DRAMA U ABA DERBIJU: Crvena zvezda i Budućnost odigrali pravi triler

Novosti online

10. 10. 2022. u 20:09

KK Crvena zvezda i Budućnost odigrali su dramatičan meč 2. kola ABA lige, a trijumf je na kraju pripao domaćinima, koji su u Beogradu pobedili rezultatom 69:65.

ДРАМА У АБА ДЕРБИЈУ: Црвена звезда и Будућност одиграли прави трилер

FOTO: ABA liga j.t.d. / Dragana Stjepanović

A ništa isprva nije nagoveštavalo košarkaški triler, jedini žanr koji se poslednjih godina i projavljuje na parketima kada se sastanu ovi rivali.

Jer, koliko su crveno-beli impresivno "otvorili" ovaj duel, možda najbolje svedoči činjenica da su u prvih pet i po minuta primili samo četiri poena. A tih 12:4 nije bilo sve što je oduševljavalo "delije" koje su stigle u halu "Aleksandar Nikolić".

Bio je tu i dolazak njihovog ljubimca, Džarlsa Dženkinsa, koji se posle Olimpijakosa i Grčke vratio u srpsku košarku, i to u FMP, a bili su i atraktivni potezi, poput zakucavanja Mitrovića, ili sedam poena Bentila u nizu.

Ipak, posle 14:7, Budućnost je konsolidovana igru, prišla na 16:13, posle čega je početna petorka crveno-belih (Ivanović, Lazić, Mitrović, Holand, Bentil) pretrpela prve promene, pa je šansu dobio i naš doskorašnji reprezentativac, Miroslav Raduljica, ali i Džejlen Adams, te posle njih i mlade snage, Topić i Petrušev. 

Ipak, kako su se na drugoj strani razigrali Igor Drobnjak i Kenan Kamenjaš, privremeni odlazak Zvezde na +6 pretvorio se u vođstvo Buudćnosti od 24:25 u trećem minutu druge četvrtine. Na scenu je tada stupio Filip Petrušev. 

Sa pet poena u nizuu pokrenuo je Zvezdu, nadovezala se na to i odlična dobrana domaćih, te trojke Holanda i Bentila, pa je Zvezda za tili čas povela sa 35:27, napravivši seriju od 11:2 za nepuna tri minuta. 

Nedugo zatim se desio i nesvakidašnji prekid ovog meča, odlukom sudije Damira Javora, ali ono što se još neko vreme nije prekidalo je dobra igra crveno-belih. A kada 

I do kraja druge deonice, a i u trećoj, domaćini su imali i po 11 poena prednosti, ali posle 51:40 gosti su, predvođeni Popovićem i bivšim članom Zvezde, Jagodićem Kuridžom, napravili seriju od 11:4, što je prilično iznerviralo domaću publiku. Ona je sve češće počela da zviždi sudijama, koji su u pomenutom naletu Podgoričana dvaput "svirali" ofanzivne prekršaje domaćim igračima.

Čak i kada je Budućnost u 34. minutu izjednačila na 55:55, i to posle desetog, tada ofanzivnog skoka Jagodića Kuridže, te lukavog dodavanja za Atića, nije time došao i kraj juriša gostiju. Na promašaj i izgubljenu loptu Ivanovića, te dva uzastopna loša šuta Bentila, "nadovezao" se i Drobnjakov 19. poen, čime je Budućnost povela.

Vladimir Jovanović, trener Zvezde, tada je rešio da zatraži tajmaut i imenjaka i prezimenjaka koji vodi Budućnost proba da nadmudri drugačijim rešenjima. A ona su se ogledala u formiranju snažnije petorke, fizički agilnije ali i raspoloženije od dotadašnje.

Ivanović i Lazarević su zamenjeni, šansu su dobili Lazić i Adams na spoljnim pozicijama, a na parketu su još ostali Mitrović, Bentil i Holand. Baš oni su učvrstili igru u odbrani dovoljno da se prekine ofanzivna rapsodija ekipe iz Crne Gore, da bi potom svojom drugom trojkom Holand doneo Zvezdi "momente lakšeg disanja" jer je semafor pokazivao 61:57 uz 4:06 do kraja.

I, iako je gostujući Vladimir Jovanović tada zatražio tajmaut, u njegovoj lepezi taktičkih košarkaških poteza, ni u igračima koje je imao na raspolaganju, nije bilo adekvatnog odgovora na crveno-beli izazov. Iako domaćini nisu mogli da računaju na važne šrafove, što Nedović i Dobrić svakako jesu, tzv "visoki igrači" su izvrsno izneli teret, omogućili da se povede i sa 65:59, što je u preostalih 130 sekundi bio prevelik teret za Budućnost, iako su crveno-bneli umeli prilično da greše, pre svega usled brzopletosti.

Na kraju, posle prebrzog šuta Bentila, Budućnost je uspela da priđe na 67:65, a onda faulirala pomenutog igrača Zvezde, koji je sa lijnije penala 15 sekundi pre kraja odmakao crveno-bele na nedostižna četiri poena razlike.

ABA liga, 2. kolo

Crvena zvezda - Budućnost 67:63 (20:19, 23:16, 12:16, 14:14) 

Crvena zvezda: Holand 10, Lazarević 2, Adams 2, Mitrović 15p, 9sk, 5iz, Lazić 2p, 5os, Martin, Raduljica 7, Ivanović 6sk, 7as, Ilić nije igrao, Petrušev 15, Topić, Bentil 16

Budućnost: Rejnolds 8, Bel-Hejns 5, Šehović nije igrao, Atić 4, But 4, Lazić 2, Vajt 2, Ilić, Jagodić Kuridža 5p, 11sk, 5iz, Drobnjak 19, Popović 8, Kamenjaš 8

BONUS VIDEO Ovacije "delija" kada je Čarls Dženkins ušao u halu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONČIĆ, ŠEJ ILI JOKIĆ? Poznato kada NBA dodeljuje MVP nagradu