AMERI GLEDAJU I NE VERUJU: Srbin igra u NBA ligi, a nije završio ni srednju školu

Novosti online

10. 10. 2022. u 16:01

SRBIJA je NBA ligi podarila mnogo košarkaša, kako u nekim ranijim sezonama, tako i u ovoj koja uskoro počinje, ali jedan od njih ovih dana privlači posebnu pažnju.

АМЕРИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Србин игра у НБА лиги, а није завршио ни средњу школу

FOTO: Tanjug

Nikola Jović je nedavno stigao u ekipu Majami hita i ne samo da je u nju došao kao mladi novajlija, već je svojim partijama počeo da zadivljuje i trenera, Erika Spoelstru i sve navijače kluba s Floride.

Ali, američkim medijima nije Jović interesantan samo zbog zakucavanja ili trojki sa osam metara, već i zbog jednog nesvakidašnjeg detalja.

Naime, ovaj 19-godišnji Srbin, rođen u Lesteru, gde mu je otac Ilija igrao košarku, stigao je u NBA ligu - a da nije završio srednju školu.

Jović je odrastao u Beogradu, igrao vaterpolo za VK Partizan, a igrao, naravno i košarku, i to za mladi tim KK Sava pre nego što je prešao u Megu. Ali, kako je počeo da briljira u igri pod obručima (primera radi, na Evroliginom juniorskom turniru imao je proseke od 29,3 poena, 10,3 skoka, 4,5 asistencije i 1,8 blokada, za 28 minuta po meču (uz šut iz igre od 66% uspešnosti)), bilo je jasno da će mu košarka biti životni poziv. Škola je tu počela da pada u drugi plan.

Rešio je da je završava vanredno, ali...

- Da bih vam objasnio to (koliko Nikola Jović grabi u svetu košarke), on još uvek nije dao poslednji srednjoškolski ispit, kako bi maturirao. Čeka na to, obaviće preko "Zuma" - otkrio je Jovićev trener iz Majamija, Spoelstra.

Sam Nikola Jović, kog je klub iz Floride "rezervisao za sebe" kao 27. pika na ovogodišnjem draftu, ovako objašnjava aktuelnu situaciju:

- Nisam imao vremena za taj poslednji ispit. Čim budem imao vremena, kontaktiraću nastavnike i obaviti to. Moja majka je htela da što pre završim s maturom. Ali, treninzi su mi tih dana stvarno bili mnogo važniji - iskreno je priznao Jović.

Kada počinje NBA sezona i kakav je raspored Majamija?

Nova NBA sezona počinje 18. oktobra, i to utakmicom Golden Stejt voriors - Los Anđeles lejkers.

Što se Hita tiče, od kontrolnih utakmica, tu su još dve - najpre protiv Hjustona u utorak od 1.30 po našem, srednjeevropskom vremenu, a onda u istom terminu u četvrtak, protiv Nju Orleansa.

Majami novi šampionat otvara u četvrtak, 20. oktobra, kada će ugostiti ekipu Čikago bulsa, a dva dana kasnije u goste stižu i Boston seltiksi.

Nikola Jović - NBA statistika u predsezoni

U debiju u kontrolnim NBA utakmicama, u porazu od Minesote, Jović je za pet minuta ubacio pet poena i imao asistenciju. Protiv Bruklina je pobedi doprineo sa 10 poena, pet asistencija, dve osvojene lopte i tri skoka, i to za 15 minuta nastupa. A u trijumfu nad Memfisom je za 23 minuta ubacio 13 poena, uz osam ostvarenih skokova, tri asistencije, tri blokade i jednu "krađu".

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna