DIJAMANTI ZA "DŽABE": Fudbalsku istoriju menjali igrači plaćeni manje od 15 miliona evra

B. Antić

19. 07. 2020. u 20:24

ZA 15 miliona evra proteklih godina moglo je da se kupi malo kose Kristijana Ronalda sa gratis gelom ili delić brade Lionela Mesija. A "ceo" fudbaler ekstra klase - nikako.

ДИЈАМАНТИ ЗА ЏАБЕ: Фудбалску историју мењали играчи плаћени мање од 15 милиона евра

Foto: AP

Međutim, nekada su uz dobru procenu i mudrost u pregovorima, pojedini klubovi znali da jeftino ulove dijamante, igrače koji su menjali istoriju i punili vitrine trofejima. Lista takvih slučajeva je dugačka, i brojke uz neke od transfera, među kojima su i naši asovi, iz ove perspektive deluju "smešno".

Jedan od primera je iz 1995, kada je trener Radomir Antić za 450.000 evra doveo u Atletiko Milinka Pantića iz malog Panioniosa, što je bila senzacija. Vezista mu se odužio sjajnim partijama i zajedno su 1996. proslavili podvig, osvajanje duple krune Madriđana, ispred Barselone i Reala.

I dvojica bivših kapitena naše reprezentacije bila su deo sličnih priča. Inter je 2004. iskoristio finansijsku krizu Lacija i angažovao Dejana Stankovića za samo četiri miliona evra, a Aleks Ferguson je doveo Nemanju Vidića na "Old traford" 2006. iz moskovskog Spartaka za deset miliona. Obojica su kasnije bili nezamenljivi prvotimci i dali doprinos podizanju pehara evropskog prvaka. Ajaks je, takođe, napravio odličnu procenu 2018, kada je za 11,4 miliona angažovao Dušana Tadića. Sa srpskim maestrom, "kopljanici" su odmah došli do trofeja u kupu i prvenstvu, i stigli do polufinala LŠ.

Otkako se igra fudbal, nema trofejnijeg igrača od Danija Alveša (43 pehara). A brazilski bek-napadač je bio pravo remek-delo direktora Sevilje Mončija, koji ga je kupio od Baije 2003. za 500.000 evra.

Što se tiče teme "Kako dovesti super pojačanje za male pare", Juventus bi mogao da napiše doktorat. Šefa odbrane Đorđa Kjelinija, platio je Fiorentini 7,5 miliona evra 2005, a besplatan potpis velemajstora Milana Andree Pirla 2007. bio je vrhunac genijalnosti Torineza. Bravuru su izveli i sa Polom Pogbom. Doveli su ga iz Mančestera za milion evra 2012, a 2016 su ga istom timu prodali za 105 miliona.

Barselona može da se pohvali da je jednu od ikona kluba, Đerara Pikea, vratila 2008. iz Junajteda za pet miliona evra, a golmana Mark-Andrea Ter Štegena angažovala je iz Menhengladbaha 2014. za 12. Real je bio briljantan sa levim bekovima. Roberto Karlos je 1996. stigao iz Intera za tri miliona evra, dok je Marselo, koji je i dalje član kluba, tiho došao 2007, sa kratkom kosom, pošto je Fluminenseu uplatio šest miliona.

U daljoj prošlosti, Bernd Šuster madridske timove nije koštao ni "mrvu". Kao slobodan igrač je 1988. prešao iz Barse u Real, pa na isti način 24 meseca posle toga u Atletiko. Erik Kantona, virtuozni Francuz, skinuo je dres Lidsa 1992. i obukao Mančesterov, za tek 1,2 miliona evra. Za pet sezona podigao je devet trofeja, i stekao nadimak Kralj Erik.

POGAĐALI I VEČITI RIVALI

PARTIZAN i Crvena zvezda su takođe pogađali i pravili odlične poslove. Tako su crno-beli 2010. od BSK Borče kupili aktuelnog štopera Atletika Stefana Savića za 300.000 evra, a godinu kasnije su ga prodali Mančester sitiju za 12 miliona.

Isto tako, crveno-beli su besplatno angažovali centarfora Darka Kovačevića 1994. iz zrenjaninskog Proletera, a prema podacima "Transfermarkta", inkasirali su pet miliona evra kada je bivši naš reprezentativac 1996. otišao u Šefild Venzdej.

"ZLATNE LOPTE"

ZA siću su se nekad kupovale i "Zlatne lopte". Juventus je jednog od najboljih fudbalera sveta svih vremena, Zinedina Zidana, angažovao 1996. uz obeštećenje Bordou od tek tri miliona evra, dok je Milan 2003. potpisao ugovor sa Kakom, pošto je Sao Paulu isplatio osam miliona.

Francuz je titulu prvog igrača planete u izboru "Frans fudbala" poneo 1998, a Brazilac je to zvanje dobio 2007, i zanimljivo je da su obojica kasnije završila u Realu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)