E, TAKO SRBI IGRAJU KOŠARKU! "Orlovi" držali najkraći, a najstrašniji čas na Evrobasketu 2022, pa rešili dramu u svoju korist

D. N.

03. 09. 2022. u 19:20 >> 19:21

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije ostvarila je i drugu pobedu na Evropskom prvenstvu u košarci.

Е, ТАКО СРБИ ИГРАЈУ КОШАРКУ! Орлови држали најкраћи, а најстрашнији час на Евробаскету 2022, па решили драму у своју корист

FOTO: FIBA.Basketball

U vrlo bučnom ambijentu u Pragu, "orlovi" su savladali domaću, reprezentaciju Češke, sa  81:68, a naročito su impresivni bili na početku druge deonice, kada su za tri minuta napravili seriju od 15:0.

Istina, raslo je vođstvo i do +23, padalo i na jednocifrene nivoe, ali se idržao veliki nalet rivala, koji nije uspeo da nadoknadi sve ono propušteno prilikom ogromnog juriiša srpske ekipe.


Bilo je više bitnih momenata na ovom meču, a više i važnih segemenata u igri "orlova" pred ono što im sledi. Sledi im, podsetimo, dan odmora, pa megdan sa Finskom, u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat.


Protiv Čeha je startna postava Micić, Marinković, Lučić, Kalinić, Jokić imala isprva prilično problema da pronađe pravi odogovor na vrlo pokretljivu odbranu rivala, ali je "mučenje" trajalo samo pet minuta. Tada je, uz odličnu podršku kolega u odbrani, Nikola Jokić nekako za tili čas na drugoj strani terena pokazao zašto je MVP najjače lige na svetu - ubacio je 11 poena, uz četiri skoka, asistenciju i "krađu", pomogavši Srbiji da ode na prvi obavezni predah sa 20:15. A onda je počeo kolektivni šou "orlova", čas strašne košarke koja bi mogla da uplaši i mnoge druge ekipe na Evropskom prvenstvu, uključujući i one mnogo jače od Čeha.


Za dva minuta Pešićevi izabranici su ubacili deset poena. Nijedan nisu primili.


Za tri minuta napravili su seriju 15:0.


Posle četiri minuta su primili prve poena, ali sa linije za slobodna bacanja.


Tek u sedmom minutu druge deonice "orlovi" su primili prvi koš iz igre u toj četvrtini.


Čak i kada su dva glavna pokretača "zbivanja" u srpskoj selekciji, Micić i Jokić izašli, a Česi počeli da se "vraćaju u život", petorka Jaramaz, Gudurić, Davidovac, Ristić, Jagodić Kuridža, uz potonju podršku Nedovića, uspela je da prednost od 12 razlike uveća na 16.
Ipak, iako se vodilo i sa 58:35, što je onih pomenutih "+23", dospelo se do toga da Česi velikom serijom, na kraju treće i početom četvrte deonice, priđu na samo 53:62. Ta serija 18:4 bila je moguća iz dva razloga, jedno je psihološko opuštanje igrača Srbije zbog ogromnog vođstva, a drugo je što je Jan Veseli podsetio na dane svoje najveće slave, kako u dresu Partizana tako i u Fenerbahčeu i NBA ligi, pa je to dodatno podiglo atmosferu u hali, a povećalo veru čeških navijača da je čudo moguće.


Ipak, "orlovi" su se pobrinuli da čudo ne svraća u "Prag arenu" ove subote.

Povratak startne postave (isprva uz jednu izmenu, u vidu raspucanog Gudurića umesto Marinkovića, koji je ušao za poslednja dva minuta, pa trojkom za +11 utišao celu dvoranu) raspršio je nadanja Čeha da bi mogli na bliže od -8.

Ta dobra odbrana, ali i smirenost čitave ekipe čak i posle nekih nestvarnih grešaka sudija u korist domaće selekcije, bili su dovoljni da se ostvari nova pobeda. Dramatična na momente, a impresivna - takođe na momente.

Važni su i jedni i drugi momenti za osnovni cilj ove ekipe: stasavanje za ono što sledi. A sledi onaj kratki odmor, pa Finska u ponedeljak.


Evropsko prvenstvo u košarci 2022 - drugo kolo


Češka - Srbija 68:81 (15:20, 10:23, 24:17, 19:21)


Češka: Auda 8, Hruban 13, Krejči 13, Kizlink 5, Peterka 11, Balvin 8, Bohačik, Jelinek 3, Kriz, Sehnal 5, Veseli 2


Srbija: Davidovac 2, Marinković 11, Kalinić 10, Lučić 6, Ristić 4, Jokić 18p (šut za dva 6/10, za tri 1/1), 11sk, 5as, 2os, 1iz, Nedović 2, Jagodić Kuridža 2, Micić 13p (šut za dva 3/6, za tri 2/6), 6as, 4sk, 2os, Gudurić 8, Jaramaz 5

KRAJ! Češka - Srbija 68:81

30' - Lopta kruži ... Micić, Jokić, Marinković (koji je odmenio Gudurića) i... trojka Vanje, za 68:79, još 54 sekunde do kraja!

29' - Taman naši dođu do +10 i imaju napad, pa se desi kiks, a onda pogodak rivala. Sada je 68:76, 70-ak sekundi do kraja, Pešić traži tajmaut.

28' - Lučić se sjajno ubacuje iza leđa odbrane rivala, Jokić ga pronazali - deset razlike, ali samo na kratko, Hruban pogađa - 66:74. Još 2:11 do kraja.

37' - Greše i jedni i drugi u četiri uzastopna napada (dvaput su odlični bili u odbrani Srbi, ali su brzopleto odigrali na drugoj strani terena. Istina, jedan nedosuđen faul je bio nad Lučićem, čist prekršaj za udžbenike iz košarke, ali...). I, posle toga, Auda osmim poenom primiče domaćine na 64:72.

36' - Lučić se vraća u igru, a Gudurić pogađa samo jedno od dva bacanja - 62:72. Na parketu su još i Kalinić, Micić i Jokić.

36' - Micić u prodoru poentira, uz lepu fintu dodavanja - 59:71, ali Krejči trojkom  dolazi do 13. poena, a primiče Čehe na 62:71.

35' - Prilaze Česi na -10, Jokić i Micić potom ne korsite napad Srbije, a domaćini promašuju trojku, pa ostaje 59:69.  Jokić je zatim uočio samog Kalinića, ali je dalekometni šut bio neprecizan...

33' - Posle minuta predaha, Čelsi prilaze zakcuavanjem na 55:67, ali Ristić svojim četvrtim poenom, i to pogotkom iz okreta u reketu, vraća +14.

33' - Kako je "malo" potrebno majstorija da se utiša cela hala. Česi su prišli na 53:62, a onda je Micić prvo omogućio Ristiću pogodak, pa posle Hrubanovog promašaja s distance, upravo je Vasilije Micić trojkom odmakao Srbe na 53:67, a naterao rivale da zatraže tajmaut. Micić je, inače, malopre zamenio Jaramaza, a sada Kalinić Davidovca.

31' - Počela je poslednja četvrtina, Česi prilaze na 51:61, a njihov stručni štab se nervira zbog jedne sudijske odluke (tehničke greške, koju Gudurić nije iskoristio da sa linije penala uveća  prednost, a onda će, sa Davidovcem, Ristićem, Jaramzom i Jagodićem Kuridžom dobiti priliku da u novoj akciji to uradi).

Kraj treće četvrtine. Prišli su Česi na 49:60, nakon što je Srbija pre samo tri minuta imala 35:58 u svoju korist. Serija je, dakle, bila 14:2...

Vladimir Lučić tokom meča Češka - Srbija / FOTO: FIBA.Basketball

29' - Lepu akciju naših Jaramaz nije okončao trojkom posle pravovremenog dodavanja Ristića - ostaje 15 razlike pred poslednji minut treće deonice.

29' - Kako se sve okrene u košarci za vrlo kratko vreme. Češka pravi seriju od 10:2 za dva minuta, Pešić traži tajmaut - na semaforu je 46:60.

27' - Ode Srbija na 23 razlike - 35:58! Pet poena u nizu su dali naši, najpre borbeni Kalinić sa linije penala, pa Micić trojkom. Košegetski, i dalje je najefikasniji Jokić (15 poena, uz devet skokova, tri asistencije i dve osvojene lopte), a prate ga Kalinić i Marinković sa po osam, Micić sa sedam (uz pet asistencija), Gudirić sa šest, Lučić i Jaramaz sa po četiri...

FOTO: FIBA.Basketball

26' - Veseli promašuje sa poludistance, a Micić sa distance.

26' - Taman se "probude" Česi, a neko od naših ih utiša majstorijom. Sada je Micić divno probio "dva reda" odbrane rivala, poentirajući iz dovkoraka - 33:53.

25' - Lučić nesportski faulira Veselog, pri vođstvu Srbije 31:51.

24' - Jokić ostvaruje novu asistenciju, Kalinić daje koš, pa i dodatno slobodno bacanje - 31:49. A posle promašaja Veselog, Micić proigrava Nikolu Jokića - 31:51. Za tili čas se uvećala prednost Srbije. Odmah srpska publika viče "MVP! MVP!"

23' - Prokockali su naši napad, Jokić je potom opet "glavni" u odbrani, ali prekršaj pravi na spoljnoj poziciji. I, nekoliko sekundi kasnije, još jedan. Objašnjava sudiji da je samo stajao u mestu... 

22' - Veseli se razigrao. Posle Krejčijeve trojke, i on je dao tri poena - ali sa linije penala. A onda je izveo i blokadu... Češka je prišla na 31:46 i ima loptu (a Jokić je zablistao u odbrani i sprečio da kontra postane pogodak).

21' - Trojke otvaraju treću deonicu, a Marinković je bio taj koji je odgovorio na češku, pa je rezultat 28:46. 

Kraj poluvremena, 25:43 u korist Srbije, za koju je Jokić postigao 13 poena, uz pet skokova, za nešto više od 11 minuta na parketu. Srbija je šutirala 12/22 za dva poena (55%), a 4/13 sa distance (31%) i imala 19 skokova, 12 asistencija, te samo dve izgubljene, a četiri osvojene lopte. Česi su svedeni na svega 31% uspešnosti šuta iz igre, a imali su 19 skokova, sedam asistencija, devet izgubljenih i nijednu osvojenu loptu. Nijedan njihov igrač nije dao više od četiri poena, a kod "orlova" su to uspeli, pored Jokića, još i Gudurić (6) i Marinković (5).

Gudurić i Micić na meču Srbija - Češka na Evrobasketu 2022 / FOTO: FIBA.Basketball

20' - Nedović pokušava da pogodi "dugačku" dvojku, nije uspeo to iz desnog ugla. Treba ga i razumeti, nije igrao mnogo košarke otkako se povredio protiv Slovenije na pripremama. Ali, zato i dalje lepo asistira, poput ove situacije kada je Jagodiću Kuridži omogućio da donese 25:43 pred poslednji napad Čeha. Koji su pogrešili

19' - Vit Krejči se baš razigrao, asistencijom za Audu, posle Nedovićevog promašaja u prodoru, omogućio je Česima da priđu na 25:41 pa Svetislav Pešić traži tajmaut. Do kraja druge deonice još su 93 sekunda.

18' - Dobra kontra Srbije, Davidovac pogađa koš rivala, ali Balvin uzvraća - 23:41.

17' - Krejči završava s linije penala mini-nalet Češke od četiri poena u nizu, tezutlat je 21:39.

17' - "ORLOVI" IGRAJU, A BJELICA... Povređeni majstor košarke - na srpski način uživa u Evrobasketu (FOTO)

16' - Posle nestvarna tri minuta, usledila su tri - puna promašaja. Česi su izgleda shvatili "s kim imaju posla" pa su pomalo i digli ruke od organizovane igre u napadu, ali su počeli grublje da igraju u odbrani. Nakon što su domaćini prekinuli nalet Srbije od 15 uzastopnih poena (Hruban, sa linije penala, što su i dalje jedini poeni Češke u ovoj deonici), Jaramaz je dao jedini koš za Srbiju u ova tri minuta - 17:37.

13' - Rapsodija! Gudurić krade loptu pa opet daje trojku, a onda Veseli gubi loptu, te Gudurić asistira Jagodiću Kuridži - 15:35. Čak 20 razlike, zahvaljujući nestvarnih 170 sekundi igre u drugoj deonici, u kojoj je Srbija napravila seriju 15:0.

Marko Gudurić na meču Češka - Srbija na Evrobasketu 2022 / FOTO: FIBA.Basketball

12' - Fantastično je Srbija "otvorila" drugu deonicu, za dva minuta je postigla 10 poena, a nije nijedaan primila! Posle Jokićevog pomenutog koša, trojku je dao Marinković, pa Gurudić dvojku, slobodno bacanje, pa trojku... 15:30

12' - DA SE NAJEŽIŠ: Kad Srbi zagrme "Bože pravde" u hali punoj Čeha (VIDEO)

11' - Jaramaz je fauliran (Česi smatraju da nije, da je bila čista blokada nad njim) pa uvećava prednost, a onda, posle kiksa domaćih, Jokić novim pogotkom donosi 15:24 Srbiji. Sada se već "lakše diše".

Kraj prve deonice, Srbija ju je dobila sa 15:20, uz 11 poena, četiri skoka, asistenciju i "krađu" Nikole Jokića. Naši su šutirali 6/10 za dva (Jokić 4/6), a 2/7 za tri. Česi su imali dva skoka više (11-9) i tri osvojene lopte više (3-1). Kod njih nijedan igrač nije dao više od tri poena, a Veseli je ostao na nuli, promašivši oba šuta.

10' - Jokić pogađa za 15:20. Česima je ostalo manje od dve sekunde, traže akciju za koš... i, ništa od toga.

10' - Česi su, pogotkom iz reketa (Auda je bio strelac) prišli na 15:18, pa 37 sekundi pre kraja prve deonice selektor Srbije Svetislav Pešić traži tajmaut.

9' - Dva napada su naši prokockali lošim šutevima, a jedan lošim, prejakim dodavanjem Micića, pa su Česi imali priliku i da izjednače trojkom, no pogrešili su, pa je Lučić "ispravljajući" mali promašaj Jokića doneo 13:18 Srbiji.

8' - Nekoliko obostrano dobrih poteza, a za nijansu ih je više u domaćoj ekipi nakon što su, na 7:12, Česi tražili tajmaut. Trenutno je 13:16, a četiri poena od tog tajmauta za Srbiju je dao Jokić, najpre polaganjem posle asistencije Gudurića, pa zakucavanjem na dodavanje Micića.

6' - Posle novog kiksa, menjaju igrače i Česi. Krejči je na parketu, a i iskusni Jelinek. I dalje je 7:12 za Srbiju, a Kalinić je fauliran na rubu reketa.

5' - Nikola Jokić pogađa trojku, 7:12 je rezultat! Nedugo zatim, Marinković izlazi, menja ga Gudurić, kao i juče, u prvom kolu.

4' - Jokić pogađa, dok je fauliran - 7:9 i posle njegovog slobodnog bacanja, koje je bilo neprecizno.

Nikola Jokić predvodi ekipu Srbije protiv Češe na Evrobasketu 2022 / FOTO: FIBA.Basketball

4' - Brzi poeni, opet, i to na obe strane. Balvin je zakucao loptu u koš Srbije prošavši pored Lučića, koji nije stigao da pomogne na vreme nakon pik-en-rola u kome je Jokić ostao "previsoko", a onda je Micić iz prodora doneo 7:7.

3' - Sehnal, pa Kalinić (iz ugla, na asistenciju Jokića) pogađaju trojke - 5:5.

2' - Posle dva promašaja Marinkovića, Jokić je izveo ofanzivni skok, no nije ni on bio precizan. A onda su naši dvaput zaustavili Čehe u istoj akciji (Lučić je blokirao Veselog), no Kalinić nije pogodio trojku... i dalje je 2:2.

1' - Kapiten Lučić donosi 0:2 Srbiji sa linije penala, nakon uvodne dobre odbrane "orlova". Ali, odmah iz igre uzvraća opasni Vojteh Hruban - 2:2

1' - Meč je počeo, za loptu su skakali Jan Veseli i Nikola Jokić, prvi napad imaju Česi

17.27 - Startnu postavu Srbije čine: Micić, Marinković, Lučić, Kalinić, Jokić

17.27 - Tomaš Satoranski, zvezda Češke, zbog povrede ne igra na ovom meču, definitivno.

17.24 - Himna "Bože pravde" odjekuje u Pragu. Pevaju je zdušno mnogi naši košarkaši, ali i više od hiljadu srpskih navijača

17.23 - U toku je predstavljanje timova

17.06 - Ovako su se "orlovi" pozdravili pre nego što su istrčali na parket arene u Pragu:

16.26 - Zagrevanje naših košarkaša je u toku:

16.25 - Budi se i Amerika "zbog" ovog meča. Poruka najpopularnijeg sportskog protala u Denveru, gradu u kome za tamošnji NBA klub igra Nikola Jokić, glasi:

- Ustajte! U 9.30 (po vremenu u Denveru, prim. prev) Srbija igra ovog jutra. Biće ovo mnogo zanimljiviji meč od prvog, uz dužno poštovanje prema Vortiju de Jongu.

Vorti de Jong je, podsetimo, košarkaš Holandije koji je juče bio najefikasniji strelac utakmice koju je Srbija dobila.

Uoči meča

Podsetimo, reprezentacija Srbija je, posle uspona i padova, savladala Holandiju u prvom kolu Evrobasketa, ali sada sledi totalno drugačija utakmica.

Grupna faza se, bar što se "orlova" i njihovih prvobitnih rivala tiče, odvija u prestonici Češke, pa puna Arena (i, naravno, određeni broj srpskih pristalica) čekaju aktere ovog meča. Velika većina će se nadati porazu ekipe Svetislava Pešića, tim pre što se češka ekipa "okliznula" na samom startu nadmetanja.

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evrobasketu 2022 / FOTO: FIBA.Basketball

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" prvo su igrali protiv Holandije, a onda je već dan kasnije na red došao meč sa Česima. Posle prvog dana odmora, slede nova dva meča u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim u utorak u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024