SAD ILI NIKAD ZA "NEVERKUZEN": Bajer Ćabija Alonsa nezadrživo grabi ka prvoj tituli u nemačkom šampionatu

Z. Ćorović

06. 03. 2024. u 13:38

NIKAD nisu bili bliži prvoj tituli, kao i da to "nikad" izbrišu iz pogrdnog nadimka "Neverkuzen". Prikačen im je zato što su od 1997. do 2002. četiri puta bili drugi u prvenstvu Nemačke, gorka sudbina je navijačima Bajera režirala početkom 21. veka i poraze u finalima Lige šampiona i kupa Nemačke.

САД ИЛИ НИКАД ЗА НЕВЕРКУЗЕН: Бајер Ћабија Алонса незадрживо граби ка првој титули у немачком шампионату

Foto: Profimedia

Nešto kasnije, uspeo je Leverkuzen da u sezoni 2010/11. i peti put bude vicešampion, ali nada da će se kad tad popeti na tron nije ga napuštala. Ova sezona je konačno, izgleda ta, što bi se reklo sad ili nikad.

Predvođena najperspektivnijim trenerom današnjice, Špancem Đabijem Alonsom (42), četa iz Leverkuzena trenutno se osamila na čelu tabele sa deset bodova presnosti. Toliko je i kola ostalo do kraja Bundeslige - deset. Bajernova imperija i serija od 11 uzastopnih titula na staklenim je nogama, najviše ubog toga što su Bavarci u rukama trenera Tomasa Tuhela u velikoj krizi, ugašenog šampionskog žara. Zlobnici dodaju i "Kejnov efekat", da je dolazak čuvenog engleskog napadača, poznatog i po tome što u svojoj karijeri nije osvojio ni jedan trofej, preneo baksuzluk na najveći nemački klub.

Ipak, nema spora da je Leverkuzen svoju ubedljivu izborio skoro nestvarnim rezultatima na fudbalskom terenu. Ćabijevi momci ove sezone nemaju poraz, na 24 utakmice ostvarili su 20 pobeda i četiri remija. Računajući i prošlu, ta cifra je 34 meča bez kiksa, što je novi rekord u Nemačkoj. U toj seriji "aspirini" su postigli 99 pogodaka, a ono što najviše upada u oči je da su najistaknutiji igrači u ekipi dva ofanzivna bočna igrača, modernog naziva "vingbekovi". Levi bek, "otpadak" iz Barselone i Benfike, Španac Aleks Grimaldo (28) postigao je jedanaest golova, ima isto toliko asistencija. Njegov kolega po desnoj strani, Holanđanin Džeremi Fripong (23) zabeležio je po jedan gol i asistenciju manje (10-10).

Ćabi Alonso je u kratkom periodu od Leverkuzena napravio pravu fudbalsku mašinu i trenutno je najtraženiji trener o koga se otimaju Bajern, Liverpul, čelsi i drugi velikani. Poput odlučnog viojskovođe, Španac ne pridaje pažnju pričama, krupnim koracima gazi ka prvoj, iostorijskoj tituli, a ekipa mu se oplasirala i u polifinale Kipa Nemačke i osminu finala Lige Evrope.

Osvojili Kup Uefa 1988.

FUDBALSKI klub Leverkuzen su 1904. godine osnovali radnici iz farmaceutske kompanije Bajer. Kao najveći uspesi do sada izdvajaju se osvajanje Kup UEFA u sezoni 1987/88. kao i Kup Nemačke 1993. godine. Sem toga što im je "salatara" pet puta bila nadohvat ruke, najvijače "aspirina" najviše boli izgubljeno finale LŠ protiv Reala (1:2) 2002. godine u Glazgovu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)