ŠTA JE PREVAGNULO NA EMBIDOVU STRANU? Jokić (još) ne može uz rame Birdu, Raselu i Čemberlenu

V. P.

03. 05. 2023. u 22:15

IZGLEDA da je, u svakom slučaju, dan za bazen. Tvit Denvera kao reakcija na rezultate glasanja za MVP nagradu regularnog dela NBA sezone, po kojima je Kamerunac Džoel Embid odneo nadmoćnu pobedu nad Nikolom Jokićem.

ШТА ЈЕ ПРЕВАГНУЛО НА ЕМБИДОВУ СТРАНУ? Јокић (још) не може уз раме Бирду, Раселу и Чемберлену

FOTO: Tanjug/AP

Iako se ishod naslućivao, pomalo je neočekivana razlika na kraju, po svim parametrima, tesne trke. Centar Filadelfije dobio je 73 od 100 glasova novinara za prvo mesto, naspram tek 15 za srpsku tripl-dabl mašinu i 12 za grčku "zver" u timu Milvokija Janisa Adetokumba. Jokić ima najviše glasova za drugo mesto, čak 52, Embid 25, Adetokumbo 23. Interesantno je da igrač koji je bio nadomak tripl-dabl proseka u sezoni, za jednog glasača nije zaslužio ni top 5 poziciju.

Šta je prevagnulo da Jokić ne osvoji prestižno priznanje treću sezonu zaredom i time stane uz rame veličinama poput Lerija Birda (1983-1986), Vilta Čemberlena (1965-1968) i Bila Rasela (1960-1963)? Nemoguće je ući u glavu svakog akreditovanog glasača, ali se može pretpostaviti da je jedan od razloga to što smatraju da Nikoli nedostaje šampionskih argumenata da se nađe u tom odabranom društvu. Rasel ima 11 titula, Bird tri, Čemberlen dve.

Statistički, MVP trka jeste bila krajnje neizvesna i njen pobednik zavisi od toga šta ko preferira u košarci. Ako ste fan nezaustavljivih strelaca, Embid je vaš čovek. Centar File je drugi put zaredom najbolji košgeter lige sa impresivnih 33,1 poenom po meču, dvocifren je i u skakačkom proseku (10,2), dok je delio 4,2 asistencije. Prvi je igrač od spajanja NBA i ABA 1976. godine sa najmanje 33 poena i deset uhvaćenih lopti. Čak 28 puta je postizao 35 ili više poena, imao najviše "50 plus" mečeva još od Karima Abdul-Džabara.

Jokićeva sezona bila je u znaku tripl-dabl utakmica, bilo ih je čak 29 i samo zbog povrede u završnici nije održao prosečan dvocifren učinak u tri kategorije - 24,5 poena, 11,8 skokova, 9,8 asistencija. Time bi postao tek treći igrač u istoriji kome je to pošlo za rukom, uz Oskara Robertsona i Rasela Vestbruka.

Možda je na rezultate glasanja uticalo i njegovo insistiranje da mu MVP trofej nije važan. Kada su ga pitali šta će raditi ako osvoji treći, nezainteresovano je poručio da se nada sunčanom danu i uživanju na bazenu. Embid predstavlja drugu krajnost, uporno je insistirao na tome da zaslužuje ovo priznanje. Koliko mu znači videlo se po reakciji, uronio je glavu u šake i zaplakao dok su saigrači skakali po njemu i skandirali "MVP". U svakom slučaju, nije nezasluženo, kao što ne bi bilo i da je Džokeru uručen trofej nazvan po Majklu Džordanu.

POLUFINALE PLEJ-OFA

ISTOČNA konferencija: Njujork - Majami 105:111 (Branson 30, Rendl 25 - Martin 22, Vinsent 21) - 1:1 u pobedama.

ZAPADNA konferencija: Golden Stejt - L. A. Lejkers 112:117 (Kari 27, Tompson 25 - Dejvis 30, Džejms 22) - 0:1 u pobedama.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)