BEG AJAKSA ILI PSV NA VRHU: "Tip" o velikom derbiju na "Johan Krojf Areni" u Amsterdamu (nedelja 16:45)

Đ. Samoilović

08. 01. 2021. u 10:00

"KOPLjANICI" imaju najbolju odbranu i napad u "Erediviziji" - "Filipsovci" završili 2020. raspucano, sa dva „pokera“ u mreži rivala

БЕГ АЈАКСА ИЛИ ПСВ НА ВРХУ: Тип о великом дербију на Јохан Кројф Арени у Амстердаму (недеља 16:45)

Foto: EPA

Prošlog proleća, virusna pandemija je zaustavila zahuktali Ajaks ka drugoj uzastopnoj tituli "Eredivizije", pošto je odlukom čelnika tamošnjeg prvenstva, fudbal potpuno zaustavljen a liga je završena bez pobednika. 

Zato su na jesen "kopljanici" Dušana Tadića krenuli sve iznova u istom ritmu i za sada deluju kao najozbiljniji takmac za trofej. Međutim, za petama su im odmah i fudbaleri PSV i samo je bod razlike (34:33) na tabeli između ova dva rivala koja će odigrati veliki derbi Holandije (nedelja, 16.45), što će im ujedno biti i prve provere u 2021.

Duel ovih timova predstavljaće i poslasticu za prognozere, koji će probati da naplate poznavanje fudbalskih prilika u „zemlji lala“ i malo odlutati od "mejnstrim" prvenstava kakva su englesko, nemačko, italijansko. Čar susretu daje i neizvesna šampionska trka, i u zavisnosti od ishoda praviće se dalje kalkulacije. Za Ajaks to je šansa da ode na +4, dok bi PSV pobedom prigrabio prvu poziciju i kreirao dva boda odstojanja.

Biće to okršaj i dva grada, Amsterdam na Ajndohven, koji će poput mnogih derbija u proteklih deset meseci proteći bez prisustva publike, lišen ikakve romantike.

Kada su u pitanju golgeterske navike ova dva tima, ono što se na prvi pogled izdvaja jesu, po brojkama, čvrste odbrane. Ajaks je u 14 kola primio samo deset golova, dok je PSV trenutno na koti 11. 

FORMA

AJAKS

Viljem (G) 1:1

Den Hag (G) 2:4
Utreht (D) 5:4
Cvole (D) 4:0
Tvente (D) 1:2

PSV

VENLO (D) 4:0

Valvijk (G) 1:4
Grafšap (G) 1:2
Utreht (D) 2:1
Herenven (G) 2:2

KVOTE

AJAKS PSV

1 1.63 X 4.46 2 4.63
 

Razlika od skoro 20 postignutih pogodaka na strani "kopljanika" najviše je zbog onog rafala Tadića i drugova protiv Venla, kada je lopta 13 puta pronašla svoj put do mreže. Ali i bez toga, "amsterdamersi" su daleko najraspucaniji tim lige, igraju po notama srpskog maestra, koji savršeno diriguje timom Erika Ten Haga.

Na drugoj strani, "filipsovci" su takođe jako efikasni u poslednje vreme. Grupu u Ligi Evrope su završili na prvom mestu, a 2020. su okončali sa dva "pokera" u mrežama rivala.

Kada su u pitanju međusobni okršaji dva holandska velikana, deluje da je Ajaks mnogo komforniji kad igra na svojoj "Johan Krojf areni“, što će biti slučaj i u nedelju. „Tukli“ su PSV u nekoliko prethodnih navrata, a poslednji poraz su zabeležili 2015. Na drugoj strani, kada se igra u Ajndhovenu, domaćin je znao da bude silan, ali isto tako se zadovoljavao i minimalcem.

Podrazumeva se to u ovako velikim derbijima, pobeda je pobeda, ma koliko razlike igralo ulogu.

Zbog svega nabrojanog nema sumnje da bi nedeljni derbi Holandije mogao da pruži pravi užitak svim ljubiteljima fudbala, naročito kladiocima, koji bi mogli da lepo da se goste ukoliko budu pametno prognozirali. „Bukmejkeri“ kažu da je Ajaks veliki favorit, mada kada se istrči na teren, sve kvote i prognoze padaju u vodu. Konce vuku trenutna inspiracija, nadahnuće i voljni

momenat.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!