KAKO NA SVETSKO PRVENSTVO? Evo šta čeka Srbiju u nastavku kvalifikacija

Novosti online

26. 08. 2022. u 14:31

Košarkaška reprezentacija Srbije je u četvrtak uveče posle produžetka pobedila Grčku u prvom kolu drugog kruga kvalifikacija za Mundobasket, čime je vraćena realna nada da ćemo "orlove" gledati na Svetskom prvenstvu.

КАКО НА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО? Ево шта чека Србију у наставку квалификација

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je iz prvog kruga prenela samo jednu pobedu (nad Letonijom) i čak tri poraza (od Letonije i dva od Belgije), pa je pred prepunom "Štark arenom" imala imperativ pobede nad Grcima.

Naši reprezentativci su uspeli da je ostvare, pa su uhvatili priključak u borbi za plasman na Mundobasket, iako su i dalje ispod crte.

Do kraja kvalifikacija je ostalo pet kola, na planetarni šampionat će otići tri od šest ekipa iz svake grupe, a Srbija sada ima skor 2-3.

Posle prvog kola drugog kruga kvalifikacija prva na tabeli je Letonija sa skorom 4-1, po tri pobede i dva poraza imaju Grčka i Belgija, 2-3 imaju Srbija i Turska, dok je Velika Britanija usamljena na začelju sa samo jednim trijumfom.

Srbiju u nedelju očekuje naredni meč kvalifikacija, protiv Turske u gostima, što je poslednja utakmica u borbi za Svetsko prvenstvo u kojoj će Svetislav Pešić moći da računa na najjače snage.

Preostala četiri kola "orlovi" će biti oslabljeni za NBA asove, kao i evroligaške igrače, od kojih će neki možda moći da odigraju mečeve četvrtog i šestog kola kvalifikacija, ali za to će im trebati dozvole klubova.

FOTO: FIBA.Basketball

 

Reprezentacija Srbije će, posle meča sa Turcima i Evrobasketa, 10. novembra gostovati Velikoj Britaniji, bez ijednog NBA ili evroligaškog košarkaša. "Orlovi" će, zatim, tri dana kasnije dočekati Tursku, u utakmici kada bi na raspolaganje Kariju Pešiću mogao da se stavi i poneki igrač iz elitnog evropskog takmičenja.

Poslednje dve utakmice kvalifikacija za Mundobasket će Srbija igrati u februaru naredne godine. Prvo će 24. naši košarkaši gostovati Grčkoj u duelu sa neuporedivo manje zvezda u odnosu na onaj iz "Štark arene", dok će tri dana kasnije u poslednjem kolu kvalifikacija dočekati Veliku Britaniju, u meču u kom bi mogla da stigne i određena evroligaška pomoć.

Mundobasket se igra u tri države, Filipinima, Japanu i Indoneziji, a trajaće od 25. avgusta do 10. septembra naredne godine.

Naša reprezentacija je poslednji put propustila Svetsko prvenstvo u košarci 1994. godine, kada "plavi" nisu otputovali u Kanadu zbog sankcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest