TROJKA GAĐA POLUFINALE ABA LIGE: Zvezda najbliža "broju 1", Partizan i Budućnost za drugu poziciju

V. P.

24. 01. 2022. u 22:26

PROMENA plej-of sistema u ABA ligi povisila je uloge i učinila regularni deo zanimljivijim nego prethodnih godina.

ТРОЈКА ГАЂА ПОЛУФИНАЛЕ АБА ЛИГЕ: Звезда најближа броју 1, Партизан и Будућност за другу позицију

FOTO: M. Vukadinović

Lider i prvi pratilac idu direktno u polufinale, o preostala dva mesta odlučuju serije na dve pobede, koje će igrati treći protiv šestog, odnosno četvrti protiv petog.

Time je uvećan značaj osvajanja jedne od prve dve pozicije, za koje se kao favoriti izdvajaju branilac titule Zvezda, Partizan i prošlogodišnji finalista Budućnost.

Teoretske izglede imaju i FMP kao najprijatnije iznenađenje i u hodu pojačana Cedevita Olimpija.

Ipak, realno je tražiti direktne polufinaliste unutar trenutno vodeće trojke. Poziciji "broj 1" i prednosti domaćeg terena kroz čitav plej-of najbliža je Zvezda, kojoj bi pobede na gostovanjima Budućnosti i Partizanu zacementirale lidersku poziciju. Eventualni porazi u ova dva meča odškrinuli bi vrata Podgoričanima i njenom večitom rivalu.

Realniji scenario je trka udvoje za drugo mesto. Partizan ima dve pobede i dva meča više od Budućnosti, takođe i trijumf nad crnogorskim prvakom od devet poena razlike. Ključni datum mogao bi da bude 11. mart, kada gostuje u Podgorici. Sedam dana ranije ugostiće Zvezdu, za koju će "navijati" u njenom odloženom duelu u "Morači". Crno-bele očekuju još dve potencijalne nagazne mine - gostovanja u Železniku i Ljubljani.

Budućnost je procenila da joj je u ovoj trci potreban turbo pogon, pa je iz Panatinaikosa dovela Kendrika Perija, bivšeg beka Mege i Olimpije. Procenu vrednosti te investicije mogli bismo da dobijemo u duelima sa FMP, Zvezdom, Partizanom i Olimpijom, ključnim za ambiciju Podgoričana da izbegnu doigravanje za polufinale plej-ofa.

FMP je na čelu grupe od pet timova koja će popuniti šest mesta za postsezonu. Ima pobedu više od Olimpije, dve od Igokee i tri od Mege i Mornara. "Panteri" do kraja ligaškog dela gostuju u Laktašima, dok će u možda odlučujućim utakmicama biti domaćini Megi i Olimpiji.

Situacija u zoni opstanka je mnogo jasnija. Skoro je izvesno da će rezultati Splita i Krke odlučiti ko će se od ova dva tima direktno preseliti u niži rang, a ko će igrati u plej-autu protiv drugoplasiranog iz ABA 2 lige.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!