TUGA I JAD SRPSKOG FUDBALA: Zaigraćemo na EP kad svi budu učestvovali

Novosti online

14. 11. 2020. u 14:47

JOŠ krajem prošle godine znali smo da nam je baraž jedina šansa da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, ali na kraju je nismo iskoristili.

ТУГА И ЈАД СРПСКОГ ФУДБАЛА: Заиграћемо на ЕП кад сви буду учествовали

Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Pobedili smo Norvešku, stali na samom kraju, kroz penale protiv Škotske, a ima i onih koji su "krah" predvideli davno, još u februaru, kada se osećalo da naša reprezentacija nema ono što je potrebno da bi prekinula crni niz koji traje 20 godina.

Mesec dana pre nego što je prvobitno bio zakazan plej-of za odlazak na Evropsko prvenstvo, bivši reprezentativac Milan "Lane" Jovanović dao je zanimljiv intervju za "Glas Srpske".

- Sve ovo što se dešava nije prokletstvo, već sramota. Kako stvari stoje, na EP ćemo zaigrati tek kad UEFA promeni pravila i dozvoli svim kontinentalnim selekcijama da nastupe na finalnom turniru", rekao je tada "Lane" Jovanović i u šaljivom tonu podvukao:

- Pa, ako ima neko da lobira za to, neka to uradi pod hitno".

Nije poznato da li je u međuvremenu postao optimista kada je fudbalska reprezentacija Srbije u pitanju, ali dobro je poznato da je i sam bio deo generacije koja nije mogla da se domogne Evropskog prvenstva.

Zbog toga je veoma samokritičan.

- Ovo što je naša reprezentacija pokazala u poslednje dve, tri decenije je daleko ispod formata ozbiljne ekipe. Za 20 i kusur godina u Beogradu nismo uspeli da pobedimo nijednu veliku reprezentaciju. To je neobjašnjivo. A onda, s druge strane, imamo melem za tu ranu, trijumf nad Nemačkom. Ta utakmica jasno pokazuje da smo mogli i morali više. I ona nam je, praktično, jedina uteha", naglasio je Jovanović koji je bio strelac pobedonosnog gola protiv "pancera" pre 10 godina.

Svestan je da je i njegova generacija propustila veliku šansu.

- Pogledajte konkretno moju generaciju. Pa skoro 90 odsto fudbalera bili su nosioci igre u svojim klubovima, kapiteni, lideri, najbolji u svojim ligama. Imali smo potencijal za najveća dostignuća, a zaigrali samo na jednom Mundijalu. To je skromno. Morali smo više", zaključio je on.

(Mondo/Glas srpske)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere