SRBIJA TRIJUMFALNO POŠLA U ODBRANU ZLATA! Naše košarkašice sjajno počele Evropsko prvenstvo (FOTO)

A. I.

15. 06. 2023. u 16:46 >> 15:02

KOŠARKAŠICE Srbije dobro su započele odbranu trona, pošto su na startu Evropskog prvenstva pobedile Tursku sa 71:63 (21:22, 16:11, 21:19, 13:11).

СРБИЈА ТРИЈУМФАЛНО ПОШЛА У ОДБРАНУ ЗЛАТА! Наше кошаркашице сјајно почеле Европско првенство (ФОТО)

FOTO: FIBA.Basketball

Rivalke naše selekcije su bolje otvorile susret i imale su prednost tokom većeg dela prve četvrtine. "Lavice" su do prvog vođstva stigle polovinom kvartala, a onda još jednom u finišu posle poena Jovane Nogić. Ipak, ovaj period okončan je trojkom uz zvuk sirene Alperi Onar.

Izabranice Marine Maljković su zaigrale dosta bolje u orbani u drugoj četvrtini i to je donelo prednost posel 20 minuta igre 37:33.

Srbija je nastavila u istom ritmu i u drugom poluvremenu, s tim što je razlika bivala sve veća (42:50). Ipak, koliko su se borile Turkinje pokazuje podatak da nijedna od reprezentacije nije imala dvocifrenu prednost.

Ova pobeda još više dobija na značaju ako se zna da u sastavu nije bila jedna od najboljih naših košarkašica Aleksandra Crvendakić.

Najefikasnija u našem nacionalnom timu bila Ivon Anderson sa 17 poena, dok je Jovana Nogić dodala 12. Na drugoj strani najviše se istakla Tajra Mekovan sa 12, pratile su je Alperi Onar, Segvi Uzun i Turgut Čakir sa po 10.

Srbija drugi meč igra sutra od 20.45 protiv Slovečke, dok će Turska odmeriti snage sa Mađarskom (12.15).

Srbija - Turska 71:63 (21:22, 16:11, 21:19, 13:11)

Dvorana: "Stožice". Gledalaca: 500. Sudije: Andris Aunkrogers (Letonija), Jorgos Pursaniris (Grčka), Gintaras Macijulis (Litvanija).

Srbija: Raca 8, Čađo 5, Jovanović 3, Anderson 17, Stanković 8, Nogić 12, Topuzović 2, Janković 10, Krajišnik 6, Katanić, Đorđević.

Turska: Uzun 10, Akalan 2, Čakir 10, Fitik 3, Mekovan 12, Onar 10, Bajram 4, Erdogan 4, Senjurek, Jildizhan 6, Guner, Topuz 2.

ČETVRTA ČETVRTINA: SRBIJA - TURSKA 71:63

40' - Kraj utakmice. Srbija je trijumfovalno krenula u odbranu evropskog zlata.

39' - Novi poeni za kapitena naše reprezentacije. Turska je zatražila tajm-aut. Čini se da je poenima Tine Krajišnik odlučen ovaj meč.

38' - Uspela je Ivon Anderson nekako da uposli Krajišnik koja je pogodila zicer na isteku napada. Veoma bitni poeni za Srbiju.

37' - Napeta završnica utakmice u "Stožicama". Naša selekcija i dalje ima vođstvo, ali Turkinje odbijaju da se predaju. Vratila se Mekovan posle predaha na teren i odmah je poentirala sa linije penala.

35' - Veoma važne poene postigla je Kristina Topuzović. Ipak, Turkinje imaju odgovor preko Jizdilhan.

33' - Ne idu baš glatko napadi Srbije, ali Andreson pogađa važnu dvojku i sada je na 17 poena devojka iz Arkanzasa.

31' - Poslednji period ove utakmice počeo je poenima Ivon Anderson sa linije slobodnih bacanja. Na drugoj strani Uzun je uspela da pogodio "flouter" od tablu.

TREĆA ČETVRTINA: SRBIJA - TURSKA 58:52

30' - Ne predaju se Turkinje, ali Srbija igra sigurno i održava razliku. Izabranice Marine Maljković koriste činjenicu da su protivnice u bonusu i dolaze do lakih poena sa linije penala.

29' - Ostala je Mekovan sama pod košem i kaznila je to novim poenima. Na drugoj strani Ivon Anderson poentira pod faulom. Pogodila je i dodatno bacanje.

27' - Srbija dolazi do najveće prednosti posle poena Anderson i serije 10:2. Selektor Turske je odmah reagovao tajm-autom.

26' - Ponovo je Srbija krenula da igra raznovrsno u napadu. Do 10 poena je stigla Maša Janković. No, Turkinje se ne predaju, ali naše reprezentativke održavaju prednost.

FOTO: FIBA.Basketball

24' - Muče se "lavice" u napadu u trećem kvartalu, što je rival iskoristio da ponovo poravnaa rezultat. Ipak, prednost je vratila Čađo poenima iz kontre posle ukradene lopte.

23' - Prve poene za Srbiju u drugom poluvreme postigla je Saša Čađo koja je bila precizna van linije 6,75. Istom merom je uzvratila Onar.

21' - Počelo je drugo poluvreme. Mekovan je dobila udarac u lice i sudije su gledale snimak, ali su procenile da je običan faul napravila Tina Krajišnik. Prve poene u drugom poluvremenu postiže Bajram.

DRUGA ČETVRTINA: SRBIJA - TURSKA 37:33

20' - Dobar napad Turkinja je trojkom okončala Fitik. Ivon Anderson je na drugoj strani bila polovična sa linije penala.

19' - Ovo se čekalo od Srbije. Konačno se eksploatiše dobra odbrana i razlika prvi put na utakmici iznosi šest poena - 36:30.

FOTO: FIBA.Basketball

18' - Dobru odbranu igra naša selekcija, ali sitne greške su glavni razlog zašto je razultat ovakav kakav je. Raca je posle poena sa linije penala vratila +4 našoj reprezentaciji.

15' - Srbija ne uspeva da se odlepi, pošto rivalke igraju sasvim korektnu odbranu, a i dosta promašuju izabranice Marine Maljković sa poludistance. Mekovan je pogodila dva od četiri slobodna bacanja što je donelo novo izjednačenje, ali samo na kratko.

12' - Posle trojke Nevene Jovanović naša reprezentacija je došla do najveće prednosti do sada - 26:24.

PRVA ČETVRTINA: SRBIJA - TURSKA 21:22

10' - Uglavnom se igra koš za koš, najveća prednost do sada je iznosila tri razlike za rivalke naše reprezentacije, koje su tu razlike imale u tri navrata. Neverovatan finiš prve četvrtine. Jovana Nogić je vezana pet poena, a onda je Onar uz zvuk sirene pogodila trojku za vođstvo Turkinja posle prvog kvartala.

7' - Van linije 6,75 je pogodila i Čakir. To je bio prvi koš sa ove daljine za Tursku. Sada malo bolje funkcioniše napad na obe strane.

FOTO: FIBA.Basketball

6' - Prva trojka na ovom susretu delo je Ivon Anderson koja je na taj način došla do pet poena i postigla je polovinu poena Srbije u dosadašnjem toku meča.

5' - Muče se na početku utakmice obe selekcije u napadu. Ivana Raca se se linije penala upisala u strelce. Na drugoj strani visoka Mekovan pravi dosta problema pod košem.

3' - Bolje su Turkinje otvorile utakmicu, ali su naše reprezentativke serijom 4:0 uspele da poravnaju rezultat.

1' - utakmica je počela! Za Srbiju igraju Anderson, Čađo, Raca, Topuzović, Krajišnik, a u petroci Turske su Akalan, Turgut, Mekouvan, Senjurek i Uzun

UOČI MEČA SRBIJA - TURSKA

Ženska reprezentacija Srbije vodi u međusobnim duelima protiv Turske. Srpkinje su trijumfovale u sedam mečeva, dok su izgubile tri. Poslednji put su se sastale 2020. godine u Turskoj gde je Srbija pobedila nakon produžetaka.

Branilac evropskog trofeja nalazi se u Grupi D Evrobasketa koji se održava u Ljubljani, gde će igrati sa Turskom, Slovačkom i Mađarskom.

Srbija je uz Francusku, Španiju i Belgiju glavni favorit za osvajanje prvog mesta.

Reprezentativka Jovana Nogić istakla je da devojke u meč protiv Turske moraju da uđu sa najvećim fokusom.

- Mislim da smo uigrane i spremne za prvu utakmicu na Evrobasketu protiv Turske, koja će ujedno biti i najzahtevnija. Mislim da će prvo mesto u grupi zavisiti od te utakmice. Imaju veoma dobre igračice, dobar su i uigran tim. Treba da uđemo u duel sa najvećim fokusom. Biće najteži meč, ali mislim da smo spremne - rekla je Jovana.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!