ZVEZDA NA DOMAĆI POGON: Naš predstavnik prednjači u Evroligi po udelu srpskih snaga u igračkom vremenu na parketu

V. Preradović

02. 02. 2022. u 09:30

EVROLIGAŠKI timovi sa domaćim igračima u glavnim ulogama postaju prava retkost. Ove sezone u tom segmentu prednjači Crvena zvezda, u kojoj srpskim košarkašima pripada čak 69,7 odsto vremena provedenog na terenu. Nema ekipe u elitnom takmičenju sa većim parčetom kolača u konzumaciji "lokalnih" momaka.

ЗВЕЗДА НА ДОМАЋИ ПОГОН: Наш представник предњачи у Евролиги по уделу српских снага у играчком времену на паркету

KK Crvena zvezda

Drugi je Žalgiris, koji se na litvanske snage oslanja 51 odsto, slede francuski Asvel sa 50, berlinska Alba sa 46, moskovski CSKA, Panatinaikos sa 37, Olimpijakos sa 35... Poslednja je Baskonija sa devizom "ne kupujmo domaće", odnosno nula odsto udela domaćih igrača u timu. Nisu daleko od toga ni Anadolu Efes sa tri odsto i minhenski Bajern sa šest.


Nije teško uočiti obrazac da su u vrhu ekipe iz zemalja velike košarkaške tradicije i manje finansijske moći često primorane da se okrenu izdancima sopstvene bašte. Naravno, u nekim slučajevima to je i deo klupskih strategija kojima se smanjuju troškovi i sadi seme zarade kasnijom prodajom lokalnih proizvoda.

Dejan Davidovac, košarkaš Crvene zvezde / Foto: Cedevita Olimpija / Ales Fevzer


Ova statistička analitika kojom se bavio specijalizovani košarkaški sajt "Basket njuz", pokazuje da uspesi i značajna uloga domaćih igrača najčešće ne idu ruku podruku. Iako navijači vole da gledaju lokalne junake i time se snažnije povezuju sa omiljenim klubom, samo četiri puta su do plej-ofa stizale ekipe sa više od 70 odsto udela domaćih u igračkom vremenu.


Ti retki kolekcionarski primerci su bolonjski Fortitudo u sezoni 2000/2001, u kojoj je to uspelo i zagrebačkoj Ciboni. Na kraju kratke liste je Partizan, koji je u dve vezane sezone dolazio do doigravanja za titulu (2007/2008. i 2008/2009). Nijedan od ovih timova nije na kraju domaće bajke podigao pehar namenjen najboljem na Starom kontinentu.
Panatinaikos iz sezone 2010/2011. je jedina ekipa koja se okitila šampionskim naslovom, a da su u minutaži domaći igrači učestvovali sa 60 odsto. Tada je atinske "zelene" vodio Željko Obradović, koji je u sastavu imao Dimitrisa Dijamantidisa, Adonisa Focisa, Kostasa Carcarasa, Stratosa Perperoglua, Nika Kalatesa, Jana Vujukasa...

Željko Obradović kao trener KK Fenerbahče / Foto: N. Paraušić


Na suprotnom kraju spektra takođe je jedan tim pod Obradovićevom komandom. Istanbulski Fenerbahče je 2017. godine osvojio Evroligu sa 4,4 odsto učešća turskih igrača u ispisivanju klupske istorije. Nešto veći udeo imali su Rusi kada je CSKA osvojio titulu 2008. godine - 9,1 odsto.


Teško je očekivati da će neko u doglednoj budućnosti formirati tim baziran na domaćim igračima, koji bi bio kadar da se popne na krov Evrope kao što je to učinio Željkov PAO predvođen legendarnim Dijamantidisom. 


HRVATSKA, PA SRBIJA

U ERI moderne Evrolige, dakle od 2000. godine, hrvatski učesnici su se oslanjali na domaće igrače u najvećem procentu - čak 68,6. Blizu su i srpski timovi sa 61,6 odsto, na trećem mestu su litvanski sa 56,2.

Međutim, Hrvatska je poslednji put imala predstavnika u elitnom klupskom takmičenju u sezoni 2015/2016, Srbija u poslednjih osam godina samo jednog, kao i Litvanija u poslednjih sedam evroligaških sezona.

Bonus video: SA SNEGA POD OBRUČ: Ko je MVP Evrolige - Vasilije Vasa Micić?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)