. Rekao sam majci baš pre nego što sam se vratio: kad sam odrastao, imao sam dva sna. Jedan da igram u NBA ligi. I drugi san je da se pobrinem za porodicu - počeo je priču kapiten Partizana

S vremenom je shvatio da ta dva sna ne idu jedan sa drugim pod ruku.

- Kako sam rastao, ta dva sna su se sve više udaljavala. Morao sam da razmislim i vidim šta je važnije. Da li NBA deo ili finansijski? Na kraju dana, ne možeš da igraš košarku doveka. Kad se sve završi želećeš da imaš nešto da pokažeš. Nemoj da dozvoliš da te košarka iskoristi. Iskoristi ti nju.

Nije, naravno, uvek bilo lako. Štaviše, dugo, baš dugo je trebalo Panteru da počne da zarađuje ozbiljan novac.

- Sad je drugačije, ali kad sam ja odrastao… Igrao sam 22 ili 23 godine maltene bez para. Kad gledaš iz te perspektive, uradi ono što je najbolje za tebe. Na kraju dana, bitan je krov nad glavom, osiguraj se da ti porodica bude mirna. To su najvažnije stvari. Meni je najvažnije: da igram, mnogo da igram, i da mogu da obezbedim porodicu. Malo su se prioriteti promenili.

Amerikanci možda ne znaju, ali igrači koji nisu poznati preko bare, u Evropi zbog poreskog sistema mogu da zarade i više nego u NBA ligi, jer ih tamo ne dočekuju kao zvezde. Ali ni u Evropi ne ide sve preko noći.

- Kada sam prvi put stigao u Evropu, zarađivao sam 40.000 dolara godišnje. Prvi ugovor vredan više od miliona evra (u Partizan Mocart betu, prim. aut.) potpisao sam u šestoj sezoni. Tačno pet godina mi je bilo potrebno da od 40.000 dolara dođem do sedmocifrenog ugovora.

E sad, nije baš ni Panter sasvim odustao od NBA lige, ali sada kada je zvezda u Evropi… Nije to baš tako lak korak.

- Ako bih dobio pravu ponudu, pravu ulogu, čak i ako bih izgubio neki dolar, razmislio bih. Svako leto se mučim sa tim pitanjem… Odrekao bih se mnogo toga za nešto što nije sigurno. To nema smisla. To je jedan razloga što ostajem. Drži se onoga što imaš, drži se svoje cene. Mnogi ti klubovi uzimaju to. Kao da si tu sa lisicama na rukama. Mogu da te otpuste kad hoće. Mora da bude nekih garancija. Ne bih da ulazim previše u politiku, ali… Imaš igrača koji nije draftovan, kao ja. Imaš i igrača koji je draftovan, a prošlo je već pet godina i on se sada vraća u NBA ligu. I on ima neka prava. Nema razlike između nas, a meni daju veteranski minimum. Iako ja, primera radi, mogu da budem mnogo bolji igrač. To je sve velika igra. I moraš da znaš da je igraš. Mnogo puta sam izgubio um, jer neke stvari nemaju smisla. Ne smeš mnogo da razmišljaš o tome.

Već osam godina mukotrpno radi kako bi zaigrao na višem nivou i zaradio više para.

- Imao sam cilj. Kada sam igrao za Lavriju, moj prvi tim u Evropi, gledao sam Evroligu. Kvalitet utakmica je sasvim drugačiji. Mislio sam da je to ništa. Menadžer mi objasnio. I onda sam rekao: moram da se podignem na taj nivo. I svaki put kada bih se vratio: rudario bih… Samo rad. Uvek sam znao šta želim. Ako idem u Evropu, moram da budem najbolji igrač tamo. Napraviću od toga moj NBA. Bilo je teških trenutaka, ali znao sam šta hoću. Shvatio sam koliko se para tamo zarađuje. Svako leto sam radio… Nikad odmor u životu nisam uzeo… Tako radim već osam godina. Svako leto.

Veliki uticaj na igru, način razmišljanja i Panterov razvoj imao je Željko Obradović. I ama baš svaku priliku američki šuter iskoristi da to apostrofira.

- Igranje za Obradovića mi je pomoglo, da budem iskren, psihički da igru odvedem na viši nivo. Naterao me je da razmišljam više. Nema to veze sa poenima, već sa odlukama, drugačijim pasovima. Možda on i ne shvata koliko, ali mnogo mi je pomogao da odem na viši nivo - završio je Kevin Panter priču u podkastu Swish Cultures.

BONUS VIDEO: Doček Alekse Avramovića, Marka Marinovića i Feđe Sretenovića na trgu u Čačku

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

Denver i Nikola Jokić su bili poniženi u prve dve utakmice sa Minesotom. I to poniženi pred sopstvenim navijačima, u mečevima na "milju nadmorske visine", u hali koja predstavlja najteže NBA gostovanje, ali u kojoj su Timbervulfsi razneli Nagetse. Sa 0:2 kao preteškim teretom na leđima trebalo je putovati na dva meča u gostima, gde je mogla da se završi Denverova sezona, ali... sve se promenilo. Sada, posle nestvarnih Jokićevih bravura, Denver vodi sa 3:2. I, izgleda da je za to kriva - večera. Na koju su pozvani svi igrači Nagetsa, osim jednog - Jokiću možda i najdražeg. Onog koji je letos doputovao u Srbiju da bi se družio sa našom i svetskom košarkaškom zvezdom.

15. 05. 2024. u 22:43

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!