MOŽE LI NEKO DA UZME KRUNU OD VEČITIH? Startovala, po mnogo čemu specifična, fudbalska Superliga Srbije

KRENULA je nova sezona Superlige. Fudbal u Srbiji je svojevremeno stao samo pod nemačkim bombama 1941, NATO bombama 1999, ali nije pred virusom korona 2020.

МОЖЕ ЛИ НЕКО ДА УЗМЕ КРУНУ ОД ВЕЧИТИХ? Стартовала, по много чему специфична, фудбалска Суперлига Србије

Marko Gobeljić i Lazar Marković Foto M. Vukadinović

Svetska epidemija odrazila se više nego direktno na izgled, raspored i sistem takmičenja u sezoni 2020/2021, koja će se završiti polovinom maja, ako ne bude nepredviđenih stvari kao početkom ove godine, koja je za - zaborav.

Što reče Borislav Pekić u romanu "Besnilo": "Plan je OK, samo ga se događaji zbog nečega ne drže", tako ćemo i sezonu pred nama da gledamo sa zebnjom. Igrom sudbine i crnohumorno rečeno, nekoliko srpskih klubova mogu da zahvale upravo koroni što će i narednih devet meseci da imaju nadimak superligaši, što će bliža rodbina moći da ih vidi čak i u nekom TV prenosu. Jer, da ne beše pandemije i milosrdne odluke Fidbalskog saveza Srbije od pre dva meseca, Rad i Mačva bi uveliko bili stepenik niže. Ovako, u sezoni pred nama gledaćemo čak 20 timova u elitnom rangu tkmičenja i 18 u Prvoj ligi Srbije.

U maju 2021. će da bude "seča", pa će tako iz elite ispasti čak šest timova, Superligu će dopuniti dve ekipe iz Prve lige, pa će ona da broji 16 članova. Naravno, ako se u međuvremenu ne pojavi neki drugi predlog, a to ne bi bilo ništa čudno ni novo, pošto je poslednjih godina usred sezone umeo da se menja sistem takmičenja, sa plej-ofom ili bez njega, sa brojem stranaca, sa podelom bodova i sličnim stvarima. I sve to kako se "ćefne" nekom ili jednom od klubova(?!).

Zato će sezona pred nama da bude puna izazova i zanimljivija možda više nego ikada. Ako ni zbog čega drugog onda i zbog šampionske trke, pošto je UEFA odavo nagovestila da će vicešampioni trećerazrednih fudbalskih liga, u kakvu (nažalost) ubrajaju i našu, ići u drugorazredno ili trećerazredno evropsko klupsko takmičenje kojem ni u UEFA ne znaju kako da daju ime...

STANKOVIĆ: CILjEVI SU UVEK NAJVIŠI

TRENER Crvene zvezde Dejan Stanković nije želeo ništa da obećava, niti da se bavi prognozama.

- Znamo ciljeve, pred nama je početak prvenstva, ubrzo ćemo gledati ka LŠ, kako bismo znali datume početka naših kvalifikacija. Prognoze ne mogu da dajem. Ja sam po prirodi realista, ali i veliki optimista po pitanju svega. Žrtvovali smo nekoliko dana prirpema da bi igrači dobili veći odmor. Ipak, pripreme su bile jake, krećemo u novu sezonu posle ozbiljnog rada - istakao je Stanković.

Pošto je ovde decenijama ista priča i pošto se Partizan i Zvezda, uglavnom, smenjuju na šampionskom tronu, biće zanimljivo da se vidi da li Vojvodina može, okićena Kupom Srbije, da pokaže nešto više od zuba i mišića i ozbiljnije se umeša u trku za titulu. Jer, za sada deluje kao naučna fantastika prognoza da bi do najvrednijeg pehara mogao bilo ko osim beogradskih večitih rivala.

FSS: TESTIRANjA NA TRI NEDELjE

MERE zaštite i prevencije tokom pandemije virusa korona biće veoma ozbiljne. Zahvaljujući ministru poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislavu Nedimoviću, FS Srbije je potpisao sporazum o tehničkoj saradnji sa Direkcijom za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede sa ciljem da se na adekvatan način zaštiti zdravlja svih učesnika u takmičenjima Superlige i Prve lige Srbije (igrača, stručnih štabova, sudija i delegata) u odnosu na epidemiju.

Testiranja će se vršiti periodično, odnosno na svake tri sedmice, ali i u drugim terminima u zavisnosti od potreba i konkretne situacije. Osim toga, sporazum predviđa da će biti omogućeno periodično testiranje reprezentativnih selekcija FSS i njihovih stručnih štabova, kao i radnih zajednica FS i Zajednice klubova koje su uključene u organizaciju profesionalnih fudbalskih takmičenja.

DARKO RAMOVŠ: SVI DA BUDU ODGOVORNI  

DARKO Ramovš, generalni sekretar Zajednice Superlige i Prve lige Srbije, o novoj sezoni, za "Novosti", kaže:

MILOŠEVIĆ: ISKUSTVO KAO PREDNOST

ŠEF struke Partizana Savo Milošević veruje da njegova ekipa u novoj sezoni poseduje kvalitet za najviša ostvarenja u oba domaća takmičenja.

- Hvala Bogu, prvi put posle dugo godina Partizan ima praktično istu ekipu s kojom je okončao minulu sezonu. To je naš najveći plus. Neće biti kao prethodnih godina, kad je znalo da nas u prelaznom roku napusti od sedam do deset igrača, pa nastaje haos, jer je u novonastalim okolnostima nemoguće raditi - podvukao je Milošević.

- Kao i svuda u svetu, i fudbal kod nas je na neki način žrtva pandemije. Superligu, Prvu ligu i sve ostale lige gledaćemo jedan izvesni vremenski period bez navijača na tribinama i za sada ne znamo koliko dugo. Apelujemo na sve sportske radnike, fudbalere i medije u Srbiji da budemo odgovorni prema svom i zdravlju drugih ljudi, jer ne želimo da fudbal i život stanu kod nas.

On je istakao i neophodnost što bržeg i kvalitetnijeg uvođenja nekoliko strateških projekata u srpski fudbal.

- Nije se odustalo ni od uvođenja VAR tehnologije, ni od privatizacije klubova, niti od poboljšanja infrastrukture. Naprotiv, aktivno se radi na svemu ovome i rezultati će biti vrlo brzo vidljivi - potvrdio je Ramovš.

LALATOVIĆ: NA TITULU, ŠTO DA NE?

STIGLA je Vojvodina krajem juna do drugog kup pehara u istoriji i sasvim je normalno da "lalama" u novoj sezoni rastu apetiti. Strateg novosadskog superligaša Nenad Lalatović je kratko i efektno najavio ono što nas očekuje u sezoni 2020/2021.

- Uvek je dobro imati cilj, meni je sada da razdvojimo Zvezdu i Partizan na tabeli, ako je to moguće da se borimo za prvo mesto. Što da ne - pita se šef struke Novosađana.

VESELINOVIĆ: VREME ZA NAPAD NA VRH

KLUB sa Banovog brda važi za jedan od najorganizovanijih u ligi, pa je logično da tim koji sa klupe predvodi Aleksandar Veselinović u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama.

NAJVREDNIJE EKIPE

1. Crvena zvezda 52,9

2. Partizan 39, 5
3. Vojvodina 15
4. Čukarički 13,65
5. TSC 10,43
* Izvor "Transfermarkt", u milionima evra.

- Čukarički kao jedan od najorganizovanijih i vodećih klubova u srpskim uslovima, u prethodnih sedam-osam godina, ima sasvim jasne ambicije, da bude u vrhu srpskog fudbala. Ono što je najjasnije, na svakoj utakmici imamo opredelenje da idemo na pobedu - istakao je Veselinović.

 

NA "ARENI" TRI MEČA PO KOLU

UTAKMICE Superlige ljubitelji fudbala u našoj zemlji će i ove sezone moći da gledaju na kanalima televizije "Arena sport 2. Kako nam je potvrđeno u ovoj televiziji, tokom prvog dela sezone u svakom kolu će direktno biti prenošene tri utakmice (C. zvezda, Partizan i uglavnom mečevi koji se igraju petkom), dok će u drugom delu sezone doći do proširenja direktnih uključenja.

 

C. ZVEZDA

DOŠLI: Srđan Spiridonović (Pogon), Aleksandar Katai (bez kluba), Gelor Kanga (Sparta Prag).

OTIŠLI: Marko Konatar (Inđija, pozajmica), Miloš Čupić (Zlatibor), Strahinja Savić (Metalac), Nemanja Stojić (Zlatibor, pozajmica), Aleksandar Stanković (Grafičar, pozajmica).

PARTIZAN

DOŠLI: Frenk Banjak (Olimpija), Dušan Lalatović (Dunajska Streda), Denis Stojković (?), Nikola Čolić (Partizan 19), Stefan Radmanovac (Partizan 19).

OTIŠLI: Petar Gigić (Ujpešt, pozajmica), Marko Jovičić (Inđija, pozajmica), Stefan Radmanovac (Zlatibor, pozajmica).

VOJVODINA

DOŠLI: Novica Maksimović (Panionios), Goran Vuklis (Kabel), Vladimir Kovačević (Kortrajk).

OTIŠLI: Emil Rockov (Fehervar), Jovan Kokir (Metalac).

TSC

DOŠLI: Mihajlo Banjac (Inđija), Damjan Dostanić (Ajaks 19), Edvin Eleven (Crvena zvezda 19), Dino Dolmagić (Javor), Stefan Santrač (C. zvezda 19), Nemanja Petrović (Rad).

OTIŠLI: David Sinković (Scentlorink, pozajmica), Mladen Galić (Proleter), Dragan Svitić (?), Filip Arsenijević (?).

RADNIČKI N.

DOŠLI: Žarko Marković (Radnik), Nenad Gavrić (Napredak), Nikola Aksentijević (Napredak), Aleksandar Kostić (Bačka), Ilija Spasić (Vojvodina 19), Kristijan Živković (Požarevac), Todor Petrović (Inter Zaprešić), Dušan Stojiljković (Budućnost Podgorica).

OTIŠLI: Aleksandar Todorovski (Grafičar), Saša Stojanović (kraj karijere), Filip Knežević (?).

ČUKARIČKI

DOŠLI: Danilo Pantić (Čelsi), Nemanja Tošić (Mačva), Stefan Radojičić (Čukarički 19), Mitar Ergelaš (Čukarički 19), Uroš Ignjatović (Čukarički 19), Novak Micović (Čukarički 19), Uroš Drezgić (Čukarički 19).

OTIŠLI: Miroslav Bogosavac (Ahmat), Luka Zorić (IMT), Kosta Aleksić (Inđija).

METALAC

DOŠLI: Aleksandar Desančić (Napredak), Filip Antonijević (Kolubara), Ljubiša Pecelj (Kolubara), Nemanja Anđelković (Javor), Aleksandar Vasiljević (Zemun), Strahinja Savić (C. zvezda), Jovan Kokir (Vojvodina).

OTIŠLI: Nemanja Šćekić (Žarkovo), Igor Vićentijević (Radnički KG), Bojan Mijailović (Javor), Darko Gojković (Zlatibor), Marko Vancagović (?), Dejan Koraksić (?).

VOŽDOVAC

DOŠLI: Nikola Stanković (Larisa), Miloš Pantović (C. zvezda, pozajmica), Marko Gajić (Olimpija), Lazar Popović (Voždovac 19), Vasilije Mijailović (Voždovac 19).

OTIŠLI: Nikola Mikić (Grafičar), Lazar Popović (Kolubara, pozajmica), Viktor Živojinović (Proleter), Nemanja Nikolić (Tuzla siti), Stefan Purtić (Inđija), Nenad Cvetković (Ašdod), Ognjen Krasić (?).

INĐIJA

DOŠLI: Eliomar (Mladost), Jovan Krneta (Zira), Marko Konatar (C. zvezda,pozajmica), Marko Jovičić (Partizan, pozajmica), Kosta Aleksić (Čukarički), Nikola Tripković (Spartak, pozajmica), Uroš Vukićević (Sinđelić), Stefan Purtić (Voždovac).

OTIŠLI: Mihajlo Banjac (TSC), Nemanja Bosančić, Vladan Milosavljev (Kolubara), Vojin Pavlović (Jezero), Vasilije Janjić (Zlatibor), Branislav Tomić (N. Pazar), Marko Knežević (?).

BAČKA

DOŠLI: Nikola Krčmarević (Keralta), Luka Gojković (BSK Borča), Slaviša Stojanović (Keralta), Dejan Parađina (Rad), Slađan Mijatović (Radnički KG), Andreja Lazović (Ofk Beograd), Nikola Njamculović (C. zvezda 19), Nemanja Zdravković (Radnički KG), Marko Klisura (bez kluba).

OTIŠLI: Jovan Marinković (Napredak), Sava Radić (Dubočica), Aleksandar Kostić (Radnički N), Nemanja Krstić (Zlatibor).

ZLATIBOR

DOŠLI: Vasilije Janjić (Inđija), Aleksa Vidić (Budućnost P.), Nemanja Krstić (Bačka), Nikola Bjeloš (Čelik), Darko Gojković (Metalac), Miloš Čupić (C. zvezda, pozajmica), Nemanja Stojić (C. zvezda, pozajmica), Stefan Radmanovac (Partizan, pozajmica), Nemanja Ivanović (Zorja, pozajmica).

OTIŠLI: Nemanja Kruševac (Sloga), Todor Glišović (Sloboda), Luka Đokić (Sloga), Danilo Bracanović (Mornar), Miloš Rnić (?), Nikola Nedeljković (?), Nikola Divac (?).

MAČVA

DOŠLI: Stefan Dabić (Grafičar), Branislav Knežević (Mačva 19).

OTIŠLI: Marko Jevtić (Javor), Mladen Živković (Napredak), Nemanja Tošić (Čukarički), Nenad Jovanović (Žarkovo).

JAVOR

DOŠLI: Nikola Tričković (Mladost), Siniša Babić (Borac Sakule), Petar Ristić (Brodarac), Bojan Mijailović (Brodarac), Ibrahim Tanko (Mladost), Anes Rušević (Proleter), Marko Jevtić (Mačva), Srđan Šćepanović (Proleter), Vladimir Otašević (Spartak), Pavle Sava Pavlović (OFK Beograd), Bojan Jelić (Javor 19), Željko Basarić (Javor 19).

OTIŠLI: Nikola Kuveljić (Visla), Boban Đerić (Tuzla siti), Ivan Cvetković (Budućnost), Željko Basarić (Budućnost, pozajmica), Dino Dolmagić (TSC), Nemanja Anđelković (Metalac), Nikola Milošević (Proleter), Nikola Petković (Šambli), Zoran Švonja (?), Rastko Šuljagić (?), Veljko Filipović (?), Andrej Jakovljević (?), Ivan Vasiljević (?), Ivan Rogač (?), Saša Varga (?).

N. PAZAR

DOŠLI: Semir Dacić (Željezničar), Nikola Vukajlović (Budućnost P.), Branislav Tomić (Inđija), Nemanja Perić (Budućnost Dobanovci), Nikola Vlajković (Radnički Pirot), Marko Marinković (Sloboda Tuzla), Ervin Kurti (Jošanica), Ševkija Resić (Sarajevo, pozajmica), Numan Kurdić (Sarajevo, pozajmica), Nikola Kovačević (bez kluba), Abdul Sise (Šiltigem).

OTIŠLI: Ivan Pejaković (Pelister), Enes Hot (Pelister), Miloš Đokić (Kolubara), Enver Alivodić (kraj karijere), Nemanja Trajković (?), Kadir Hajrović (?).

PROLETER

DOŠLI: Nikola Marjanović (Brodarac), Lazar Kojić (Fortuna Sitard), Danilo Milenković (Jedinstvo Surčin), Mihajlo Dragićević (Brodarac), Viktor Živojinović (Voždovac), Vladan Elesin (Trajal), Mladen Galić (TSC), Marko Janković (Žarkovo), Nikola Milošević (Javor), Bojan Kovačević (Kaspi), Ilja Lukaševič (Soligorsk).

OTIŠLI: Srđan Šćepanović (Javor), Vladimir Ilić (Jagodina), Lazar Marjanović (Grafičar), Anes Rušević (Javor), Petar Karaklajić (AEK), Milorad Balabanović (?), Slobodan Novaković (?), Nikola Perić (?).

MLADOST

DOŠLI: Redžis Baha (Napredak), Miloš Cvetković (bez kluba), Filip Nović (Brodarac), Stefan Maksimović (Crvena zvezda 19).

OTIŠLI: Nikola Tričković (Javor), Eliomar (Javor), Ibrahim Tanko (Javor), Filip Stojanović (Kolubara), Predrag Pavlović (Trajal), Ivan Pešić (Borac), Stefan Jaraković (Sloboda).

NAPREDAK

DOŠLI: Nikola Leković (Tuzla siti), Mateja Zuvić (Partizan 19), Miroljub Kostić (Radnik), Srđan Kocić (Kolubara), Nemanja Milovanović (Kolubara), Mladen Zeljković (Čelik), Nikola Nović (Sinđelić), Mladen Živković (Mačva), Jovan Marinković (Bačka), Dino Šarac (Hajduk 1912), Lazar Milošev (Tabor Sežana), Srđan Matić (Stadl Paura).

OTIŠLI: Miroslav Bjeloš (Ujpešt), Nenad Gavrić (Radnički Niš), Aleksandar Desančić (Metalac), Tomislav Pajović (Kolubara), Nikola Aksentijević (Radnički Niš), Regis Baha (Napredak), Nemanja Andrijanić (Sloga Kraljevo), Slobodan Babić (Sloga), Marko Kordić (Iskra Danilovgrad), Nemanja Lakić-Pešić (?), Andrej Ilić (?), Milan Vusurović (?), Nikola Eskić (?).

RADNIK

DOŠLI: Miloš Spasić (Radnički Pirot), Igor Sehapi (Teleoptik), Mihajlo Oreščanin (Budućnost Dobanovci), Nikola Radmanovac (Trajal).

OTIŠLI: Žarko Marković (Radnički Niš), Miroljub Kostić (Napredak), Vladan Pavlović (kraj karijere), Luka Micić (?), Filip Stanisavljević (?), Boban Georgijev (?).

RAD

DOŠLI: Mihajlo Milutinović (Spartak).

OTIŠLI: Andrija Kaluđerović (Žalgiris), Dejan Parađina (Bačka), Nemanja Petrović (TSC), Milan Jagodić (?), Marko Nikolić (?), Ostoja Stjepanović (kraj karijere).

SPARTAK

DOŠLI: Nemanja Branković (Sinđelić), Maksim Andrušenko (Smederevo), Vasko Kalezić (Budućnost), Mile Savković (bez kluba), Ognjen Mažić (Spartak 19).

OTIŠLI: Vladimir Otašević (Javor), Milan Milanović (Sloboda), Mihajlo Milutinović (Rad), Nikola Tripković (Inđija), Vladimir Simunovic (?), Andrezinjo (?).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PARTIZAN SE OGLASIO O POVREĐENIM IGRAČIMA: Evo kakvo je stanje sa Jovanovićem i Saldanjom