SINE MITRE - HVALA TI ZA SVE: Aleksandar Mitrović, od dečaka iz Smedereva do golgeterskog rekordera

N. I.

30. 03. 2021. u 10:02

TETOVAŽE, frizura "čirokana", najblaže rečeno - nestašan duh. Nemirna narav van terena, ali na terenu sve funkcioniše kao podmazano. Daš mu loptu i - miran si!

СИНЕ МИТРЕ - ХВАЛА ТИ ЗА СВЕ: Александар Митровић, од дечака из Смедерева до голгетерског рекордера

FOTO: M. Vukadinović

Ovo je brza skica za portret Aleksandra Mitrovića koji je kao klinac od 16 leta došao prvi put u "Zemunelo" u ruke brusiocima talenata u školi fudbala koja je, uz Ajaksovu, decenijama najbolja u Evropi. A, do 2011. je jedva čekao da Partizan dođe u Smederevo, pa da sa društvom ode na tribinu, iza gola...

Vuk Rašović, Zvonko Živković, Zvonko Varga i Nedeljko Kostić su godinama mislili da im se desio neki novi Đani Ćurčić, a onda je momak iz Smedereva od 2011. do 2012. pokazao sebi i treneru Vladimiru Vermezoviću, pogotovo na letnjim pripremama u slovenačkom Pohorju da hoće i da može.

FOTO: Novosti

Sve posle toga je predivna istorija. Već sledećeg leta je debitovao i za Srbiju, u septembru 2013. dao debitantski gol Hrvatima na stadionu "Rajko Mitić", a na istoj travi je u subotu gurnuo loptu u mrežu i Portugalcima i postao naš rekorder svih vremena: 63 utakmice i 39 golova. Prestigao je legendarnog Stjepana Bobeka i upisao se u anale domaćeg fudbala, koji je ponosan naslednik još iz vremena kraljevine Srbije i prvog loptanja u avgustu 1920...

Poslušao je Mitrović savete. Sve što su mu pričali Vuki, Zvonce, Varga, Tumba, Vermez pa i pokojni čika Trba. Svi su ga prihvatili kao sina, ljuljali ga kao najrođenijeg. Sudbina je htela da baš kod selektora Siniše Mihajlovića, temperamenta jako sličnog njegovom, prvi put obuče dres Srbije, debituje u junu 2013. u Belgiji i krene na put koji je posut laticama, sa samo jednim klipom o koji se sapleo u novembru sa Škotima.

- Kada sam dao gol Portugalcima, vratile su mi se sve slike iz detinjstva. Prvi trening, prvi gol. Nisam neki emotivac, ali ovo je previše za mene. Znam da je moja porodica najsrećnija ovih dana - rekao je pre neki dan Mitrović dok je jedva zaustavljao suze i knedlu u grlu.

U ime onih koji su ga napravili ovakvim kakav jeste i u ime svih koji navijaju za Srbiju, imamo samo jednu poruku za najboljeg golgetera svih vremena: Sine Mitre - hvala ti!

KRALj ŠESNAESTERACA

ZA Srbiju je 39 puta tresao mreže i poneo epitet kralja šesnaesteraca (87 odsto golova iz tog prostora). Dao je 22 gola desnom nogom, šest levom, 11 glavom. Čak 15 puta je pogađao iz peterca. Svejedno mu je da li igra kod kuće ili na strani, jer 19 puta je bio strelac na domaćem terenu, a 20 u gostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)