KORONA DIKTIRA TIM ZA ŠKOTE: Srbija u potpuno čudnim okolnostima dočekuje meč decenije

N. Iljukić

09. 11. 2020. u 20:50

DA su neke normalne okolnosti, verovatno bih već znao koji tim će u četvrtak da izađe na duel protiv Škotske.

КОРОНА ДИКТИРА ТИМ ЗА ШКОТЕ: Србија у потпуно чудним околностима дочекује меч деценије

Foto: N.Paraušić

Ovako, neke druge stvari diktiraju uslove u kojima se spremamo za najvažniju utamicu u poslednje dve decenije. Ovo je danas, na okupljanju "orlova" u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, priznao selektor Srbije Ljubiša Tumbaković kojeg su, kao i svakog navijača, uznemirile vesti o tome da vlasti određenih italijanskih pokrajina ne dozvoljavaju fudbalerima da napuste gradove u kojima igraju.

- Za sada su samo kapiten Aleksandar Kolarov i Sergej Milinković-Savić uspeli da doputuju u Beograd. Videćemo šta će se desiti sa Milenkovićem i Vlahovićem, koji nisu mogli da napuste Firencu. Još odranije je poznato da zbog virusa korona ne možemo da računamo na Filipa Đuričića, koji se sjajno uklopio u naš sistem i našu ideju, a to se dobro videlo na mečevima sa Norveškom u Oslu i sa Turskom u Istanbulu - priznaje Tumbaković.

U četvrtak uveče (20.45) Srbija dočekuje Škotsku u finalu baraža prošlogodišnje Lige nacija. Ova utakmica vodi pobednika direktno na Evropsko prvenstvo sledeće godine, u grupu u kojoj su već Engleska, Češka i Hrvatska. Ne zna se čiji je motiv veći... Da li Srbije, pošto smo poslednji put na EP bili 2000. (igralo se u Belgiji i Holandiji) i što je duel u Beogradu, ili Škotske, jer ova selekcija EP nije videla od 1996. (igralo se u Engleskoj) i što bi svoje mečeve sledećeg leta igrala na domaćem terenu, u Glazgovu...

- Naše je da motiv i nivo igre dignemo za nivo više od onoga što smo nedavno pokazali u Oslu i Istanbulu. Utakmica sa Norveškom u gostima nam je svima pokazala mnogo pozitivnih stvari. Za razliku od Norvežana, koji imaju najmanje četiri velike zvezde u timu, Halanda, Edegarda, Bergea i Serlota, Škote krasi nešto drugo. Mnogo disciplinovaniji pristup, karakter velikih boraca i timski duh. Od trenutka kada smo završili veliki ispit u Norveškoj, bavimo se skautiranjem njihove igre. Znamo odakle vrebaju najveće opasnosti - dodaje Tumbaković.

Znaju i Škoti i Tumbakovićev kolega Stiv Klark koliki je ulog.

- Imamo samo puna dva dana za pripremu u našem kampu za ovaj važan duel. Kada sam bio klupski trener, uvek mi je nekako bilo nejasno kako neko može da vodi reprezentaciju, jer ima premalo vremena da okupi i pripremi ekipu. Međutim, kada sam prošle godine počeo da se bavim ovim poslom, i pošto je ovo već šesto okupljanje reprzentacije koju vodim, jasno je da je vrlo važno da se brzo prilagođavamo situaciji. Očekujem borbene i disciplinovane Škote, koji takođe imaju svoj motiv - priznaje Tumbaković.

ZABRANE, VIRUS, POVREDE...

SPISAK igrača i razloga zbog kojih Ljubiša Tumbaković muku muči sa sastavom ekipe je sve duži i donekle bizarniji. On trenutno izgleda ovako:

NIKOLA MILENKOVIĆ: Vlasti pokrajine Toskana ne dozvoljavaju napuštanje Firence i ove italijanske regije. Njegov dolazak je i dalje neizvestan.

DUŠAN VLAHOVIĆ: On je Milenkovićev saigrač u Fiorentini, razlozi su isti.

MILOŠ VELjKOVIĆ: Verder ga ne pušta zbog epidemioloških razloga, koje je uvela nemačka savezna država Bremen.

DARKO LAZOVIĆ: Isti slučaj je za krilo Verone, kao i sa ostalim našim "Italijanima"

FILIP ĐURIČIĆ: Već desetak dana je pozitivan na virus korona, neće igrati protiv Škotske.

ALEKSANDAR KOLAROV: Uspeo je da doputuje u Srbiju iz Italije, ali ima povredu zadnje lože, njegov nastup je pod upitnikom.

SAŠA LUKIĆ: Problem sa izlaskom iz Italije važi i za vezistu Torina.

ĐORĐE DESPOTOVIĆ: Lakša povreda.

FILIP KOSTIĆ: Oporavio se od povrede, nema snagu za 90 minuta.

PROBLEMI Ljubiša Tumbaković Foto M. Vukadinović

NADA Aleksandar Kolarov Foto N. Paraušić

NEĆEMO VEŽBATI PENALE

POSTOJI mogućnost da se putnik na EP u četvrtak uveče ne reši ni posle 120 minuta igre, već posle izvođenja jedanaesteraca.

- Nismo vežbali penale ni pred meč u Norveškoj, jer nisam nešto pobornik te ideje. Nećemo penale vežbati ni sada. Voleo bih da sve rešimo ranije - iskren je Tumbaković.

GUDELj: OPASNE "DUGE LOPTE"

OSVAJAČ Lige Evrope sa Seviljom i verovatno fizički najspremniji igrač reprezentacije Srbije, Nemanja Gudelj je objasnio šta je ključ za uspeh.

- Poverenje koje mije ukazao selektor Tumbaković trudim se da vratim svakim minutom provedenim na terenu. Želimo da odigramo još bolje nego u Norvekoj, ako je to moguće. Škoti su izuzetno opasni kod takozvanih dugih lopti i u direktnim duelima. Ako to sprečimo, bićemo na dobrom putu - tvrdi Gudelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri