SRBIJA SE SPREMA ZA NORVEŠKU: Da li iko veruje u "orlove"?

N. Iljukić

06. 10. 2020. u 13:06

KAKVA je igra srpskih klubova u kvalifikacijama za evropska takmičenja, videli smo u poslednja dva meseca.

СРБИЈА СЕ СПРЕМА ЗА НОРВЕШКУ: Да ли ико верује у орлове?

Foto: N.Paraušić

Ništa bolji pogled nije ni na reprezentaciju naše zemlje, koja u četvrtak (20.45) u Oslu igra meč godine u polufinalu baraža za odlazak na Prvenstvo Evrope. Rival je Norveška, a jedna od šansi da dobro prođemo na ovoj utakmici je i mogućnost da se Erling Haland uspava i ne dođe na stadion "Uleval" na vreme. Ili uopšte...

Malo kome je do šale danas u stručnom štabu. Najmanje selektoru Ljubiši Tumbakoviću, koji je juče u Staroj Pazovi počeo da okuplja svoje jato "orlova", koji u sredu ujutro kreću ka severu Evrope. Na svu muku oko pronalaženja taktike, motiva i dobrog tima sa zdravim igračima nadovezalo se i jedno novinarsko pitanje juče na konferenciji za medije koju je virus korona odavno osudio na "onlajn izdanje", ili što bi se reklo - na daljinu. Pitanje je bilo razmišlja li Tumbaković možda i o ostavci ukoliko u Oslu Haland, Serlot, Edegard i ostali "vikinzi" budu u formi u kakvoj se trenutno nalaze.

- Eto, utakmica još nije počela, a već se razmišlja o porazu i priča se paušalno o nekom mom odlasku. Zašto bih odlazio sa klupe? Ovo je posao kao i svaki drugi. Vodio sam milion utakmica i nikada nisam pobegao. Vodiću i dalje milion utakmica. Treba da budemo pozitivni, ako tako ne budemo razmišljali onda ne treba ni da radimo. Hajde da se okrenemo pozitivnim stvarima. Ovo je sport. U sportu treba da se nadmećemo i pokažemo vrednost. Tako treba da razmišljaju i mediji i narod. Da ne razmišljamo šta će biti ako izgubimo i šta će se desiti? Neće se desiti ništa. Postoje i drugi poslovi u životu koji mogu da se rade - kaže Tumbaković.

Ako je deo medija, osvedočeno, u nekakvom "rikverc modu" i ako je stari slogan FSS "Cela je nacija reprezentacija" samo slovo na papiru i ništa više, onda je jasno da je Tumbaković sa svojih najboljih 11 osuđen da izađe na norveško nevreme i donese fudbalskoj Srbiji tračak sunca i nade...

- Za razliku od septembarskih mečeva i poraza od Rusije i remija sa Turskom, sada igrači imaju mnogo više takmičarskih mečeva u nogama i sugurno su spremniji nego pre mesec dana. Realno, pred duel sa Norveškom imaćemo samo jedan pravi, taktički trening u kojem ćemo da spremimo sve za duel u Oslu. Osim fudbalske pripreme, važan je i motiv, a on pred ovakve važne duele može da bude presudna stvar. Zato se i nadam da će se individualni kvalitet koji posedujemo skoro na svakoj poziciji u timu videti na delu u četvrtak - kaže Tumbaković.

Pomen norveškog nevremena svodi se na činjenicu da će u Oslu tokom utakmice da pljušti sa neba, uz jedva desetak stepeni Celzijusa. Ne miriše na dobro, ali na šta tek miriše forma Halanda, koji je ovog vikenda dva puta bio strelac za Borusiju.

- Bilo bi dobro da je Haland jedini koji treba da se zaustavi u timu Norvežana. Imaju oni još sjajnih igrača, dobar tim koji je dobro vođen sa klupe - jasan je Tumbaković.

Osim "divova" u odbrani i napadu, Norvežani imaju i sjajne trkače u veznom redu. Jedan od "trkača" u našoj sleekciji nažalost zbog povrede kolena ne može da dođe.

- Filip Kostić mnogo znači ovoj reprezentaciji. On je jedan od naših ključnih igrača, naravno da nas je njegov izostanak poremetio, ali spremamo se bez onih koje nemamo. Nikola Maksimović nema dozvolu da dođe iz Napolija u Srbiju, slično postupa i Verder sa Veljkovićem, ulažemo još neke napore da ih dovedemo. Tu je i loša vest o povredi golmana Rajkovića - nabrojao je Tumbaković probleme sa kojima se sreće.

Danas da prođete Terazijama, gde je inače sedište FSS, i napravite anketu sa pitanjem: šta će biti u četvrtak uveče, rezultati te ankete ne bi navukli nikome osmeh na lice. Prvo, što malo ko veruje u Srbiju i drugo, možda i poražavajuće, što dobar deo ljudi i ne zna šta je u četvrtak uveče u Oslu. Zbog obe stvari, podrška "orlovima" da se uzdignuta čela vrate iz Osla!

NORVEŠKA NIJE SAMO HALAND

VEZISTA španskog Hetafea Nemanja Maksimović je optimista pred meč u četvrtak.

- Nije Norveška samo Erling Haland. Radi se o sjajnom igraču koji je u vrhunskoj formi. ali Srbija takođe ima kvalitet i verujem da će on da se vidi u Oslu - kaže Maksimović.

POLUFINALE

ČETVRTAK

Norveška - Srbija (20.45)

Škotska - Izrael (20.45).

FINALE

12. novembar (u Beogradu ili Oslu)

o Nema revanša, odlučuje jedan meč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!