CRNO-BELI ISPUSTILI PODVIG U EVROLIGI: Partizan na dramatičan način izgubio u Španiji

Novosti online

14. 10. 2022. u 22:32 >> 21:54

Partizan je u neverovatnoj drami u okviru drugog kola Evrolige poražen od Baskonije nakon produžetka 103:96

ЦРНО-БЕЛИ ИСПУСТИЛИ ПОДВИГ У ЕВРОЛИГИ: Партизан на драматичан начин изгубио у Шпанији

FOTO: Tviter/KK Partizan

Odlično je partizan otvorio meč i nakon tri minuta igre igrači Željka Obradovića imali su prednost 2:8, pogađali su Dante Egzum i Matijas Lesor. Francuski košarkaš bio je vidno raspoložen, sve mu je polazilo za rukom. Potpuno zasluženo su crno-beli nakon 10 minuta imali prednost od 11 poena, 23:14.

U drugom periodu usledila je sušta suprotnost. Sve ono što je Baskonija promašivala u prvom, ulazilo je u drugom poluvremenu, tako je bivši košarkaš Denver Nagetsa Markus Hauvard pogodio četiri trojki od sedam pokušaja, a španski je za 10 minuta ubacio čak deset iz dvadeset pokušaja.

Vanja Marinković nije uspeo da se upiše u strelce, ali je veliki posao protiv bivšeg kluba odradio u odbrani, Tadas Sedekerkis i Metju Kostelo dodali su devet poena. Partizan imao raspoloženog Zeka Ledeja koji je upisao 12, a jedan manje poen upisao je Matijas Lesor.

BASKONIJA - PARTIZAN 103:96 (14:23, 32:19, 21:25,18:20, 14:7)

Baskonija: Hauard 33, Raiste, Sedekerskis 11, Marinković 4, Diez, Tompson 11, Kotsar 4, Kostelo 19, Giedraitis 13, Homes 5, Kuruc 3.

Partizan: Vukčević 3, Ledaj 23, Koprivica, Kevin Panter 26, Papapetru 5, Egzum 4, Naneli 13, Glas, Lesor 14, Trifunović, Anđušić, Madar

Crno-beli su pogodili samo tri trojke, a za razliku od prve četvrtine gde su prednjačili u skoku i to se promenilo u nastavku.

Tvrdo je počela i treća četvrtina, u uvodu je Baskonija odgžavala prednost, Kotcar i Geitraidis su pogađali, a crno-beli ponavljali su greške iz prvog meča gde su rivalu dozvoljavali previše prostora u reketu, što su Španci znali da kazne.

Usledila je mala minijatura Pantera koji je vezao pet poena i Partizan spustio na dva poena zaostatka 55:53.

Završnica je u potpunosti pripala Partizanu, iako je Baskonija imala prednost tokom većeg dela četvrtine, trojkom Ledeja i potom sa tri penala Pantera crno-beli su se vratili u vođstvo pred poslednji minut treće četvrtine. U poslednju deonicu Partizan je ušao sa vođstvom 67:68.

FOTO: Tviter/KK Partizan

Partizan je nastavio da igra dobro na obe strane terena, uz brzu tranziciju održavali su prednost nad Špancima. Isticali su se posebno Zek Ledej, Kevin Panter i Matijas Lesor. Do sredine četvrtine održavao je Partizan prednost između četiri i šest poena.

U završnici je usledila velika drama, igralo se na posed, Naneli je na tri minuta pre kraja podigao prednost crno-belih na pet poena. Pogodio je još jednom Hauard, a nakon teškog faula Meta Kostela Panter ponovo diže prednost na plus četiri. Da se stvari dodatno zakomplkuju pobrinuo se Dante Egzum koji je peti faul napravio u napadu. U poslednji minut Partizan je ušao uz dva poena prednosti. Da bi potom Kevin Panter presudnim momentima pogodio važan poen, a sve to krunisala je dobra odbrana. Naneli je promašio jedno bacanje, a sa druge strane bivši saigrač Nikole Jokića Markus Hauard je uz zvuk sirene pogodio trojku za izjednačenje.

U produžetku je Partizan poveo 5:0, usledila je mini serija Španaca, a potom i trojka Hauarda. Poveli su Španci 96:94. Do kraja su ipak domaći imali svežinu i uspeli da prevagnu i odupru se odličnom Partizanu 103:96 krajnji je rezultat.

BASKONIJA - PARTIZAN 103:96 (14:23, 32:19, 21:25,18:20, 14:7)

PRODUŽETAK

45' Naneli promašuje, novi skok Lesora, sada je on bio fauliran. Francuz je pogodio dva penala, a Kostelo odgovara odličnim ulazom. Darijus Tommpson bio je dva puta precizan. Ispala je lopta Ledeju, Marinković je zakucao za konačnih 103:96.

44' Promašio je sada i Kevin Panter, Holms je uspeo da dođe do skoka. Odbranio se Partizan. Delovalo je da je Holms fauliran, ali ne, sudije su pogledale snimak, istekao je napad pre njegovog šuta. Lesor je potom na skoku faulirao Gedraitisa. Promašio je igrač domaćih prvi penal-

43' Hauard je o tablu pogodio za dva preko ruke Pantera. Potom je pogodio i trojku.

42' Potom je Lesor pogodio, serija Partizana 5:0. Poentirao je Kostelo, a potom Naneli pravi korake.

41' Promašio je trojku Kostelo. Trojku je pogodio Jam Madar.

ČETVRTA ČETVRTINA

40' Odlično je Lesor skočio u dodatni posed za crno-bele, trener gostiju želeo je na pola minuta do kraja minut odmora. Neverovatan pogodak Kevina Pantera za četiri poena prednosti. Odgvorio je trojkom Tompson, 12 sekundi do kraja poen prednosti za crno-bele. Naneli je promašio jedno bacanje, a sa druge strane bivši saigrač Nikole Jokića Markus Hauard  je uz zvuk sirene pogodio trojku za izjednačenje.

39' Tvrd faul Kostela, gledalo se da li je nesportski faul u pitanju, samo dva penala za Pantera koji je bio uspešan - 79: 83. Potom košarkaš baskonije sa druge strane promašuje jedno slobodno bacanje. Da se stvari dodatno zakomplkuju pobrinuo se Dante Egzum koji je peti faul napravio u napadu. Pogodio je Hauard, spustio na poen zaostatka. Promašio je Ledej prvo bacanje. 

38' Dobra odbrana Partizana nije urodila plodom na drugoj strani. Promašio je Naneli, a na drugoj strani kaznio je Markus Hauard koji pogađa trojku.

37' Pobessneo je Željko Obradović na Janisa Papapetrua, koji je nakon dobre odbrane poklonio loptu Marinkoviću. Sedekerskis je još jednom spustio Špance na dva poena zaostatka - 76:78. Iz konfuznog napada Partizan je dobio najbolji mogući scenario. Naneli je u korneru dobio loptu preko Kostela, pogađa Partizanov košarkaš uz faul  - 76:81

36'Pokušao je da se prikrade Kostelo iza leđa odbrane nakon mismeča, dobro su ga zatvorili Kevin Panter i Lidej, morao je do poena sa penala.

35' Marinković je u padu bacio loptu koja je na kraju završila  obruču. Na drugoj strani sada su Španci dobro zategli u odbrani, te je gost izgubio loptu, a odužio im se Darijus Tompson koracima na drugoj strani.

34' Nakon poena Darijusa Tompsona usledio je dželendž Željka Obradovića. Matijas Lesor je sklonio loptu sa obruča, a nakon sudijske provere koš je poništen. Do sada Zak Lidej i Kevin Panter imaju po 20 poena, pet manje ubacio je Lesor. Dante Egzum je odlično odigrao u odbrani, naterao je domaće na izgubljenu loptu.

33' Fantastična odbrana Ledeja, krade loptu, a nakon još jednog ofanzivnog skoka Matijas Lesor dolazi do 15. poena, uz 10 skokova, te je prvi igrač na meču sa dabl-dabl učinkom.Pogodio je potom i Kevin Panter sa penala za +4 crno-belih.

32' Snažno je zakucao Ledej, ali je pre toga dosuđen faul za crno-bele, posle je usledio promašaj gostiju.

31' Zek Lidej i Markus Hauard nastavljaju šuterski obračun, otvorili su poslednju deonicu poenima.

TREĆA ČETVRTINA

30' Markus Hauard je doneo poene domaćem timu, da bi nakon promašaja Pantera Lesor još jednom uhvatio skok u napadu, bio je fauliran Zek Ledej koji je bio polovičan za 68:67.

29' Fantastična akcija crno-belih. Lesor je proigrao Papapetrua na vrhu trojke, a on u poklasku na prodor dodaje do Ledeja koji Pogađa trojku, a potom tri bacanja dobio je Kevin Panter zbog faula Kostela.

28' Čim Partizan priđe Špancima usledi dalekometna trojka, sada je i Metju Kostelo pogodio.

27' Joanis Papapetru je odlično proigrao, faulirao ga je Dalton Holms koji je dobio četvrtu ličnu, a grk pogađa sa penala za 60:59

26' Holms je pogodio preko Tristana Vukčevića, a mladi košarkaš Partizana mu je odmah vratio na drugoj strani trojkom. To kao da je razljutilo Amerikanca koji mu je pokazao da i on ume to, pogodivši petu trojku.

25' Spustio je Kevin Panter Partizan na dva poena manjka. Amerikanac sa srpskim pasošem posle dolazi do skoka u odbrani, a Matijas Lesor, iako je imao otvorene igrače odlučio je da položi.

24' Sve ono što je uradio u prethodnom napadu prosuo je Partizan. Jam Madar izgubio je loptu, a Tompson uvećava prednostn a 55:48. Kevin Panter bio je precizan za tri, a u narednom napadu zbog požrtvovanosti u pokušaju da stigne do lopte završio je na klupi i dobio velike aplauze navijača crno-belih. Zaigrali su se Tompson i Kocar, šesta izgubljena lopta za domaće.

23' Srećom po Partizan Holms nije upisao petu trojku u meču, ono što zabrinjava je da crno-beli dosta teže probijaju odbranu Španaca, a to je konačno puspeo da uradi Matijas Lesor koji je na drugi obruč zakucao.

22' Iz teške situacije pogodio je Naneli, a potom drugi put iz teške situacije Marinković biva neprecizan.

21' Ubacuje sa penala Zek Ledej dva penala, za 14. poena krilnog centra crno-belih. Promašio je potom Marinković težak šut, a Gedraitis uz faul potom pogađa za 49:44.

DRUGA ČETVRTINA - 32:19

20 - Nije pogodio ni Naneli za tri, iskupio se, dobro je otvorio prostor za Matijasa Lesora koji pogađa ua lpmaćmoj 46:42 na poluvremenu

19' Ostao je Tompson sam protiv Lesora, vratio je vođstvo Špancima, 41:40, promašio je nakon toga Egzum. Kaznio je to Metju Kostelo devetim poenom u meču za, do sada, maksimalno vođstvo 43:40. Promašio je Matijas Lesor koji je bio dobro čuvan, usledio je faul nad Lukasom Gedraitisom koji je bio polovičan za 44:40-

17' Raspoložen je na drugoj strani Kostelo koji pogađa novu trojku za seriju 11:2. U bitnom momentu ipak vraća Kevin Panter - 36:35 vodi Baskonija. Ledej je vratio Partizanu vođstvo, a potom bivši košarkaš Denvera, Hauvard pogađa za tri, a odgovara i Panter drugom trojkom - 39:40. Fantastičan šuterski obračun.

15' Prvo vođstvo Baskonije u meču, Kuruc je pogodio preko ruke Lesora, a konačno Kevin Panter pogađa za prekid serije Baskonije. 

14' - Raspada se igra  crno-belih, izgubili su dve lopte u četvrtini, a Hauvard je pogodio treću trojku za 30:30.

13' Markus Hauard se raspucao, bivši košarkaš Denver Nagetsa muči Partizan, pogodio je novu trojku, a nakon izgubljene lopte zakucao je Sedekerkis - 25:28.

12' Raspucali su se sa distance i jedni i drugi. Partizan je preko Ledeja postigao prvu trojku, odgovorio je Markus Hauard, a deseti poen ubacio je Ledej za - 20:28.

11' Sedekerkis je pogodio trojku za domaćina na otvaranju četvrtine.

PRVA ČETVRTINA 14:23 - Devet poena za crno-bele u dosadašnjem toku meča ubacio je Matijas Lesor, pet je dodao Zak Lidej, uz dobru odbranu raduje i skok u napadu, imali su ih crno-beli pet, od ukupno 11.

10' Zak Ledej nakon kontre postiže svoje prve poene, na drugoj polovini Hauvard pogađa za tri preko ruke Madara. Usledila je fantasična akcija crno-belih, Koprivica je proigrao Ledeja koji je uz faul pogodio za 14:23

9' Kostelo je sa penala bio polovičan, a Džejms Naneli preko trojice igrača polaže za svoj peti poen - 11:18.

8' Motivisan je Vanja Marinković koji je Jama Madara naterao na izgubljenu loptu. Kratak je Panter bio za tri, ostaje 10:16.

7' Dijaz je šutirao za tri preko Lideja, iz drugog plana do skoka je došao Vanja Marinković, novi napad imali su Španci, odbranio se nakon toga Partizan.

6' Rokas Getraidis je nakon promašaja Tompsona pogodio za tri - 10:14. Matijas Lesor sa penala vraća crno-bele na šest poena prednosti.

5'-  Kocar je uz faul zaustavio Lesora, a snažni centar zakucao je uz penal, koji je promašio. Iznova Darijus Tompson pokušava individualnom igrom da otkuljča odbranu Partizana, ne uspeva mu to. - 7:14.

4'  - Geidraitis je prekinuo niz Partizana, pogodio je za dva, odmah na drugoj strani odgovorio je Papapetru. Dozvolili su Tompsonu crno-beli previše prostora te je iz tranzicije zakucao. Novi odgovor na drugoj strani, snažno zakucava Lesor za 7:12.

3' - Dobro se brani Partizan, Tompson je pokušao dva puta, a potom snažnim zakucavanjem Dante Egzum tera domaćina na minut odmora.

2' - Tri ofanzivna skoka imao je Partizan do pogotka Nanelija uz dodatno bacanje, faulirao ga je Darijus Tompson.

1' - Partizan je meč počeo napadom. Promašio je Zak Lidej, a Papapetru uzima skok. Lesor potom uz 2+1 donosi vođstvo gostima-3:0.

Igrači su izašli na teren

UOČI MEČA

Košarkaši Partizana imaju drugo gostovanje u nizu u Evroligi, nakon Albe u Barlinu, naredna destinacija je Baskonija u Vitoriji.

Košarkaši Partizana su se posle osam godina vratili u Evroligu, ali su na gostovanju Albi poraženi sa 100: 84, pa će na večerašnjem gostovanju pokušati da poprave utisak.

Na drugoj strani, Baskonija je u seriji uspešnih mečeva i na gostovanju je iznenadila Valensiju i posle preokreta slavila sa 81:71.

Alen Smailagić i Aleksa Avarmović su povređeni dok je Jam Madar rovit.

REČ TRENERA PARTIZANA - Željko Obradović: "Ne zanima me da gledam pasoš, igraju najbolji"

Trener crno-belih Željko Obradović svestan je da njegov tim čeka težak posao.

- Radili smo naporno prethodnih dana. Nastavićemo da radimo. Posle Albe smo imali meč protiv MZT-a i tu pripremu smo iskoristili tako što smo svi zajedno odgledali meč protiv Albe. Apsolutno nam je jasno gde smo grešili. Bio je period u finišu prve deonice i period druge, videla se reakcija igrača posle toga, ali tada je bilo kasno, utakmica je bila izgubljena. Utakmica uvek određuje i način kako treniraju, ja sam rekao i ponoviću, ne zanima me da se bavim time i da gledam pasoš, to me ne zanima, samo me zanima kako trenira i šta pokazuje na terenu na samoj utakmici. To određuje koliko će minuta provesti na terenu, naravno uvek vodeći računa šta je ispred nas - utakmica u petak, nedelju, utorak, četvrtak, ponedeljak. Svi će imati dovoljno vremena i prostora da se naigraju, od njih zavisi koliko će igrati - zaključio je trener Partizana,  rekao je Obradović.

REČ TRENERA BASKONIJE - Đoan Penjarola: "Igramo protiv svetranog protivnika"

Trener španskog kluba Đoan Penjarola je izneo utiske i podsetio da neće moći da računa na Stivena Inoka.

- Stiže nam legendaran protivnik, dugogodišnji rival i najuspešniji trener u istoriji evropske košarke. Utakmica će obilovati kvalitetnim igračima i očekujem da bude na najvišem mogućem nivou. Timovi Željka Obradovića su taktički bogati, često menjaju stvari i ovaj tim je napravljen da tako igra. Imaju kvalitetne i važne igrače u spoljnoj liniji. Igraju bez pravog plejmejkera i sa tri spoljna sa loptom u rukama. Papapetru je pokazao da može da igra i na pozicijama četiri i pet, što samo potvrđuje njihovu svestranost, rekao je Penjarola

BONUS VIDEO: OVO JE NAŠ NBA MVP: Nikola Jokić ušao u istoriju, a hteo je da bude nešto drugo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!