SRBIJA JE TO, ZEMLJA KOŠARKE! Srpski juniori se "naljutili" i prošli u finale Evropskog prvenstva

Novosti online

29. 07. 2023. u 22:20

JUNIORSKA košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale "U18" Evropskog prvenstva koje se održava u Nišu.

СРБИЈА ЈЕ ТО, ЗЕМЉА КОШАРКЕ! Српски јуниори се наљутили и прошли у финале Европског првенства

FOTO: FIBA.Basketball

Ekipa koju kao selektor predvodi Nenad Stefanović pobedila je u veoma zanimljivom polufinalu Nemačku, a rezultat je na kraju glasio 65:54.


U prvoj deonici se videlo da su Nemci rešili da "pokažu zube", jer su rano poveli i održavali tu prednost uz zavidnu preciznost i za nijansu bolju skok-igru. Međutim, kada se popravila odbrana "orlića" (koja je rivala za prvih deset minuta naterala da čak 11 puta izgubi loptu), a "raspucao" se Nikola Topić (osam poena u ovodnom periodu), došlo je i do rezultatskog preokreta.

Ipak, on je bio dovoljan samo za minimalno vođstvo, koje se vrlo lako i brzo izgubilo na početku druge deonice, i pored toga što je Srbija bila bolja u svim parametrima igre osim u dva - imala je jednu blokadu, a rival dve, dok je u šutu s distance naša selekcija ubacila svaki peti šut (20%), a suparnik 28,6% takvih pokušaja. Baš to je i učinilo da se odvija ujednačena borba, sve do serije od 8:0 "orlića" koja im je i donela 38:33 na velikom predahu.

Nemačka, koja nijedan jedini put nije izgubila loptu u drugoj deonici, a Topiću u njoj dozvolila samo tri poena (te ga je, po košgeterskom učinku, stigao Pavle Nikolić), nadala se da će se još neko pridružiti dotad najefikasnijem akteru meča, Ivanu Hačenkovu, koji je za 17 minuta igre u prvom poluvremenu ubacio 13 poena.

Pomenuta nadanja su "podgrejana" boljom odbranom "pancera" posle povratka iz svlačionica, što ih je i održalo u igri, a usled pogodaka Džeka Kejila, i približilo na samo tri poena zaostatka. Međutim, tih 48:45 kao da je "naljutilo" srpske juniore, dva i po minuta pre kraja treće četvrtine.

Zastali su, pogledali se, obodrili međusobno i - pošli po trijumf. I to impresivno.

Bogoljub Marković je poveo veliki juriš "orlića" pogocima s linije penala i potom blokadom. Zatim je Đorđe Ćurčić "krađu" nadogradio polaganjem lopte u koš rivala, a kada je i Mitar Bošnjanović, na asistenciju Topića, poentirao, semafor je posle te srpske dvominutne stihije pokazao 54:45. To je do kraja četvrtine na +12 uvećao Aleksa Ristić, i to nakon što je Andrej Mušicki oduzeo loptu grogiranim Nemcima, čime je timska igra Srbije tako zasijala da je "zaslepila" rivale koji se od toga nisu oporavili.

I, na krilima takvog, sjajnog ekipnog nastupa, ali i odlične podrške s tribina niškog "Čaira", odigrana je čvrsto i poslednja četvrtina. A usled važnosti meča - bila je to deonica puna grešaka i snažnih želja, čime je obezbeđen veliki uspeh srpskih juniora - plasman u veliko finale U18 Evropskog prvenstva.

U ekipi Srbije najviše su se istakli Nikola Topić sa 16 poena, Pavle Nikolić i Bogoljub Marković sa po 11, dok su značajan doprinos dali i Đorđe Ćurčić i Mitar Bošnjaković. Oni jesu postigli skromnijih, pet, odnosno šest poena, ali je sa njima na parketu Srbija dala 18, odnosno 11 poena više nego što je primila dok su oni igrali.

A u finalu...

U nedelju, od 20.30, "orlići" će za zlato igrati protiv Španije, koja je posle očajno odigrane prve četvrtine (izgubila ju je sa 5:14) savladala Francusku sa 70:58.

Kod Španaca je najbolji bio plejmejker Lukas Langarita sa 19 poena, pet asistencija, četiri skoka i dve osvojene lopte, a 220 centimetara visoki Adaj Mara kao da je "odmarao" za finale - ubacio je skromnih devet poena, uz 13 skokova i tri asistencije.

BONUS VIDEO: NBA DRAFT 2014: Gde su, šta rade "klasići" Nikole Jokića koji su izabrani pre njega?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata