RASPLAKALI EVROPU: Minijaturna država je ostvarila istorijski uspeh u borbi za EURO 2024, o ovom slavlju se priča (VIDEO)

Novosti online

21. 11. 2023. u 22:27

Fudbalske bajke nisu česta pojava, ali ova koja se desila na kraju kvalifikacija za EURO 2024. i nije baš klasična.

РАСПЛАКАЛИ ЕВРОПУ: Минијатурна држава је остварила историјски успех у борби за ЕУРО 2024, о овом слављу се прича (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Ne, nije se desilo da David pobedi golijata. Ili da neki totalni autsajder ruši sve pred sobom i ode na šampionat Evrope.

Desilo se "samo" da je reprezentacija jedne od najmanjih država na svetu ostvarila, iz njene perspektive, istorijski uspeh: dala je na trećoj uzastopnoj međunarodnoj takmičarskoj utakmici gol.

I to je proslavila kao da je osvojena svetska titula.

Naime, fudbalska reprezentacija San Marina očekivano je kvalifikacije za EURO 2024 okončala sa deset poraza u deset utakmica. Ali...

U poslednja tri meča, San Marino je dao po gol, što mu nikada pre u istoriji fudbala nije uspelo. 

Kod kuće je doživljen poraz od Danske sa 1:2, u gostima od Kazahstana sa 3:1, a onda je usledio meč u San Marinu protiv Finske. 

Gosti su vodili sa 2:0 sve do sedmog minuta sudijske nadoknade, a onda...

Onda je jedanesterac za domaćine realizovao Berardi, čime je pokrenuo nestvarno slavlje cele reprezentacije i svih na stadionu.

Skakali su, grlili se, veselili svi redom - i stari i mladi, i stručni štab i prvotimci, i rezerve i tehnička lica. Uopšte nije bilo važno što su kvalifikacije okončane sa gol-razlikom 3:31, ostvaren je istorijski podvig: i trećoj reprezentaciji zaredom postignut je pogodak:

Inače, San Marino je dosad odigrao 194 meča i pobedio je jedan jedini put - selekciju Lištenštajna, pre 19 godina, 2004. Izborio je osam remija, od kojih je najveći onaj protiv Turske, 0:0 1993.

Podsetimo, triler-remijem sa Bugarskom, fudbalska reprezentacija Srbije je obezbedila učešće na šampionatu Evrope, ali će, usled svog bodovnog učinka, a onda i raspleta u drugim grupama, biti svrstana u poslednji, četvrti šešir, što znači da će u grupi dobiti tri rivala koja su jača od nje.

Kada je žreb za Evropsko prvenstvu u fudbalu?

Žreb za EURO 2024 biće održan 2. decembra 2023. u zgradi Filharmonije u Hamburgu.

Početak je zakazan za 18 časova po našem, srednjoevropskom vremenu.

EURO 2024 - sistem takmičenja

Grupe na Evropskom prvenstvu 2024. će biti posebno zanimljive, jer učestvuje 24 ekipa na šampionatu, a iz pojedinih grupa će samo jedna ekipa biti eliminisana posle uvodne faze takmičenja.


Naime, biće najpre formirano šest četvoročlanih grupa, u kojima će se (od 14. do 26. juna 2024.) odigrati po šest utakmica, po principu svako sa svakim, jednom.


Dalje automatski idu po dve najbolje ekipe, ali i četiri od šest trećeplasiranih selekcija, kako bi ukupan broj reprezentacija bio 16 pred nokaut fazu. Od tada će se igrati "na ispadanje", a pravila predviđaju da počev od osmine finala, u slučaju nerešenog rezultata, na red dolaze produžeci (dva puta po 15 minuta), a po potrebi i jednaaesterci. 


U kojim gradovima i na kojim stadionima se održava EURO 2024?


Gradovi-domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu su Berlin (Olimpijski stadion, kapacitet 74.461 gledalac), Minhen (Arena, 70.076), Dortmund (Signal iduna park, 65.849), Štutgart (Arena, 54,906), Gelzenkirhen (Arena, 54,740), Frankfurt (Valdstadion, 54.697), Hamburg (Volkspark, 62.245), Dizledorf (Arena, 51.031), Keln (Keln stadion, 49.827), Lajpcig (Lajpcig stadion 42.959)

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)