TUMBAKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Nemamo lidera, pojedinci su stavljali lični i interes kluba ispred Srbije

Novosti online

02. 02. 2021. u 12:30

LjUBIŠA Tumbaković je posle dolaska sa mesta selektora fudbalske reprezentacije Srbije ostavio opširan izveštaj.

ТУМБАКОВИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Немамо лидера, појединци су стављали лични и интерес клуба испред Србије

FOTO: N. Paraušić

On je, kako je preneo Sport klub, otkrio način  na koji je rešavao odnose među ključnim igračima i stvarao ambijent za kvalitetan rad i rezultate, a sada se dotakao teme, koja čini se već decenijama muči naš fudbal.

- Posle pobede u Norveškoj, uz fantastičnih 120 minuta, stvoreno je veliko poverenje između selektora i igrača, na polju načina rada. Prihvaćeno je sa puno poverenja, od igrača, ono što se radi - kratko se, u rekapitulaciji, osvrnuo Tumbaković na oktobar prošle godine.

Škoti su mesec dana kasnije slavili u Beogradu. Plasman na EP, prvi cilj u Tumbakovićevom programu, nije realizovan.

- Igrači su profesionalno i bespogovorno izvršavali trenažne obaveze. Vredno su pokušavali da usvoje taktičke zahteve postavljene pred njih i u ogromnom procentu bili motivisani za napredak i igranje u reprezentaciji. U meč sa Ukrajinom ušli su sa dodatnom motivacijom da odigraju na maksimalnom nivou, uz želju da pobede (Tadić i Mitrović)…”

Takmičarski ciklus, u istom periodu, identifikovao je nekoliko bitnih problema. Uz opštepoznate, nezadovoljstva Luke Jovića statusom u reprezentaciji i Nemanje Matića, radom Fudbalskog saveza Srbije, neadekvatna rešenja na poziciji desnog beka, u odsustvu Branislava Ivanovića i veliki broj igrača sličnih ofanzivnih karakteristika, selektor je načeo tematiziranje skrivenog, u suštini mnogo bitnog detalja na kojem je više puta insistirao:

- Pojavio se problem velikog uticaja privatnih trenera na pojedine igrače (Tadić, Mitrović, Lazović, Milivojević, Radonjić…), koji se ispoljavao u težini doziranja opterećenja.

Nije tajna – grupa fudbalera ranije je napuštala Sportski centar FSS, u Staroj Pazovi. Izgovori u vidu povreda stavili su znak pitanja u razgovorima na temu opšteg ambijenta unutar tima. Pozabavio se Tumbaković i tim problemom konkretno navodeći:

- Pojedini igrači stavljali su lične i interese klubova ispred nacionalnog dresa i reprezentacije Srbije. Ovo se ogledalo u napuštanjima trening kampa za vreme trajanja trenažnog i takmičarskog procesa, pod izgovorima lakših povreda.

Opšti zastoj zbog kovida-19, uz pojačane aktivnosti na analizi rivala, učvrstio je Tumbakovićevu ideju o sistemu 3-4-2-1, kao najidealnijem u aktuelnom trenutku. Uz potenciranje hrpe problema, većinom prenetih iz prethodnog perioda, delimično uslovljenim i korona virusom, deo vezan za stručnu analizu zaslužuje poseban tretman.

- Potvrdilo se još jednom da Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović, zbog sličnog načina otkrivanja i kretanja, ne mogu da igraju u ovom sistemu zajedno - naveo je u izveštaju Tumbaković.

Smatra da u utakmicama “visokog uloga” Srbiji nedostaje lider.

- Reprezentacija Srbije lako pobeđuje objektivno slabije protivnike. Ne pronalazi, međutim, način da pobedi ekipe iz vrha svetskog fudbala, ili utakmice koje sa sobom nose veliki ulog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)