KOMISIJA ZA ŽENSKI FUDBAL: Izbaciti ŽFK "Sloga" iz Superlige, narušavaju integritet takmičenja!

A. Ilić

30. 09. 2020. u 20:34

Komisija za Ženski fudbal FS Beograd je na inicijativu predsednice Komisije za ženski fudbal pri FS Beograd Jelene Stanković, podnela zahtev za automatsko isključenje ŽFK "Sloga" iz Zemuna iz takmičenja Superlige Srbije za žene.

КОМИСИЈА ЗА ЖЕНСКИ ФУДБАЛ: Избацити ЖФК Слога из Суперлиге, нарушавају интегритет такмичења!

Ilustracija sport Foto Dephositos

Takođe se traži i razrešenje Vlade Krstivojevića sa funkcije predsednika Komisije za ženski fudbal FSS. 

Kako je navedeno Komisija za Ženski fudbal je dopis dostavila svim klubovima Prve i Superlige Srbije, kao i FS Srbije. Odgovor nijedne strane nije stigao. 

"Komisija za ženski fudbal, Fudbalskog saveza Beograda prati već duži period klubove sa teritorije grada Beograda koji su u stalnom sistemu takmičenja koliko daju doprinos razvoju ženskog fudbala u okviru grada Beograda pa i na nivou Srbije. Uočeno je da jedan klub u kontinuitetu ne preduzima ništa na organizazaciji, omasovljavanju i unapređenju mlađih kategorija". navode iz Komisije.

Predsednica Komisije Jelena Stanković ističe da ŽFK "Sloga" iz Zemuna ignoriše fudbalske propise, svesno krši propozicije takmičenja Superlige Srbije i protivno propisima je započeo takmičarsku sezonu 2020/2021. Čime su automatski sebi presudili po pitanju statusa. 

"Propozicije takmičenja za Super ligu Srbije (SL. List FSS „Fudbal“ br.12/2 od 14.07.2020) u članu 12 . u uvodnom delu sadrži reč "mora", što podrazumeva da klubovi koji se takmiče u Super ligi Srbije za žene moraju da ispunjavaju sledeće uslove : u tački 9, 12 i 13 izričito obavezuje klub da mora da posveti dužnu pažnju mlađim kategorijama", a potom se navodi: 

"Tačka 13 pomenutog Čl. 12 je jasna i precizna, koja se ne tumači i odluku o njoj donosi isključivo klub.  Na organima FSS je obaveza da je primene i sprovedu bez upuštanja unutrašnje odluke kluba. Ona glasi „Klub čije mlađe selekcije u toku takmičarske sezone budu isključene  ili odustanu od takmičenja u Razvojnoj ligi, automatski gubi status člana Super lige“", podseća Stankovićka.

Po njenim rečima, klub Superlige Srbije ŽFK "Sloga iz Zemuna je doneo prikrivenu samoinicijativnu odluku da ne učestvuje sa kadetskom selekcijom u Razvojnoj ligi Srbije tako što je prećutao pred prvenstvo Super lige Srbije da nema formiranu kadetsku selekciju, to je isto uradio (prećutao) dovodeći u zabludu organe Fudbalskog saveza Beograda prećutkujući da klub nema uslova da započne prvenstvo Razvojne lige Srbije. 

Jelena Stanković iznosi i dokaze za svoje tvrdnje. 

"Prvenstvo Razvojne lige Srbije je počelo 08.09.2020 godine.  Tog datuma je ŽFK „Sloga“ morao da ima minimum registrovanih igračica mlađih kategorija sa  pravom nastupa. Na veliku žalost ženskog fudbala rukovodstvo kluba nije bilo u stanju da u Beogradu registruje više od šest igračica s pravom nastupa za kadetsku selekciju.

ŽFK „Sloga“ iz Zemuna dana 08/09.avgusta 2020 godine nije imala osnovni uslov da započne prvenstvo Super lige Srbije za žene iz razloga jer je u "Komet" sistemu imao samo šest ispravno registrovanih igračica mlađih kategorija s pravom nastupa za kadetsku selekciju", uz još jedan dodatak: 

"Na dan 29.09.2020 godine samo su Lilić Milica rođena 20.10.2005 godine, Lukić Marta rođena 17.08.2005, Matejić Elena rođena 15.04.2006 godine, Radoičić Iva rođena 03.01.2006, Danilov Andrijana rođena 08.04.2005 godine i Manojlović Jovana 02.12.2005.godine, registrovane za ŽFK „Sloga“ Zemun".

FOTO: Printskrin

Predsednica komisije za ženski fudbal Jelena Stanković smatra da je ŽFK "Sloga" ovim potezom narušio regularnost takmičenja. Klub je po njenim rečima doveo sve klubove u Srbiji u podređen položaj, jer je punih sedam kola u Superligi Srbije nastupao bez ispunjavanje osnovnog uslova da započne prvenstvo. 

"Zahtevamo da se dosledno primeni  čl. 12  tačka 13 Propozicija takmičenja Super lige Srbije žene  tj. samo konstatuje da ŽFK „Sloga“ iz Zemuna automatski gubi status učesnika Superlige Srbije za žene, da se svi rezultati kluba brišu iz tabele, pokrene disciplinski postupak i predsednik kluba,  ujedno predsednik Komisije za ženski fudbal FSS, razreši dužnosti zbog grubog kršenja fudbalskih propisa i izazivanja neregularnog takmičenja", navodi se u zahtevu koji je poslat na adresu FS Srbije, kao i klubova Super i Prve lige Srbije.

Stankovićka na kraju poručuje da se su sve činjenice i dokazi koji su navedeni u zahtevu proverljivi, a svi naknadni ili retroaktivni poslovi na otklanjanju propusta ne proizvode pravno dejstvo jer je nastupila posledica u Super ligi Srbije i Razvojnoj ligi Srbije.

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati