MILIONI U BORBI ZA EVROLIGU: Partizan i Crvena zvezda u procesu formiranja kvalitetnih i izuzetno skupih sastava

V. PRERADOVIĆ

18. 08. 2021. u 20:22

LETNjA trka Crvene zvezde i Partizana u naoružavanju još nije završena, ali se može doneti sud da će večiti rivali u predstojeću sezonu ukoračiti sa izuzetno kvalitetnim sastavima.

МИЛИОНИ У БОРБИ ЗА ЕВРОЛИГУ: Партизан и Црвена звезда у процесу формирања квалитетних и изузетно скупих састава

FOTO: KK Partizan

Ujedno i papreno skupim za ovdašnje standarde, crno-beli sa najskupljim u klupskoj istoriji.

U pozadini te licitacije sa abnormalnim brojkama nalazi se grčevita borba za Evroligu, koja je pritisnula dugme za automatsko zatvaranje svojih vrata. Beogradski rivali su svesni da je došlo vreme za presudnu bitku kome će pripasti ta jedna dragocena ulaznica. Priče o tome da bi oba kluba mogla da dobiju mesto u elitnom društvu, nemaju previše dodira sa realnošću.

Nikola Kalinić/FOTO: N. Paraušić

Prepucavanje navijača po društvenim mrežama ko je dublje zavukao ruku u državnu kasu oslanja se na nezvanične izvore, po kojima je Partizan platio Kevina Pantera 2.500.000 dolara za dve sezone, odnosno oko 2.134.000 evra. Sličan iznos pominje se i slučaju povratka Nikole Kalinića u Zvezdu, takođe za dvogodišnji ugovor.

Netransparentnost u poslovanju košarkaških klubova širom Evrope sakriva od javnosti tačne podatke o visini transfera, ali su i pretpostavke o tržišnoj vrednosti pojačanja "večitih" dovoljne za zaključak da se nije štedelo.

Osim Pantera, Partizan je angažovao još jednog igrača Milana, učesnika fajnal-fora Evrolige. Doduše, Armani je želeo da se reši ugovora Zeka Ledeja i platio mu 50.000 dolara da postane slobodan igrač. Letonac Rodions Kuruc i naš Alen Smailagić ostali su bez NBA ugovora i nisu sačekali eventualne ponude drugih timova. Nema dileme da ih je crno-belom svetu privukla i saradnja sa trenerom renomea Željka Obradovića, ali sigurno nisu zanemarili finansijske uslove.

PARTIZAN

DOŠLI

Kevin Panter (Milano)
Aleksa Avramović (Estudijantes)
Zek Ledej (Milano)
Rodions Kuruc (Milvoki)
Dalas Mur (Gvangdžo Lajons)
Alen Smailagić (Golden Stejt)

OTIŠLI

Rašon Tomas (bez kluba)
Ognjen Jaramaz (Bajern)
Džoš Perkins (Brindisi)
Nikola Janković (bez kluba)
Erik Mika (Burg)
Stefan Janković (Cmoki)
Lazar Stefanović (koledž Juta)

- Došao sam zbog Obradovića i uslova - iskren je bio Smailagić na početku priprema Partizana.

Isto važi i za Zvezdina pojačanja, bez obzira na to što je većina i ranije sarađivala sa trenerom Dejanom Radonjićem. Nejt Volters se u međuvremenu etablirao kao respektabilan bek na evroligaškom nivou, Ostin Kolins odigrao je dve sezone u finansijski dobrostojećem Zenitu, Eron Vajt je pre dolaska na Mali Kalemegdan nastupao za tri evroligaša.

Zvuk mašine za brojanje novca nadjačao je sportske aspekte pojačanja Zvezde i Partizana. Trener crveno-belih Radonjić izvlačio je iz špila sigurne karte, tačno zna šta može da očekuje od momaka sa kojima je već radio, osvajao trofeje i koji se odlično uklapaju u njegovo poimanje košarke. Nipošto nije zanemarljivo ni to što se većina većpekla na vatri zapaljivih relacija u regionu i poremećenih odnosa večitih rivala.

C. ZVEZDA

DOŠLI

Nikola Ivanović (Budućnost)
Luka Mitrović (Budućnost)
Eron Vajt (Panatinaikos)
Stefan Lazarević (FMP)
Nikola Kalinić (Valensija)
Nejt Volters (Uniks)
Ostin Kolins (Zenit)

OTIŠLI

Džordan Lojd (Zenit)
Marko Jagodić Kuridža (Budućnost)
Aleksa Radanov (Igokea)
Lengston Hol (Bahčešehir)
Kori Volden (Bajern)
Duop Rit (Ilavara Hoks)
Lendri Noko (Baskonija)

Od pridošlica crno-belih samo je Panter imao takvo iskustvo tokom kratkog boravka među crveno-belima. Ako sudimo po derbiju u finalu nacionalnog kupa, kada je u završnici nesmotreno faulirao Markusa Pejdža, može se reći da je sagoreo u toj večnoj vatri. Kada je reč o košgeterskim sposobnostima, svakako ima prednost u odnosu na Holinsa, kao Zvezdinu prvu opciju na poziciji beka šutera.

Konačno "merenje mišića" večitih rivala biće preciznije kada kompletiraju timove za nadolazeću sezonu. Sportski direktor Partizana Zoran Savić najavio je da će angažovati još dvojicu ili trojicu igrača, Zvezdi je posle odlaska Lendrija Noka neophodno bar jedno centarsko pojačanje.

RADONjIĆ: JOŠ CENTAR I GOTOVO

KOŠARKAŠI Crvene zvezde obavili su medicinske testove pred početak priprema za narednu sezonu.

- Očekuje nas naporan rad u pripremnom periodu, kroz koji želimo da postignemo zadovoljavajući nivo i budemo spremni za početak sezone - kaže trener Dejan Radonjić. - Ivanović i Holins stižu narednih dana, dok Voltersa očekujemo u Beogradu, uz našu dozvolu, krajem meseca. Trenutno tražimo igrača na poziciji "pet" i time bi tim za takmičarsku sezonu bio definitivno kompletiran.

Tokom narednih dana ponovo će se prebrojavati milioni u borbi večitih rivala za evroligašku budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!