MISTERIJA: Pronađen mrtav kapiten dečaka koji su čudesno spaseni iz tajlandske pećine u akciji koju je pratio čitav svet

Novosti online

16. 02. 2023. u 16:46

ČITAV svet je 2018. godine pratio dramatično spasavanje 12 mladih fudbalera i njihovog trenera u podzemnim lavirintima jedne pećine u Tajlandu, a sada, put godina kasnije, kapiten te ekipe dečaka pronađen je mrtav i to u Engleskoj.

МИСТЕРИЈА: Пронађен мртав капитен дечака који су чудесно спасени из тајландске пећине у акцији коју је пратио читав свет

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" vam najpre prenose informaciju do koje je došao "Njujork tajms":

"Pre pet godina, Duangfet Promtep je preživeo strašan test ljudske izdržljivosti pod stenama i u mraku: tada je bio 13-godiši kapiten tajlanske fudbalske ekipe koja je bila zarobljena u poplavljenoj pećini, a potom oslobođena uz pomoć truda koji je postao globalna drama.


Prošle godine se preselio u Englesku, nakon što je dobio stipendiju za jednu fudbalsku akademiju koja promoviše svoj program međunarodnoj populaciji. "Obećavam da ću dati sve od sebe", pisao je tih dana na društvenim mrežama, a kasnije objavljivao fotografije sa časova i treninga.

Dom, kako su ga prijatelji zvali, izbegao je jednu tragediju, ali ne drugu. Umro je u utorak, tako navodi njegova porodica i Ziko fondacija, tajlandsko neprofitno udruženje koje mu je i pomoglo da dobije stipendiju. Imao je 17 godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @dom.003

Nije otkriven uzorak smrti, ali Kiatisuk Senamuang, osnivač pomenute fondacije, rekao je u sredu da je jedan nastavnik pronašao đaka, bez svesti, u njegvoj sobi u nedelju popodne. Preminuo je potom u bolnici", navodi se u uvodnom delu pomenutog teksta "Njujork tajmsa".

Potom je usledilo kratko podsećanje na spasavanje iz pećine, a "Novosti" će vas na to podsetiti malo podrobnije.

Spasavanje tajlandskih fudbalera iz pećine 2018

Dečaci starosti između 11 i 16 godina, zajedno sa trenerom od 25, nestali su 23. juna 2018. godine, ostavivši kao jedini trag ispred tajlandske pećine Tam Luang bicikle i rance. Pretpostavljali se idnagh da su ušli u pećinu po suvom, a onda je iznenadna, jaka kiša, blokirala izlaz. Pronađeni su tek devet dana kasnije, i to četiri kilometra od ulaza, gde su se probili kroz bujice, koje su, inače, redovna pojava u toj oblasti Tajlanda u pomenuto doba godine, a obično traju do oktobra.


Članovi lokalnog fudbalskog tima su, jednostavno,m krenuli na ekskurziju sa trenerom, a ona se pretvorila u jednu od najneizvesnijih i najopasnijih avantura u koju su potom bile uprte oči celog sveta.


Početnu sreću otkrivanja živih i zdravih 12 mladih fudbalera i njihovog trenera, zamenilo je pitanje - kako ih uopšte izvući iz poplavljene pećine na severu Tajlanda, gde su bili zarobljeni u lavirintu podzemlja. Profesionalni ronioci uspeli su da dopru do stene na kojoj su se nalazili sklupčani njih 13, okruženi rastućom vodom zbog obilnih padavina. Potom je ispumpavanjem vode iz podzemnog sistema pećina, čega su se latili spasilački timovi, počela trka sa vremenom za spas mladih "zarobljenika".
U međuvremenu, profesionalni ronioci su se borili da, u teškim okolnostima, doture hranu i lekove već iscrpljenoj grupi. Uspeli su čak da instaliraju i telefonsku liniju, kako bi dečaci mogli da se čuju sa porodicama. Ali, time je njihova, već opasna situacija, samo dobila na dramatičnosti.


Tada su svi bili pred teškim izborom. Ili će dečaci morati da nauče kako da rone, kroz mulj, ili će biti prinuđeni da čekaju mesecima da se voda povuče, kako bi mogli da izađu. U drugom slučaju, to bi značilo još četiri meseca boravka u pećini, uz oslanjanje samo na ono što ronioci uspeju da doture. No, prva opcija se smatrala još riskantnijom, jer veći deo grupe ne samo da nije znao da roni, već ni da – pliva!


Potom je sedam ronilaca, uključujući doktora i medicinsku sestru, provodilo vreme sa grupom u pećini. Uz hranu i negu, pokušavali su da im podignu i imunitet i moral. 
Posle skoro sedam dana priprema, uz pomoć vojnih specijalaca i profesionalnih ronilaca u pećinskim uslovima koji su došli sa raznih strana sveta, dečaci i njihov trener su spaseni. Uz pomoć snažnih konopaca, i opremu za disanje pod vodom, ronioci su, držeći po jednog dečaka pod sobom, izvlačili ronivši skoro tri i po kilometra ka izlazu iz pećine.

Sama akcija izvlačenja njih 13 trajala je četiri sata. Mladi fudbaleri i njihov trener su preživeli, ali jedan dobrovoljni roniliac, Saman Gunan, preminuo je nakon što je izgubio svest dok je dodatnu opremu sa kiseonikom postavljao putem kojim su spasioci potom izvlačili mališane.


Jedan od ronilaca je otkrio da je "Dom", kapiten ove fudbalske ekipe koji je preminuo u Engleskoj, svoj 13. rođendan proveo upravo u mračnoj tajlandskoj pećini.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)