SRBIJA SE SADA PITA ZA SVE: "Orlovi" otputovali u Baku, gde prekosutra igraju meč 3. kola kvalifikacija sa Azerbejdžanom

N. ILjUKIĆ

28. 03. 2021. u 22:02

ZA velika dela u životu i sportu potrebno je imati znanje, sreću, hrabrost i još nešto. Dve najvažnije stvari, hrabrost i sreću fudbalska reprezentacija Srbije je imala tek u drugom poluvremenu meča 2. kola kvalifikacija za Mundijal u Kataru, sinoć protiv Portugalije.

СРБИЈА СЕ САДА ПИТА ЗА СВЕ: Орлови отпутовали у Баку, где прекосутра играју меч 3. кола квалификација са Азербејџаном

FOTO: M. Vukadinović

Pošto, praktično, nije postojala u prvih 45 minuta i pošto je selekcija Fernanda Santoša skupo naplatila hazardersku taktiku selektora Dragana Stojkovića, stvari su u nastavku ličile na fudbalsku renesansu.

Popularni Piksi se kockao sa startnom postavom sa kojom je gurnuo prst u oko Portugalcima. Milinković-Savić, Tadić, Mitrović i Vlahović je trebalo, valjda, da uteraju strah u kosti aktuelnom prvaku Evrope, ali od toga nije bilo ništa. "Popili" smo dva laka komada i većina ljudi iz novinarske lože stadiona "Rajko Mitić" je pomislila da može da sastavlja svoje izveštaje.

Međutim, ono što je viđeno od prvog zvižduka za nastavak utakmice, jednog od tragičara ovog duela, holandskog sudije Danija Makelija, bila je slika i prilika Srbije kakvu nam je obećao Dragan Stojković: sa idejom, sa smislom, sa loptama koje imaju "oči" i sa realizacijom koja lomi rivala.

- Osvojili smo bod, mada, pravo da vam kažem ja i nisam nešto prezadovoljan. Bili smo prilično pasivni u prvom poluvremenu, Portugalci su kaznili svaku našu grešku, ali je nastavak utakmice doneo sve ono što sam rekao igračima u svlačionici na velikom odmoru. Verovao sam da možemo da potpuno preokrenemo tok utakmice. Zato mi je i žao što nismo pobedili, a stvarno sam i posle 0:2 verovao da možemo do trijumfa.

FOTO: M. Vukadinović

Pogodio je selektor, kao i na meču sa Ircima, opet sa izmenama. Nemanja Radonjić i Nemanja Maksimović su popravili za samo nekoliko minuta nastavka krvnu sliku našeg tima. Imenjaci su probudili Srbiju, a kapiten Tadić i rekorder svih vremena Aleksandar Mitrović su bili dodatni ukras remija koji će se dugo prepričavati. I zbog 39. gola Mitrovića, naravno i zbog pogotka za remi Filipa Kostića, ali mnogo više zbog toga što su fudbalske akcije našeg tima, posle dopunskog časa u svlačionici, počele da imaju smisla.

- Ova reprezentacija ima dodatni kvalitet, jer se nismo predali posle izuzetno neprijatnih 0:2. Probudili smo se u nastavku meča i drago mi je zbog mnogih stvari koje su se dogodile praktično već od našeg prvog napada. Aleksandar Mitrović je sebi i nama ulepšao opet veče 39. golom za reprezentaciju, kasnije je Kostić izborio remi, a možda smo mogli i nešto više - kaže kapiten Dušan Tadić, koji je oko podneva sa ostatkom reprezentacije otputovao čarter-letom u Baku, na duel protiv Azerbejdžana.

U tom avionu nisu bili "pocrveneli" Nikola Milenković i lakše povređeni Miloš Veljković i Đorđe Despotović.

Za ono "nešto više" umalo da se u poslednjim sekundama utakmice izbore Portugalci i do tada skoro nevidljivi Kristijano Ronaldo.

FOTO: M. Vukadinović

Najbolji igrač gostiju iskoristio je očajnu intervenciju golmana Dmitrovića i, praktično, je već bio kaznio njegovo istrčavanje. Lopta se kotrljala ka golu, završila koji centimetar iza linije, ali ni glavni, ni pomoćni holandski sudija nisu videli ono što je svima odmah bilo jasno: Portugalci su oštećeni za pobedonosni gol!

- Sve je to sada iza nas, verujte mi. Naše je da više ne razmišljamo ni o jednom detalju sa utakmice sa Portugalijom. Koga to više zanima... Pred nama je Azerbejdžan i samo o tome ćemo da mislimo i razgovaramo - sklonio je selektor Stojković svesno misli sa detalja o kojem bruji cela Portugalija i pola fudbalske Srbije i Evrope.

Posle četvrtog boda iz prva dva meča kvalifikacija više je nego jasno da se Srbija sada pita za sve. Sama odlučuje o svojoj sudbini i pošto nam svima prija pogled na tabelu grupe A, jasno je da sada svi žele da se ovaj prizor ne menja do novembra ove godine, kada se završava put do predvorja Mundijala.

IZRAELAC SUDI U BAKUU

IZRAEALSKI sudija Roj Rajnšrajber deliće pravdu u susretu reprezentacija Azerbejdžana i Srbije u 3. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, u utorak od 18.00 u Bakuu. Ovaj arbitar nije do sada sudio Srbiji, a od srpskih klubova delio je pravdu na meču Partizana i Budućnosti u Podgorici, u meču kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda