ZBOGOM FUDBALU KAKAV POZNAJEMO: FIFA ulaže milijarde u novo evropsko takmičenje!

Novosti online

20. 10. 2020. u 18:48

Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Arsenal, Čelsi, Totenhem... Samo su neki od evropskih klubova koji bi mogli da budu klubovi osnivači Evropske premijer lige koju bi sa oko pet milijardi funti podržala FIFA.

ЗБОГОМ ФУДБАЛУ КАКАВ ПОЗНАЈЕМО: ФИФА улаже милијарде у ново европско такмичење!

Foto: Arhiva Novosti

Kako je preneo Skaj njuz, Liverpul i Mančester junajted su u pregovorima o učešću u novoj ligi koja bi uključivala desetak najvećih evropskih klubova iz Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske koji su takođe u pregovorima sa FIFA.

Kako se navodi, projekat Evropske premijer lige podržava Međunarodna fudbalska federacija koja je spremna da ga finansira sa oko pet milijardi funti.

Skaj navodi da bi u ovoj ligi moglo da učestvuje do pet engleskih klubova, a takmičenje u novom formatu najranije bi počelo 2022. godine.

U svom izveštaju Skaj se poziva na izvore bliske FIFA koji navode da se Međunarodna fudbalska federacija angažovala oko osmišljavanja formata koji bi trebalo da uključi do 18 klubova. Mečevi u ovom takmičenju odigravani bi bili paralelno sa ostalim mečevima svih evropskih takmičenja.

Kruna takmičenja bio bi plej-of kojim bi bio utvrđen konačni poredak, a očekuje se da bi nagradni fond za pobednike mogao da bude i više stotina miliona funti svake godine.

Navodno, zvanično saopštenje o planovima za novo takmičenje očekuju se krajem meseca, a većina detalja mogla bi da bude poznata već u četvrtak. To uključuje i spisak klubova koji bi u takmičenju učestvovali.

Skaj, pozivajući se na svoje 'insajdere' tvrdi da su u pregovorima oko učešća u ovom takmičenju uz Liverpul i Mančester junajted još i Arsenal, Čelsi, Totenhem i Mančester siti. Ukoliko se cela priča ispostavi kao pouzdana biće zanimljivo da vidimo koji će to klub iz takozvane "velike šestorke" izvisiti za priliku da se bori za te stotine miliona funti.

Što se tiče klubova iz ostalih zemalja, očekivano, pominju se Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen, Juventus, Bajern...

Takođe, očekuje se da svi klubovi "osnivači" za samo učešće u novom takmičenju dobiju i po nekoliko stotina miliona funti. Novac će biti raspoređivan po veličini i vrednosti brenda koji nosi ime kluba pa bi tako Manečster junajted i Real Madrid dobili najveću količinu novca za samo učešće u ligi.

Ukoliko ova ideja, koja zapravo i nije nova, bude sprovedena u delo, uveliko bi ugrozila Ligu šampiona, elitno UEFA takmičenje. Nije poznato ni da li samo UEFA podržava ovaj novi format takmičenja iako postoje indicije da to nije slučaj.

Insajderi Skaja tvrde ipak da UEFA uopšte nije uključena u celu priču i da FIFA na ovaj način potkopava autoritet Evropske kuće fudbala. Ni FIFA ni UEFA nisu se oglasile zvanično po ovom pitanju.

(SPORT KLUB) 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GRCI, BIVŠA BRAĆO, OVO VAM NEĆEMO OPROSTITI: Nemanja Matić, besan zbog Kosova, poslao brutalnu poruku lažnim prijateljima