"NIJE SMAK SVETA AKO NE ODEMO NA SVETSKO": Dejan Tomašević kaže da je novac jedan od glavnih razloga "neuspeha" košarkaša

Novosti online

06. 07. 2022. u 14:47

PLASMAN košarkaške reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo 2023. godine pod velikim je znakom pitanja posle poraza u kvalifikacijama od Letonije i Belgije, a proslavljeni reprezentativac Dejan Tomašević smatra da nije smak sveta ukoliko se "orlovi" ne plasiraju na planetarnu smotru.

НИЈЕ СМАК СВЕТА АКО НЕ ОДЕМО НА СВЕТСКО: Дејан Томашевић каже да је новац један од главних разлога неуспеха кошаркаша

FOTO: KSS

Izabranici Svetislava Pešića u novoformiranu I grupu ušli su sa skorom 1-3, koliko ima i Velika Britanija.

Belgija i Turska imaju skor 2-2, Letonija i Grčka po 3-1, s tim što je značajan podatak da i Letonija i Belgija imaju bolji međusobni skor od Srbije.

 

Bivši reprezentativac Dejan Tomašević smatra da nije toliko strašno ako se naša zemlja ne nađe na Mundobasketu, ali navodi i to da mnogo savezi imaju više novca od našeg.

- Treba svi da verujemo i podržimo ih pozitivnom energijom. Neće biti tragično ni ako se ne ode na Svetsko prvenstvo. Mnogo bi potrebnije bilo napraviti analizu zašto nam se to dešava. Nije košarka jedini sport. Svedoci smo čak i vaterpola, gde je bila velika smena generacija. To je sve normalno, ali voleo bih da se uradi dobra analiza i da vidimo šta je to što nam treba. Naš budžet saveza je i po nekoliko puta manji od budžeta Izraela, Mađarske ili nekih reprezentacija koje košarkaški ne vidimo na mapi - izjavio je Tomašević za "TV Prva".

On je istakao da će Srbija biti u krugu favorita za osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu (od 1. do 18. septembra) jer će nastupati u najjačem sastavu.

- Nekako mi se čini da su od te zemlje košarke ostali selektor Pešić, Savez i igrači koji su sad nekako razapeti na stubu srama i mi iz nekih fotelja koji smo tu da ih kritikujemo. NJima je najteže. Ako smo zemlja košarke, mi treba da im damo maksimalnu podršku. Nastavak kvalifikacija, pa Evropsko prvenstvo, siguran sam da će tada biti u mnogo boljoj situaciji. Siguran sam da će biti jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje zlatne medalje - izjavio je Tomašević.

Kvalifikacije za Mundobasket reprezentacija Srbije nastavlja mečevima u avgustu, svega nekoliko dana pred početak Evropskog prvenstva na kojem će se u Pragu u D grupi takmičiti sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom.

Rival "orlovima" 25. avgusta biće glavni favorit grupe Grčka, a 28. avgusta košarkaši Srbije gostovaće Turskoj.


BONUS VIDEO: Svetislav Pešić pred Belgiju
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

VANESA BRAJANT DOŽIVELA NERVNI SLOM, A SVET ZGROŽEN: Slikali i delili fotografije mrtvog Kobija i Điđi kao suvenire