IMENJACI KOČE PEŠIĆA: Selektor košarkaša danas saopštava spisak igrača za Evrobasket

V. PRERADOVIĆ

31. 08. 2022. u 08:00

DVE dileme selektora Srbije Svetislava Pešića odložile su za danas objavu spiska 12 reprezentativaca, koji će se u četvrtak rano ujutru ukrcati na let za Prag, gde naš tim igra grupnu fazu Evrobasketa, od 1. do 18. septembra.

ИМЕЊАЦИ КОЧЕ ПЕШИЋА: Селектор кошаркаша данас саопштава списак играча за Евробаскет

Foto: Nebojsa Parausic

Odluka o imenjacima Bjelici i Nedoviću pašće nakon poslednjeg treninga pred put u glavni grad Češke, kolokvijalno - u minut do 12. Taj poslednji beogradski trening daće Pešiću konačan uvid da li su iskusni krilni centar Fenerbahčea i bek Crvene zvezde spremni za fizička iskušenja na kontinentalnom šampionatu.

- Što se tiče jednog i drugog Nemanje, bili su dobri, imali su trening, videćemo u kakvom su stanju. U sredu, nakon poslednjeg treninga, objavićemo spisak - rekao je Pešić na jučerašnjoj konferenciji za medije. - Nemamo nikakav pritisak, svi su tu, svi su kandidati. Svaki trening je važan, ali može da bude i nezgodan zbog eventualnih povreda. Malo se smirila situacija s povredama, ali naporno je prvenstvo...

Na poslednjem treningu biće 16 igrača: Filip Petrušev (C. zvezda), Dejan Davidovac (CSKA), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Vanja Marinković (Baskonija), Nikola Kalinić (Barselona), Vladimir Lučić (Bajern), Ognjen Dobrić (C. zvezda), Dušan Ristić (Fuenlabrada), Nikola Jokić (Denver), Nemanja Nedović (C. zvezda), Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost), Vasilije Micić (Efes), Marko Gudurić (Fenerbahče), Ognjen Jaramaz (Bajern), Boriša Simanić (Saragosa) i Nikola Milutinov (CSKA).

Na osnovu viđenog u dosadašnjim pripremnim i zvaničnim utakmicama prilično je izvesno da će biti poslednji ovog leta s nacionalnim timom za Petruševa i Simanića. O izboru još dvojice prekobrojnih odlučivaće procena stepena oporavka od povreda Bjelice i Nedovića. Ukoliko popularni Beli bude među 12 odabranih, iz tima bi mogao da bude izostavljen Ristić. U dilemu na spoljnim pozicijama verovatno su uključeni Nedović i Dobrić, moguće i Davidovac. Ni Zvezdin bek ni pojačanje CSKA nisu ulazili u igru u meču s Turskom, u prethodnom s Grčkom imali su sporedne uloge.

- Najvažnije je zdravlje, čeka nas naporan šampionat - kaže Pešić. - Sve se promenilo, korona je još prisutna, duga, naporna sezona iza igrača. Čudno je to što organizator nije omogućio da ide veći broj igrača. Igra se u četiri države, finalni deo u Berlinu. Još smo u procesu unapređenja igre, razumevanja. Moramo da pobeđujemo da bismo otišli u Berlin, što je naš cilj, moj cilj. Ostale ciljeve ste vi sami postavili, tako da mi ne moramo.

Nakon utakmice s Turskom Pešić je prvo poluvreme istakao kao željeni model igre.

- Odbrana koju smo demonstrirali je to što želimo da igramo. Imamo talenat u napadu i tu nema nikakve diskusije. Baza svega je odbrana. Odnos prema individualnim zadacima je dobar, u trećoj četvrtini smo pali iz razloga što nismo zadržali taj nivo odbrane, počeli smo malo da filozofiramo u napadu. Bilo je pritiska sa njihove strane, moglo se očekivati da će i oni imati svojih pet minuta. Biće padova, važno je kako reaguješ posle pada. Sve ekipe dolaze s velikim motivima, na turniru je sve moguće, svako svakog može da dobije. Eto, BiH je pobedila Francusku u jednoj utakmici, verovatno ne bi u seriji na tri ili pet mečeva.

Govorio je i o tome kako protivnici doživljavaju našu reprezentaciju.

- Svi nas posmatraju kroz prizmu jednog, drugog, trećeg MVP, da smo bivši svetski i evropski šampioni. To je velika stvar. Reprezentacija je na okupu ukupno dva meseca, sve je moguće ako želimo i imamo dobru koncentraciju. Imamo vrhunske igrače s iskustvom, ukoliko nam se ukaže pravi put... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna