SAMO SEDMORICA SA KRUNOM: Mala grupa srpskih fudbalera i trenera uspela da osvoji trofeje u inostranstvu

N. Iljukić

19. 07. 2020. u 08:10

SEZONA izmučena svetskom pandemijom virusa korona bliži se kraju u svim evropskim fudbalskim ligama.

САМО СЕДМОРИЦА СА КРУНОМ: Мала група српских фудбалера и тренера успела да освоји трофеје у иностранству

Foto: Tanjug/AP

Pogled na vrh tabela u svim prvenstvima otkrio je i skoro pa skroman bilans naših fudbalera i trenera koji su se okitili titulom prvaka u pečalbi, ili će neki od njih možda postati prvaci.

Za sada su dvojica naših trenera donela svojim klubovima šampionski pehar. To su Vladimir Ivić koji je više nego dominantno postao prvak Izraela sa Makabijem iz Tel Aviva. On se praktično prošetao kroz nacionalni šampionat i sa samo jednim porazom (26 pobeda, devet remija) ubedljivo završio sezonu i odbranio titulu od prošle godine, kada je dominirao na sličan način. Uz Ivića je i njegov nekadašnji saigrač iz Partizana Aleksandar Vuković (40), koji je poljskoj Legiji posle dve godine vratio pehar prvaka u klupske vitrine.

Zanimljivo je da su Ivić i Vuković bili saigrači u Partizanu u šampionskoj generaciji 1999. godine, a mnogi iz te generacije su danas uspešni treneri, menadžeri ili fudbalski funkcioneri.

- Legija je veliki klub pred kojim stalno stoji obaveza da osvaja trofeje. Srećan sam što sam postao deo istorije ovog kluba i poljskog fudbala. Pred nama je mnogo posla, jer želimo i u Evropi da pokažemo koliko vredimo. U Poljskoj je normalno da šampion izgubi devet utakmica, kao što se nama dogodilo. Nemoguće je da neko pravi seriju od 30 utakmica bez poraza. Takav tim ili igra protiv tima invalida ili je šampion Evrope - bio je više nego slikovit Vuković, kojem je kao nagradu za titulu stigao novi ugovor do 2022. godine sa Legijom.

TADIĆ SE (NE)RAČUNA

KAPITEN Ajaksa Dušan Tadić se, praktično, ne računa u ovu grupu srpskih šampiona iz dijaspore, ali faktički on je bio prvi sa svojim klubom u prvenstvu Holandije, dok tamošnja vlada nije "odsvirala kraj" i rekla da ove godine neće biti proglašen fudbalski prvak u toj zemlji.

Za razliku od Vukovića, Ivić se oprostio od Makabija i, prema poslednjim informacijama, najozbiljniji je kandidat da posle dve godine ponovo sedne na klupu solunskog PAOK.

Skromnu legiju naših fudbalera na "privremenom radu" u inostranstvu koji su se okitili titulom predvode kapiten Zenita i nekadašnji kapiten Srbije Branislav Ivanović, šampiona Rusije, dok je Aleksandar Čavrić prvak u Slovačkoj sa Slovanom iz Bratislave, i Lazar Ranđelović sa Olimpijakosom u Grčkoj.

Poslednji koji se okitio peharom je Luka Jović koji je sa Real Madridom stigao do titule šampiona Španije i ovo je "kraljevskom klubu" 34. naslov. Nažalost, Jović je jedini naš igrač iz "liga petice", pa je i to (skroman) dokaz koliko su srpski fudbaleri prošle sezone bili zapaženi u najjačim evropskim fudbalskim šampionatima. Joviću će ovaj trofej lepo stajati uz biografiju, ali je njegov učinak ove sezone, zbog povreda i raznih bizarnih gafova, prilično skroman za nekoga ko je plaćen 60 miliona evra.

Priliku da uzme titulu ima samo još jedan srpski fudbaler. To je Danijel Aleksić koji će sutra sa svojim timomi, turskim Bašakšehirom igrati odlučujući meč, kolo pre kraja prvenstva, sa Kajzerijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri