NJIHOVE MREŽE SU IZA SEDAM BRAVA: "Tip" izdvaja timove koji su primili najmanje prvenstvenih golova u najboljim evropskim ligama!

ČELSI sa Mendijem između stativa pet od šest puta bez kapitulacije. Sosijedadu odbrana donela vrh o PSŽ i Lil instalirali neprobojne sefove.

ЊИХОВЕ МРЕЖЕ СУ ИЗА СЕДАМ БРАВА: Тип издваја тимове који су примили најмање првенствених голова у најбољим европским лигама!

Ilustracija sport Foto Dephositos

Bliži se kraj prvog dela prvenstva u mnogim ligama širom Evrope, ušlo se u poslednji mesec kalendarske 2020. i neki će za mesec dana na pauze, drugi će da pojačaju ritam poput Engleza, ali svima je zajedničko što će uskoro uslediti rekapitulacija učinjenog u minuloj jeseni. Slično će uraditi i prognozeri, koji u glavama već imaju iskristalisanu sliku o ekipama, načinima na koje igraju. Zna se u većini slučajeva ko su favoriti, ko su iznenađenja, a s vremena na vreme valja se podsetiti i onih klubova koji najbolje čuvaju svoje golove i koji su mreže zaključali iza sedam brava. 

KLjUČEVI KOD SENEGALCA

Početak ovog vodiča za zaključane mreže, počećemo od najuzbudljivijeg poprišta fudblaskih bitaka na Starom kontinentu, omiljenom većini kladioca, ali i “regularnih” ljubitelja fudbala. Radi se, naravno, o Premijer ligi, koja za razliku od prošle godine ima više ujednačenih ekipa u borbi za titulu. Za sada, kolo vodi Totenhem, koji zahvaljujući najboljoj odbrani na Ostrvu drži čelnu poziciju na tabeli. Primili su samo devet golova u proteklih deset kola, a Žoze Murinjo je defanzivne šrafove tima zategao do tačke pucanja. Mreža “pevaca” mirovala je na prethodna tri susreta, praznih šaka su ostali i Siti i Čelsi, a jedini tim koji se sladio protiv londonskog tima je Vest Hem u petoj rundi, kada je Ugo Loris tri puta video loptu iza leđa. Naredni rival im je Arsenal, koji je u velikoj rezultatskoj krizi poslednjih nedelja.

Uz njih, još jedan tim iz prestonice Engleske se izdvojio sa malo primljenih golova. U pitanju je Čelsi, sa deset kapitulacija u deset kola. Mada, da je Eduar Mendi, letošnje pojačanje, branio od početka, taj broj bi bio verovatno duplo manji. Jer otkako je Senegalac zamenio nesigurnog Kepu Arizabalagu na golu „plavaca“, kao da je progutao ključeve zamišljenih vrata između stativa, pošto je Čelsi na šest utakmica sa Mendijem kao prvim golmanom, primio samo jedan gol,  nešto što bi naučnici posmatrali kao statističku grešku. Za vikend,  Lampard i njegovi puleni dočekuju Lids, koji je uvek spreman da napadne rivala od samog starta, i biće zanimljiivo videti hoće li gol domaćina ostati netaknut pod naletima Bijelsinih osica.

ATLETIKO NEPREVAZIĐEN

A sa Ostrva, selidba na Apenine, i prestonicu neefikasnog fudbala. Jer, kako drugačije opisati prvi rang Španskog fudbala, koji iako pun izvrsnih tehničara i majstora fudbala, ne pleni raskošnom igrom punom golova. U svoj toj španskoj dekadenciji, izdvojio se Atletiko Madrid. A ko drugi, rekao bi  ironičan  čovek,i ne bi bio u krivu. “Jorgandžije” su u 11 kola samo dva puta primile gol, i drugi su na tabeli, a naredni rival im je Valjadolid, ne baš sinonim za efikasnost. Prvoplasirani tim La Lige, Sosijedad, odmah je iza Atletika u ovom segmentu sa pet primljenih golova uz 22 postignuta. Očigledan razlog zašto tim sa legendarne “Anoete” vuče konce u španskom prvenstvu.

BELENENSES ENIGMA

Ostaćemo još malo na Pirineijma, samo ćemo se spustiti nešto južnije, u Portugal. A tamo, lideru Sportingu zasada najbolje ide čuvanje svog gola. Ipak, tu je posebno zanimljiva i enigmatična ekipa Belenensesa, koja u osam kola ima zbir primljenih i datih golova isto osam?! Sa tri postignuta pogotka i pet kapitulacija, verovatno su jedini tim  u jačim ligama Evrope sa jednocifrenim zbirom u ove dve kategorije.

LAJPCIG, AJAKS, JUVE…

Kada su u pitanju, ostale najjače lige na Starom kontinetnu, u često efikasnoj Nemačkoj štrči Lajpcig sa samo šest primljenih golova, mada teško je očekivati da to neće pokvariti za vikend protiv Bajerna. U Italiji, to su Juventus i Verona (po 7), dok je u Holandiji neprikosnoven Ajaks sa samo pet vađenja lopte iz mreže. Neprobojne sefove, u Francuskoj, instalirali su prva dva tima na tabeli, Lil i PSŽ, koji su rivalima dozvolili po osam radovanja u dosadašnjem delu sezone.

DžERARDOVA POLICIJA SVE POHAPSILA

Bez obzira na to što Škotska premijer liga ne pripada eliti evropskog fudbala, ne bi bilo pravedno kada ne bismo pomenuli Rendžers, a pričamo o timovima sa malo primljenih golova. “Policajci” iz Glazgova, koje sa klupe predvodi legendarni Stiven Džerarad, žargonski rečeno su “pohapsili” sve rivale i samo su tri puta dopustili protivnicima da se raduju pogotku.

 Poslednji put protiv Madervela 27. septembra, a za vikend ih očekuje duel sa Ros Kauntijem, timom koji ima drugi najgori golgeterski učinak u Škotskoj. Takođe, kada su u pitanju manje atraktivne lige, vredno je spomenuti i tursku Alanju, sa samo tri kapitulacije u devet odigranih kola, što donekle objašnjava to što joj u tamošnjoj Superligi svi gledaju u "potiljak".

POREDAK 

Atletiko M. (Španija) 2 D Valjadolid

Sosijedad (Španija) 5 G Alaves
Ajaks (Holandija) 5 D Tvente
Sporting (Portugal) 5 ( G Famalikao
Belenenses (Portugal) 5 G Braga
Vitese (Holandija) 6 G Cvole
PSV (Holandija) 6 G Herenven
Lajpcig (Nemačka) 6 G Bajern Minhen
Juventus (Italija) 7 D Torino
Verona (Italija) 7 D Kaljari
PSŽ (Francuska) 8 G Monpelje
Lil (Francuska) 8 D Monako
Volfsburg (Nemačka) 8 G Keln
Totenhem (Engleska) 9 D Arsenal
Čelsi (Engleska) 10 D Lids
*Imena timova, liga, broj primljenih golova u prvenstvu, naredni meč

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024