LOŠE, BAŠ LOŠE VESTI ZA SRBIJU: Bazel rasplakao Zvezdu i Partizan, ali ne samo njih

Novosti online

21. 04. 2023. u 11:52

UVEK smo sa nestpljenjem čekali petak, dan posle evropskih mečeva da vidimo kako Srbija napreduje na UEFA listi koeficjenata. Ispadanjem Zvezde i Partizana, ostalo nam je da virimo u tuđe dvorište. Da se nadamo da nas neće prestići Turci na famoznom 11. mestu rangl liste.

ЛОШЕ, БАШ ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Базел расплакао Звезду и Партизан, али не само њих

FOTO: FK Crvena zvezda

Nisu uspeli turski klubovi, ali bi mogao Bazel da skine Srbiju sa 11. mesta. Švajcarski klub se sinoć pobedom u Nici plasirao u polufinale Lige konferencija i nastavio da popravlja nacionalni koeficijent svoje zemlje. Osvojio je skoro dve trećine švajcarskih bodova u ovoj sezoni. Švajcarska je i dalje na 13. mestu sa ukupnim koeficijentom 31,175, ali sa šansom da napreduje dva mesta.

Srbija je na 11. mestu za sezonu 2024/25. i ima koeficijent 32,375, a Turska na 12. sa 32,100. Ako Bazel u polufinalu zabeleži dve pobede i plasira se u finale, popraviće koeficijent Švajcarske na 32,425 i podići je na 11. mesto. Ako zabeleži pobedu i remi i plasira se u finale, onda Švajcarska prestiže Tursku ali ne i Srbiju. Ako Bazel sa dva remija prođe dalje i izgubi u finalu, onda Švajcarska ostaje na 13. mestu. Ali ako Bazel sa dva remija uđe u finale i osvoji ga, onda Švajcarska prestiže Tursku i Srbiju i sezonu će završiti na 11. mestu.

Šta bi za Srbiju značio pad sa 11. na 12. mesto UEFA rang-liste nacionalnih koeficijenata? Suštinski, ništa bitno. Sve ostaje isto.

Obe pozicije (11. i 12) garantuju istu prolaznost u Evropi od leta 2024. i uvođenja novog sistema takmičenja. A to znači: Dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jedno u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Ali već u perspektivi to ne izgleda dobro za sezonu 2025/26. Srbija je u toj projekciji već pala na 13. mesto iza Švajcaraca i Turaka. A 13. mesto nije isto što i 11. i 12. Ostaju dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona ali jedan manje za Ligu Evrope koji se seli u kvalifikacije za Ligu Evrope. Srbija ima u narednoj sezoni šansu da to popravi, ali s obzirom na to da će joj se prvi put bodovi deliti sa pet (brojem predstavnika), to će biti mnogo teže nego do sada.

Ključ svega je ipak ostati među 15 najboljih i zadržati dva predstavnika za Ligu šampiona. Čak i ako ostane iza Švajcarca i Turaka, Srbija bi i od 2025. (treća sezona zaredom!) trebalo da ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona jer su Ukrajinci, Norvežani, Danci, Česi i dalje osetno iza nas. Potrebno je samo da njihovi klubovi u sledećoj sezoni ne naprave prilično bolje rezultate od naših i Srbija će vezati tri godine sa dva kluba koji će imati šansu da igraju Ligu šampiona i ukupno pet predstavnika u Evropi.

Foto: Printskrin

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a