KLUBOVI ŽELE ABA LIGU! Milija Vojinović, sportski direktor regionalnog takmičenja, za "Novosti" o aktuelnoj situaciji

Vladimir Preradović

08. 05. 2022. u 17:00

ISTUPANjE bilo kog kluba, pa i klubova iz Hrvatske, nikada nije bila tema na sastancima ABA lige, niti postoje bilo kakvi nagoveštaji da bi tako nešto moglo da se dogodi - tvrdi sportski direktor regionalnog takmičenja Milija Vojinović u razgovoru za "Novosti".

КЛУБОВИ ЖЕЛЕ АБА ЛИГУ! Милија Војиновић, спортски директор регионалног такмичења, за Новости о актуелној ситуацији

FOTO: M. Vukadinović

- To što su se sada pojavile takve glasine je isključivo plod dopisa Hrvatskog košarkaškog saveza, u kome se traži od klubova da se izjasne po pitanju učešća u međunarodnim takmičenjima u narednoj sezoni. Ono što je tu dovelo do nerazumevanja jeste deo u kojem bi klubovi potpisom tog dokumenta praktično izjavili i da neće igrati u ligama koje nisu priznate od strane HKS. Ne bih sada ulazio u oštre reakcije cele hrvatske i regionalne košarkaške javnosti, ali već dan kasnije Savez se oglasio saopštenjem u kome, između ostalog, nedvosmisleno naglašava da nema nameru da klubovima brani da igraju u regionalnoj ligi koja nije pod ingerencijom HKS.


Vojinović podseća da je ABA liga nastala pre više od dve decenije u skladu sa sportskim i poslovnim interesom klubova.


- Upravo je taj jasan i veliki interes ključ što liga toliko dugo postoji i što iz sezone u sezonu raste. Danas imamo prvu i drugu ABA ligu, juniorski šampionat i Superkup. A, ono što niko ne sme da uradi to je da radi protiv onoga što klubovi smatraju da je najbolje za njih. Pri tome, nikada ne sme da se zaboravi da su klubovi sto odsto vlasnici ABA lige, a među njima Cibona i Zadar.

FOTO: Nebojša Paraušić


Pitanje o posledicama eventualnog istupanja pojedinih klubova, u ovom trenutku, smatra strogo hipotetičkim.


- Zbog toga ne želim da zalazim u to polje. Evidentno je da u regionu postoji izuzetno snažan interes klubova za učešće u regionalnoj ligi, ne samo u prvoj, već i drugoj. Taj interes nije podmiren ni proširenjem oba takmičenja na 14 timova, što je jasan pokazatelj kvaliteta i potencijala. Ne bih sada o konkretnim imenima, ali u ABA 2 ligi izdvojilo se nekoliko sredina i klubova sa jakom podrškom sponzora, lokalne zajednice i svojih država, koji već sada imaju sve što je potrebno da budu deo elitnog ranga. Verujem da će neki od njih biti kada sve rečeno pretoče u rezultat na terenu. Stvari moraju da budu jasno postavljene, a to znači da je ABA liga tu zato što je klubovi žele, a ne zato što je nekome nametnuta. 

SPREMA SE NAGRADNI FOND


VOJINOVIĆ otkriva da će se uskoro na stolu naći nagradni fond za učesnike ABA lige.
- Liga je od ove sezone bogatija za dve renomirane kompanije, sa nekoliko smo još u pregovorima, što je jasan pokazatelj koliko je cenjena i poštovana. Uz snažnog partnera kakav je TV Arena sport, iz godine u godinu podižemo kvalitet našeg proizvoda, a sa njim i profit. Pitanje je dana kada će se na Skupštini naći odluka o nagradnom fondu. Dodatni profit je omogućio proširenje takmičenja, zatim ukidanje plaćanje pozivnica u ABA 2 ligi i sada smo svi zajedno stvorili uslove za novi iskorak. To je suštinski interes klubova, da imaju snažno takmičenje i da od njega ostvaruju profit.

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!