PRAVOSLAVNI KRST U SRCU VATIKANA: Brat Siniše Mihajlovića otkrio tajnu sa groba legendarnog fudbalera

Novosti online

07. 07. 2023. u 08:58

Slavnim fudbalerima Siniši Mihajloviću i Paolu Rosiju u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu organizovana je izložba.

ПРАВОСЛАВНИ КРСТ У СРЦУ ВАТИКАНА: Брат Синише Михајловића открио тајну са гроба легендарног фудбалера

FOTO: Ata images

Posetioci će do 3. avgusta biti u prilici da vide brojne eksponate iz života dvojice sportista.

Ipak, posebnu pažnju privlači legendarna fotografija Siniše Mihajlovića u koju je pucao njegov najbolji prijatelj. Siniša je na fotografiji u dresu reprezentacije Jugoslavije, a priča o slici krije jezivu istoriju.

Mihajlović je rođen u Hrvatskoj, ali kada je izbio rat morao je da pobegne. Njegovu rodnu kuću je spalio njegov najbolji drug iz detinjstva Stipe. I to nije sve, on je pucao u Sinišinu sliku.

Siniša se pet godina kasnije prvi put našao oči u oči sa njim. U svojoj autobiografiji Mihajlović je opisao kako je izgledao susret njih dvojice u Zagrebu, kada je reprezentacija Jugoslavije igrala protiv Hrvatske.

Sinišin nekadašnji prijatelj, koga je smatrao bratom, molio je za oproštaj. I dobio ga je, jer je Miha pokazao i tada kakva je ljudska gromada, spremna da oprosti i najteže zločine.

FOTO: M. Vukadinović

 
 
 


Tom prilikom je za portal Republika.rs o svom pokojnom bratu pričao Dražen Mihajlović.

- Najemotivniji je bio 29. decembar, dan Sinišine sahrane. Taj put od kuće do bazilike je bio najemotivniji deo. Pomešalo mi se tu nekako tuga, bol, ali i ponos. Zašto ponos? Kada sam video sve te ljude na ulicama koji su izašli iz svojih kola i sišli sa svojih motora dok je prolazio auto sa kovčegom. Oni su izašli i aplaudirali, neki čak i bacali cveće. On je ostavio veliki trag tamo. Znao sam da ga poštuju i vole, ali da je bio baš toliko cenjen, nisam ni ja znao. Hvala im na tome - pričao je Dražen.

Bio je na utakmici Crvena zvezda - Vojvodina, kada su Sinišini bivši klubovi odali počast preminuloj legendi.

- Nisam bio na italijanskim stadionima, već samo na Zvezdinom. Tu sam bio sa Sinišinom decom Dušanom i Nikolasom. Najemotivniji deo mi je bio kada je Sever podigao kartone sa njegovim likom.

Mihin grob krasi pravoslavni krst, ali to nije bilo nimalo lako izvesti u Rimu.

FOTO: M. Vukadinović

 

- U tom momentu kada se sve to desilo, morao sam da vodim računa o svemu, o svakoj sitnici. Bilo mi je bitno da se on tada isprati na način koji priliči jednom pravoslavcu. Nije lako sve to organizovati kada se nalazite u Rimu, u srcu Vatikana. Uz veliku pomoć našeg patrijarha koga smo dizali iz postelje u 22 časa i koji je učinio sve da se krst izradi i dostavi do Rima.

Na kraju je otkrio ko je još pomogao, osim Porfirija, da se sve završi kako dolikuje.

- Svi su nam izašli u susret. Čitava Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pa naši ambasadori u Rimu i Vatikanu... Šta god da nam je bilo potrebno, rešavalo se jednim pozivom u najkraćem mogućem roku - zaključio je Dražen.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave