DRAMA U ZAGREBU! Slavni klub je pred gašenjem, ima li pomoći za vukove?

Novosti online

14. 06. 2022. u 13:08

JEDAN od najtrofejnijih košarkaških klubova Evrope zagrebačka Cibona već godinama se nalazi jednom nogom pred gašenjem, a kako sada stvari stoje, male su šanse da popularni "vukovi" prežive do kraja meseca.

ДРАМА У ЗАГРЕБУ! Славни клуб је пред гашењем, има ли помоћи за вукове?

FOTO: KK Partizan

Cibona je prošle sedmice osvojila jubilarnu 20. titulu košarkaškog prvaka Hrvatske, savladavši u majstorici ekipu Zadra, ali to bi vrlo lako mogla da bude poslednja utakmica slavnog kluba!

Već iduće nedelje, klub koji je osamdesetih godina prošlog veka osvojio 14 trofeja, uključujući i dva Kupa šampiona, preteču današnje Evrolige, mogao bi da se ugasi!

Priče o stečaju Cibone traju već više od 10 godina, ali dosad je uvek nagodbama i produžavanjima rokova uspevala da izbegne tu sudbinu, piše indeks.hr. Sada je, navode komšijski mediji, situacija ozbiljnija.

Klub je trenutno bez direktora i predsednika, jedini čovek koji ima mandat da donosi odluke je finansijski direktor Ivan Matasić, predstavnik misterioznih investitora predodređenih da spasu posrnulog zagrebačkog diva, ali on je negde u SAD i nedostupan je za komentare.

Sportski direktor Marin Rozić i donedavni direktor Mauro Lukić preko medija odgovornost za budućnost kluba prebacuju na Grad Zagreb.

Cibona trenutno ima dva golema egzistencijalna problema. Prvi se odnosi na 21. jun, kada će proći 60 dana otkako je klupski račun pod blokadom, nakon čega će bilo koji od njegovih poverilaca moći da pokrene stečajni postupak. Drugi je to što investitori, za koje se već šest meseci najavljuje da će pokriti četiri miliona evra dugova i uložiti dodatna dva u klub, ne žele da uđu u taj posao dok klub ne reši pitanje dvorane.

Iako dvorana nosi ime po legendarnom košarkašu Cibone Draženu Petroviće, klub nije vlasnik ovog objekta, to je grad Zagreb. Štaviše, Cibona zbog dugovanja prema Gradu nije imala zakonsko pravo ni da se prijavi za korišćenje Draženovog doma. 

- Kompleksno je to što traže. Možemo da razgovaramo o koncesiji, ali već je sredina juna, ova ekipa je u klubu od prošlog oktobra i obećava investitore, a mi još ne znamo o kome se radi, ko to ulaže. U februaru su objavili da imaju sponzora, a onda opet traže pomoć od Grada, i to ne bilo šta. Moramo da znamo čime baratamo, da nam pomognu da shvatimo kontekst, a to od njih nismo dobili - rekao je za Indeks Goran Đulić, koordinator Grupe za sport u Gradu Zagrebu i predsednik Veća za upravljanje sportskim objektima, koja upravlja spornom dvoranom.

Đulić čak sumnja u postojanje navodnih investitora.

- Nismo dobili nikakav dokaz ni da ti investitori zaista postoje. Potpisali su ugovor o neotkrivanju, pa je to poslovna tajna, ali neka onda ti investitori dođu i predlože sastanak pa ćemo razgovarati otvorenih karata. Ovako oni postoje samo hipotetički - objasnio je.

Đulić tvrdi da dobra volja postoji i da Grad nikad nije ucenjivao klub da će ga deložirati ako ne isplati 100.000 evra duga za korišćenje dvorane. Prethodne gradske vlasti prebijale su taj dug tako što je Cibona svim korisnicima dvorane ustupala semafor, koji je u njenom vlasništvu.

Ali čak ni dobra volja nije dovoljna jer za dodelu koncesije na dvoranu Ciboni postoje pravne i proceduralne prepreke.

- Koncesija se ne može samo tako dodeliti, nego se mora raspisati tender, a na njega ne možete da se prijavite ako imate dugove prema Gradu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati