SRBIJA IMA NOVU NBA ZVEZDU: Amerikanci gledaju i ne veruju šta sve radi tinejdžer (VIDEO)

Novosti online

14. 10. 2022. u 17:32

SRBIJA već godinama daruje NBA ligi sjajne košarkaše, neki i tamo zablistaju, neki ne baš onoliko koliko su to uspeli na evropskom tlu, a izgleda da je jedna nova zvezda ne samo u nastajanju, nego - već počela da sija.

СРБИЈА ИМА НОВУ НБА ЗВЕЗДУ: Американци гледају и не верују шта све ради тинејџер (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Nikola Jović je nedavno stigao u ekipu Majami hita i svojim partijama oduševljava i stručni štab, i navijače kluba s Floride, ali i novinare širom sveta.

Jednom od njih Jović nije interesantan samo zbog zakucavanja ili trojki sa osam metara, već i zbog mudrih odluka u napadu i odličnog proigravanja saigrača.

Naime, ovaj 19-godišnji Srbin je bio tema analize Antonija Dijaza, koji radi i kao novinar, i kao košarkaški skaut.

Priču o mladom Srbinu počeo je ovako:

"Jovićeva dodavanja 

Nikola Jović je već ljubimac navijača Majamija i to posle samo pet predsezonskih utakmica. Ovaj 19-godišnjak deluje zrelije nego što to njegove godine pokazuju, a potvrdđuje da već može da popuni rupu na poziciji četvorke (čak i petice, tj. centra) i to ne samo šutiranjem, već i time kako uspeva da svoje saigrače učini "otvorenim"".

Dias je potom podsetio na neke od Jovićevih poteza dok je igrao za juniorsku repezentaciju Srbije, a onda krenuo svoju video-analizu na Tviteru snimkom "čitanja pik-en-rola", odnosno primerom kada je Jović video da može da proigra saigrača koji prolazi ka košu, ali je rešio da dodatno "podesi" svoje telo kako bi iz boljeg ugla dodao loptu:

Uz pohvalu za način na koji 27. pik s ovogodišnjeg Drafta dodaje loptu i staje u blok, Dias ističe i da Jović veoma brzo pokreće kontranapade.

Time stvara probeleme u postavci odbrane rivala, a onda odličnim pregledom omogućava lake poene za saigrače:

Dva primera na koje je potom ukazao dovela su do alej-up zakucavanja igrača Majamija na dodavanja Nikole Jovića.

I to zato jer je 19-godišnjak iz Srbije odustajao od uobičajenih rešenja, pravovremeno videvši šta se dešava na drugoj strani protivničke polovine terena:

Naročitu pohvalu Jović je dobio za strpljenje nakon što mu inicijalno dodavanje nije bilo po volji, jer je uvideo problem u odbrani rivala, te sačekao delić sekunde da se situacija malo drugačije razvije, a onda izveo asistenciju:

Pet mečeva sa NBA rivalima je tek iza mladog srpskog košarkaša, no iako su u pitanju bile samo pripreme, već i na njima je bilo jasno kakav potencijal Majami sada ima u svojoj ekipi.

Kada počinje NBA sezona i kakav je raspored Majamija?

Nova NBA sezona počinje 18. oktobra, i to utakmicom Golden Stejt voriors - Los Anđeles lejkers.

Majami novi šampionat otvara u četvrtak, 20. oktobra, kada će ugostiti ekipu Čikago bulsa, a dva dana kasnije u goste stižu i Boston seltiksi.

Nikola Jović - NBA statistika u predsezoni

U debiju u kontrolnim NBA utakmicama, u porazu od Minesote, Jović je za pet minuta ubacio pet poena i imao asistenciju.

rotiv Bruklina je pobedi doprineo sa 10 poena, pet asistencija, dve osvojene lopte i tri skoka, i to za 15 minuta nastupa.
U trijumfu nad Memfisom je za 23 minuta ubacio 13 poena, uz osam ostvarenih skokova, tri asistencije, tri blokade i jednu "krađu".
Najviše poena, 15, dao je u svom četvrtom pripremnom NBA meču, protiv Hjustona, mada je tada šutirao 4/12 iz igre, od čega trojjke 2/8. Ali, imao je i čak 12 skokova, te četiri asistencije i dve osvojene lopte za 23 minuta.

I, konačno, u pobedi nad Nju Orleansom za 11 i po minuta je ubacio šest poena, uz četiri skoka i dve asistencije. 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis