EVROPSKA KUĆA FUDBALA NE PRAŠTA NEPOSLUŠNOST: UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Reala, Barselone i Juventusa

Novosti online

12. 05. 2021. u 14:07

Evropska fudbalska unija (Uefa) pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Real Madrida, Barselone i Juventusa, koji odbijaju da odustanu od učešća u evropskoj Superligi.

ЕВРОПСКА КУЋА ФУДБАЛА НЕ ПРАШТА НЕПОСЛУШНОСТ: УЕФА покренула дисциплински поступак против Реала, Барселоне и Јувентуса

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Uefa je imenovala "etičke i disciplinske inspektore koji će izvršiti istragu u vezi sa projektom takozvane Superlige".

Superligu Evrope osnovalo je 12 klubova pre tri nedelje, ali je posle nepuna dva dana devet klubova odustalo od takmičenja zbog velikog pritiska javnosti i navijača. Uz projekat su ostali Real Madrid, Barselona i Juventus.

Evropska kuća fudbala u saopštenju nije precizirala za koje "potencijalno kršenje pravnog okvira Uefa" se optužuju tri kluba.

"Uefa je zadržala sva prava da preduzme bilo koju akciju koju smatra prikladnom protiv onih klubova koji su do sada odbijali da se odreknu takozvane Superlige. Stvar će biti odmah prosleđena nadležnim disciplinskim organima Uefe", navodi se u saopštenju.

Među disciplinskim kaznama za kršenje statuta Uefa, za klubove su najteže izbacivanje iz trenutnih ili budućih takmičenja, a za trenere zabrana aktivnosti u vezi sa fudbalom.

Posle oštrih kritika navijača i medija od Superlige ;su prvo odustali engleski klubovi, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti i Totenhem, a posle njih i Atletiko Madrid, Inter i Milan.

Tih devet klubova potpisalo je ugovore sa Uefom o učešću u postojećim takmičenjima pod njenim okriljem i pristali su da se odreknu pet odsto prihoda za jednu sezonu igranja u evropskim takmičenjima.

Real Madrid, Barselona i Juventus su u subotu u zajedničkom saopštenju osudili pretnje Uefe izbacivanjem iz evropskih takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina